Formate de fișiere grafice acceptate de GIMP

Una dintre primele întrebări pe care ar trebui să le pună oricine este interesat să utilizeze GIMP este, ce tipuri de fișiere putem deschide în GIMP? Din fericire, răspunsul este că aproape orice tip de fișier imagine de care aveți nevoie este acceptat de GIMP.


XCF

Acesta este formatul de fișier nativ al GIMP care salvează toate informațiile de nivel. În timp ce formatul este acceptat de alți editori de imagini, acest lucru este în general util numai atunci când lucrați la fișiere cu mai multe straturi. După ce ați terminat de lucrat la o imagine în straturi, aceasta poate fi apoi salvată într-un alt format mai comun pentru partajare sau utilizare finală.

JPG / JPEG

JPG este unul dintre cele mai populare formate pentru fotografiile digitale, deoarece permite imaginilor să aibă niveluri diferite de compresie aplicate, făcându-l ideal pentru partajarea imaginilor online sau prin e-mail.


TIF / TIFF

Acesta este un alt format popular pentru fișiere imagine. Principalul avantaj este că este un format de fișier complet fără pierderi, ceea ce înseamnă că nu se pierd informații în timpul salvării pentru a reduce dimensiunea fișierului. Evident, dezavantajul este că imaginile sunt în general semnificativ mai mari decât o versiune JPEG a aceleiași fotografii.

GIF / PNG

Popularitatea acestor două formate se datorează în principal faptului că sunt potrivite pentru grafica din paginile web. Unele PNG acceptă, de asemenea, transparența alfa, ceea ce le face destul de versatile decât GIF-urile.

ICO

Acest format a luat naștere ca format pentru pictogramele Microsoft Windows, dar mulți oameni cunosc acum mai bine acest format, deoarece este tipul de fișier folosit de favicoane, grafica mică care apare adesea în bara de adrese a browserului dvs. web.

PSD

Deși este o aplicație open-source, GIMP poate chiar deschide și salva în formatul de fișier PSD propriu al Photoshop-ului. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că GIMP nu poate suporta grupuri de straturi și straturi de ajustare, deci acestea nu vor fi vizibile atunci când sunt deschise în GIMP și salvarea unui astfel de fișier din GIMP poate duce la pierderea unor straturi.

Alte tipuri de fișiere

Există destul de multe alte tipuri de fișiere pe care GIMP le poate deschide și salva, deși acestea sunt în general mai multe tipuri de fișiere specializate.

Puteți vedea lista completă a tipurilor de fișiere acceptate în GIMP accesând Fișier> Deschidere sau, dacă aveți un document deschis, Fișier> Salvare și făcând clic pe Selectați Tip de fișier. Când salvați o imagine, dacă Selectați tipul de fișier este setat după extensie, puteți adăuga un sufix de tip fișier la denumirea fișierului și acesta va fi salvat automat ca acest tip de fișier, presupunând că acesta este unul acceptat de GIMP.

Pentru marea majoritate a utilizatorilor, tipurile de fișiere enumerate mai sus se vor asigura că GIMP oferă toată flexibilitatea necesară unui editor de imagini pentru a deschide și salva tipurile esențiale de fișiere imagine.