Utilizați „Executare ca” pentru a executa programe în calitate de administrator

Rularea unui program ca administrator este o sarcină obișnuită în Windows. Trebuie să aveți drepturi de administrator atunci când instalați programe, editați anumite fișiere etc. Puteți face acest lucru cu ușurință cu funcția „Rulați ca”.

Executarea unei sarcini ca administrator este, în mod clar, utilă numai dacă nu sunteți deja utilizator administrator. Dacă sunteți conectat la Windows ca utilizator obișnuit, standard, puteți alege să deschideți ceva ca alt utilizator care are drepturi administrative, astfel încât să puteți evita să vă deconectați și apoi să vă conectați din nou ca administrator doar pentru a efectua una sau două sarcini.


Cum se folosește „Rulați ca”

Opțiunea „Run as” din Windows nu funcționează exact în același mod în fiecare versiune de Windows. Versiunile mai noi de Windows - Windows 10, Windows 8 și Windows 7 - necesită pași diferiți decât versiunile anterioare.

Dacă utilizați Windows 10, 8 sau 7, urmați acești pași:

  1. Țineți apăsată tasta Schimba tasta și apoi faceți clic dreapta pe fișier.

  2. Alege Rulați ca utilizator diferit din meniul contextual.

  3. Introduceţi nume utilizator  Parolă pentru utilizatorul ale cărui acreditări ar trebui utilizate pentru a rula programul. Dacă utilizatorul se află pe un domeniu, sintaxa corectă este să tastați mai întâi domeniul și apoi numele de utilizator, astfel: Nume de utilizator de domeniu .

Windows Vista este puțin diferit de celelalte versiuni de Windows. Trebuie fie să utilizați programul menționat în sfatul de mai jos, fie să editați unele setări în Editorul de politici de grup pentru a deschide programele ca alt utilizator.

  1. Caută gpedit.msc în meniul Start și apoi deschideți gpedit (Editor de politici de grup local) când îl vedeți în listă.

  2. Navigheaza catre Politică computer locală> Setări Windows> Setări de securitate> Politici locale> Opțiuni de securitate.

  3. Dublu-clic Controlul contului de utilizator: Comportamentul promptului de ridicare pentru administratori în modul de aprobare a administratorului.

  4. Schimbați opțiunea drop-down pentru a fi Solicitați acreditări.

  5. Clic OK pentru a salva și a ieși din acea fereastră. De asemenea, puteți închide fereastra Local Group Policy Editor.

Acum, când faceți dublu clic pe un fișier executabil, vi se va cere să alegeți un cont de utilizator din listă pentru a accesa fișierul ca celălalt utilizator.

Utilizatorii Windows XP trebuie doar să facă clic dreapta pe fișier pentru a vedea opțiunea „Rulați ca”.

  1. Faceți clic dreapta pe fișier și alegeți Aleargă ca ... din meniu.

  2. Alegeți butonul radio de lângă Următorul utilizator.

  3. Tastați utilizatorul cu care doriți să accesați fișierul sau alegeți-l din meniul derulant.

  4. Introduceți parola utilizatorului în Parola: camp.

  5. Anunturi OK pentru a deschide fișierul.

Pentru a utiliza opțiunea „Rulați ca” în orice versiune de Windows fără a utiliza opțiunea de clic dreapta, descărcați programul ShellRunas de la Microsoft. Glisați și fixați fișierele executabile direct pe ShellRunas fișierul programului. Când faceți acest lucru, vi se va solicita imediat să furnizați acreditări alternative.

De asemenea, puteți utiliza „rulați ca” din linia de comandă prin Command Prompt. Acesta este modul în care trebuie configurată comanda, unde tot ce trebuie să schimbați este textul aldin:

runas / user: nume de utilizator "cale către fișier"

De exemplu, ați executa această comandă pentru a rula un fișier descărcat (PAssist_Std.exe) ca alt utilizator (jfisher):

runas / user: jfisher "C: Users Jon Downloads PAssist_Std.exe"

Vi se va solicita parola utilizatorului chiar în fereastra de comandă și apoi programul se va deschide normal, dar cu acreditările acelui utilizator.

Nu trebuie să faceți nimic pentru a „dezactiva” acest tip de acces. Numai programul pe care îl executați utilizând „rulați ca” va rula utilizând contul pe care îl alegeți. Odată ce programul este închis, accesul specific utilizatorului este încheiat.


De ce ai face asta?

Administratorii de securitate și experții predică adesea că utilizatorii ar trebui să folosească contul de utilizator cel mai puțin privilegiat pe care îl pot, fără a-și afecta productivitatea, pentru sarcinile și activitățile de zi cu zi. Conturile atotputernice, cum ar fi contul de administrator din Microsoft Windows, trebuie rezervate numai atunci când sunt necesare.

O parte din motiv este că nu accesați sau modificați accidental fișiere sau configurații de sistem cu care nu ar trebui să aveți de-a face. Cealaltă este că virușii, troienii și alte programe malware se execută adesea folosind drepturile de acces și privilegiile contului utilizat. Dacă sunteți conectat ca administrator, un virus sau o altă infecție malware va putea executa practic orice are drepturi super-nivel pe computer. Conectarea ca utilizator normal și mai restricționat vă poate ajuta să vă protejați și să vă protejați sistemul.

Cu toate acestea, poate fi frustrant să fiți nevoit să vă deconectați și să vă conectați din nou ca administrator pentru a instala un program sau să modificați configurația sistemului, apoi să vă deconectați din nou și să vă conectați din nou ca utilizator obișnuit. Din fericire, Microsoft include funcția „Rulați ca” care vă permite să rulați programe folosind un nume de utilizator și o parolă diferite de cele utilizate de utilizatorul conectat în prezent.