Fișier XCF (Ce este și cum se deschide unul)

Un fișier cu extensia de fișier XCF, care înseamnă eXperimental Computing Facility, este un fișier GIMP Image.

La fel ca fișierele PSD utilizate în Adobe Photoshop, GIMP folosește fișiere XCF pentru a stoca straturi, setări de transparență, căi și alte informații asociate cu una sau mai multe fotografii care fac parte din același proiect.

Când fișierul XCF este deschis într-un editor de imagini compatibil, toate aceste setări sunt accesibile din nou, astfel încât să puteți edita straturile, imaginile etc.


Cum se deschide un fișier XCF

Fișierele XCF, dacă nu este deja evident, sunt cel mai bine deschise de GIMP, instrumentul foarte popular (și gratuit) de editare a imaginilor. Fișierele XCF create din orice versiune de GIMP pot fi deschise cu cea mai recentă versiune.

IrfanView, XnView, Inkscape, Paint.NET, CinePaint, digiKam, Krita, Seashore și alți câțiva editori / vizualizatori de imagini funcționează și cu fișiere XCF.

Dacă descoperiți că o aplicație de pe computerul dvs. încearcă să deschidă fișierul XCF, dar este o aplicație greșită sau preferați ca un alt program instalat să deschidă fișiere XCF, consultați ghidul nostru Cum să schimbați programul implicit pentru o extensie de fișier specifică care se schimbă în Windows.


Cum se convertește un fișier XCF

GIMP salvează fișierele în format XCF în mod implicit, dar puteți utiliza fișierul Fișier > Export meniul pentru al salva într-un alt format, cum ar fi JPG sau PNG.

De asemenea, puteți utiliza un convertor gratuit de fișiere de imagine, cum ar fi Zamzar, pentru a converti XCF în PDF, GIF, fișier Adobe Illustrator (AI), TGA, WEBP, TIFF și alte formate de fișiere similare. ConvertImage.net este un site similar care acceptă conversia XCF în PSD.


Încă nu puteți deschide fișierul?

Dacă niciunul dintre programele de mai sus nu vă va deschide fișierul, există șanse mari să citiți greșit extensia de fișier. Când se întâmplă acest lucru, ajungeți să încercați să deschideți un fișier într-un program care nu îl acceptă. Acest lucru este ușor de făcut dacă fișierul are o extensie de fișier similară cu XCF.

De exemplu, poate confundați un fișier CVX, XCU (OpenOffice.org Configuration), CXF, CFXR (Cocoa Sfxr), XFDF, XFDL sau XDF (Microsoft Machine Learning Server Data) cu un fișier XCF. Chiar dacă unele dintre aceste fișiere împărtășesc aceleași litere în extensia de fișier, niciuna dintre ele nu se deschide cu GIMP, așa cum o fac fișierele XCF.