De ce sunt stocate fotografiile într-un folder DCIM?

Dacă aveți o cameră digitală de orice fel și ați acordat atenție modului în care stochează fotografiile pe care le-ați făcut, este posibil să fi observat că sunt păstrate într-un folder DCIM.

Ceea ce poate nu v-ați dat seama este că aproape orice cameră digitală, fie că este vorba de buzunar sau de varietatea DSLR profesională, folosește același folder.

Vrei să auzi ceva și mai surprinzător? Deși probabil utilizați aplicații pentru a vizualiza, edita și partaja fotografiile pe care le faceți cu smartphone-ul sau tableta, aceste fotografii sunt, de asemenea, stocate în telefon într-un folder DCIM.

Deci, ce este atât de special la acest acronim omniprezent, încât fiecare companie pare să fie de acord că este atât de important încât toți trebuie să-l folosească pentru fotografiile dvs.?

Dosarul DCIM nu are legătură cu formatul de fișier prescurtat ca DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine). DCIM reprezintă, de asemenea, alți termeni tehnologici, cum ar fi gestionarea imaginilor camerei digitale și memoria internă a camerei digitale.


De ce DCIM și nu „Fotografii”?

Shannon Kropp / EyeEm / Getty Images

DCIM înseamnă Imaginile camerei digitale, care probabil ajută acest folder să aibă un pic mai mult sens. Ceva precum Fotografii sau Imagini ar fi mult mai clar și mai ușor de observat, dar există un motiv pentru alegerea DCIM.

Denumirea consecventă a locației de stocare a fotografiilor pentru camerele digitale ca DCIM este definită ca parte a specificațiilor DCF (Design Rule for Camera File System), care a fost adoptată de atât de mulți producători de camere încât este practic un standard industrial.

Deoarece specificațiile DCF sunt atât de obișnuite, dezvoltatorii software-ului de gestionare a fotografiilor pe care îl aveți pe computer și aplicațiile de editare și partajare a fotografiilor pe care le-ați descărcat pe telefon, sunt toți confortabili în programarea instrumentelor lor pentru a concentra eforturile de căutare a fotografiilor pe folderul DCIM.

Această consistență încurajează alți producători de camere și smartphone-uri și, la rândul lor, și mai mulți dezvoltatori de software și aplicații, să se țină de acest obicei de stocare numai DCIM.

Specificația DCF face mai mult decât să dicteze folderul în care sunt scrise fotografiile. De asemenea, se spune că acele carduri SD trebuie să utilizeze un anumit sistem de fișiere atunci când sunt formatate (una dintre numeroasele versiuni ale sistemului de fișiere FAT) și că subdirectoarele și numele fișierelor utilizate pentru fotografiile salvate urmează un model specific.

De asemenea, conform standardului DCF, atributul numai citire poate fi utilizat pe fișiere și foldere pentru a le proteja de ștergerea în caz de accident. Acesta este singurul atribut pe care standardul la numit important.

Dosarul DCIM poate avea mai multe directoare cu o convenție de denumire care începe cu un număr unic urmat de cinci caractere alfanumerice, cum ar fi 483ADFEG. Producătorii de camere folosesc de obicei caractere preselectate pentru a semnifica faptul că fotografiile au fost făcute de către producătorul de camere.

În cadrul folderelor sunt fișiere numite cu patru caractere alfanumerice urmate de un număr între 0001 și 9999.

De exemplu, o cameră cu un director rădăcină DCIM poate avea un subfolder numit 850ADFEG, iar în interiorul acelui dosar, fișiere numite ADFE0001.JPG, ADFE0002.JPG etc.

Toate aceste reguli facilitează lucrul cu fotografiile dvs. pe alte dispozitive și cu alte programe software, mult mai ușor decât dacă fiecare producător ar veni cu propriile reguli.


Când folderul dvs. DCIM devine un fișier DCIM

Având în vedere unicitatea și valoarea pe care fiecare fotografie personală pe care o facem are sau are potențialul de a avea, o experiență deosebit de dureroasă apare atunci când fotografiile dvs. dispar din cauza unei erori tehnice de un fel.

O problemă care poate apărea la începutul procesului de a vă bucura de acele fotografii pe care le-ați făcut este o corupere a fișierelor de pe dispozitivul de stocare - de exemplu, cardul SD. Acest lucru se poate întâmpla când cardul este încă în cameră sau poate apărea atunci când este introdus într-un alt dispozitiv, cum ar fi computerul sau imprimanta.

Există o mulțime de motive diferite pentru care apare o astfel de corupție, dar rezultatul pare de obicei una dintre aceste trei situații:

  1. Una sau două imagini nu pot fi vizualizate.

    În cazul acestei situații, de multe ori nu puteți face nimic. Faceți fotografiile pe care le puteți vizualiza de pe card, apoi înlocuiți cardul. Dacă se întâmplă din nou, probabil că aveți o problemă cu camera sau dispozitivul de fotografiere pe care îl utilizați.

  2. Nu există deloc fotografii pe card.

    Acest lucru ar putea însemna că camera nu a înregistrat niciodată imaginile, caz în care înlocuirea dispozitivului este înțeleaptă sau ar putea însemna că sistemul de fișiere este deteriorat.

  3. Dosarul DCIM nu este un dosar, dar acum este un singur fișier mare, ceea ce înseamnă aproape întotdeauna că sistemul de fișiere este corupt.

La fel de asemănătoare cu # 2 și # 3, cel puțin dacă folderul DCIM există ca fișier, vă puteți simți în mod rezonabil că imaginile sunt acolo, nu sunt doar într-o formă pe care o puteți accesa chiar acum.

În # 2 sau # 3, va trebui să solicitați ajutorul unui instrument dedicat de reparare a sistemului de fișiere, cum ar fi Magic FAT Recovery. Dacă o problemă a sistemului de fișiere este sursa problemei, acest program vă poate ajuta.

Dacă sunteți destul de norocoși să rezolvați recuperarea Magic FAT, asigurați-vă că reformatați cardul SD după ce ați făcut backup fotografiilor. Puteți face acest lucru fie cu instrumentele de formatare încorporate ale camerei dvs., fie în Windows sau macOS.

Dacă formatați singur cardul, formatați-l folosind FAT32 sau exFAT dacă cardul are peste 2 GB. Orice sistem FAT (FAT16, FAT12, exFAT etc.) va funcționa dacă este mai mic de 2 GB.