Fișier RAW (Ce este și cum se deschide unul)

Un fișier cu extensia de fișier RAW este un fișier Photoshop Raw, utilizat în circumstanțe foarte specifice, cum ar fi atunci când se transferă date de imagine între diferite aplicații.

Acest format descrie informațiile culorilor unei imagini în text binar pixel cu pixel și nu are absolut nimic de-a face cu formatele de imagine brute ale camerei pe care le-ați putea vedea create pe camerele digitale.

Photoshop Help și Adobe Communities au câteva informații suplimentare despre fișierele Photoshop Raw.


Fișiere imagine brute

Fișierele de imagine brute sunt capturate de camerele digitale. Aceste formate oferă cea mai bună calitate a imaginii de la o cameră, deoarece toate datele pe care le poate captura senzorul camerei sunt salvate într-un format neprocesat și necomprimat.

Câteva exemple de formate de imagine brute includ CR2 și CRW Canon, DNG Adobe, NEF Nikon, ORF Olympus, ARW Sony, RW2 Panasonic și formatele de fișiere RAF ale Fuji. Există multe altele.

Fișierele brute ale camerei permit unui editor să facă toate modificările la fotografie, deoarece nu au existat modificări aduse acesteia. Fotografiile procesate ajung, în general, la o extensie de fișier TIFF sau JPG.

Un fișier RAW poate fi, de asemenea, un fișier în format Raw Audio Data, caz în care se aplică același concept necomprimat, neprelucrat.

Alte fișiere cu extensia RAW pot fi în schimb fișiere în format Wii sau GameCube Emulator Game Save.


Cum se deschide un fișier RAW

Fișierele Photoshop Raw care utilizează extensia de fișier RAW par a fi utilizabile direct numai prin anumite instrumente software de procesare a imaginilor din linia de comandă.

Mai multe instrumente de imagine acceptă formate brute ale camerei, dintre care multe promovează și asistență pentru fișierele care se termină în extensia RAW. Unele dintre aceste programe includ Microsoft Windows Photos, Able RAWer, GIMP (cu plug-in UFRaw) și RawTherapee - toate gratuite.

Deși nu este gratuit, Adobe Photoshop acceptă, de asemenea, mai multe formate brute. Un proces Photoshop de 30 de zile este o opțiune dacă credeți că este suficient pentru a realiza ceea ce aveți nevoie cu acel program.

Fișierele de date audio brute sunt mult mai clare și se vor deschide cu programul Audacity gratuit și foarte popular prin intermediul acestuia Fișier> Import> Date brute meniul. NCH ​​Switch, NCH WavePad și Awave Audio ale software-ului FMJ pot reda și fișiere audio RAW.

Deși nu este la fel de obișnuit ca fișierele audio / imagine RAW, Dolphin Emulator folosește formatul RAW pentru fișierele de date ale emulatorului. Dolphin Emulator este un instrument portabil (adică nu este nevoie să-l instalați pentru a-l utiliza) pentru a juca jocuri GameCube și Wii pe sistemele de operare Windows, Mac și Linux.

Deși presupunem că majoritatea fișierelor RAW sunt fie fotografii necomprimate, fie date audio, este posibil să aveți un fișier fără legătură care utilizează extensia de fișier .RAW. Dacă nu sunteți sigur ce program este utilizat pentru a deschide fișierul RAW specific, încercați să utilizați un editor de text gratuit pentru a deschide fișierul. Acestea vă permit să vizualizați fișierul RAW ca un fișier text, care vă poate ajuta să aflați ce tip de fișier este și ce program este necesar pentru a-l vizualiza în mod normal.

Având în vedere numărul de instrumente care deschid fișiere care se termină în extensia RAW, s-ar putea să vă aflați în situația de a avea mai multe dintre aceste programe instalate în același timp. Nu este nimic deloc în neregulă cu asta, dar numai un singur program le poate deschide în mod implicit.


Cum se convertește un fișier RAW

Având în vedere presupusa raritate a fișierelor adevărate Photoshop Raw și lipsa programelor care par să le deschidă, nu suntem conștienți de niciun convertor de fișiere sau alte utilitare care convertesc un fișier RAW în orice alt format. Zamzar este un convertor gratuit de fișiere care pretinde că convertește fișiere RAW, dar nu am reușit să îl punem în funcțiune.

Mulți editori și vizualizatori de imagini salvează o imagine deschisă într-un format nou și același lucru poate fi valabil și pentru fișierele RAW. Dacă utilizați Photoshop, de exemplu, este posibil să puteți deschide un fișier RAW acolo și apoi să utilizați Fișier> Salvare ca meniu pentru a converti fișierul în JPG, PNG, TIFF sau alte formate de imagine.

Dacă fișierul dvs. RAW este un fișier audio, software-ul gratuit Audacity îl poate salva ca fișier audio WAV, MP3, FLAC, OGG sau M4A, printre alte formate. Folosiți Audacity's Fișier> Export audio opțiunea de meniu.