Cum se folosește Restaurarea sistemului (Windows 10, 8, 7, Vista, XP)

Instrumentul de restaurare a sistemului din Windows este unul dintre utilitarele mai utile disponibile și este de obicei un prim pas excelent atunci când încercați să remediați o problemă majoră în Windows.

Pe scurt, ceea ce vă permite instrumentul Windows System Restore este să reveniți la o configurație anterioară de software, registru și driver denumită punct de restaurare. Este ca și cum ați „anula” ultima modificare majoră la Windows, ducând computerul înapoi la modul în care era atunci când a fost creat punctul de restaurare.

Deoarece majoritatea problemelor Windows implică probleme cu cel puțin unul dintre aceste aspecte ale sistemului dvs. de operare, Restaurarea sistemului este un instrument excelent de utilizat la începutul procesului de depanare. De asemenea, ajută că este foarte simplu de făcut.

Utilizarea instrumentului Restaurare sistem pentru a anula / inversa modificările din Windows durează de obicei între 10 și 30 de minute, cel puțin în majoritatea cazurilor. Urmați acești pași simpli pentru a readuce Windows la o stare anterioară, care funcționează, sperăm, folosind Restaurarea sistemului

Modul în care accesați Restaurarea sistemului diferă între versiunile Windows. Mai jos sunt trei proceduri separate: una pentru Windows 10, Windows 8 sau Windows 8.1, una pentru Windows 7 sau Windows Vista și una pentru Windows XP. Vedeți ce versiune de Windows am? dacă nu ești sigur.


Cum se folosește Restaurarea sistemului în Windows 10, 8 sau 8.1

  1. Deschideți Panoul de control. Verificați instrucțiunile legate de acest lucru dacă este prima dată sau căutați-l din caseta de căutare Windows 10 sau din bara de farmece Windows 8 / 8.1.

    Încercăm să ajungem la applet-ul System din Panoul de control, care poate fi realizat foarte rapid din meniul Power User, dar este mai rapid în acest fel dacă utilizați o tastatură sau un mouse. presa WIN + X sau faceți clic dreapta pe acasă butonul și apoi alegeți Sistem. Treceți la pasul 4 dacă ajungeți să mergeți pe acest drum.

  2. Selectați Sistem și securitate în Panoul de control.

    Nu veți vedea sistemul și securitatea dacă vizualizarea Panoului de control este setată fie pe pictograme mari, fie pe pictograme mici. În schimb, alege Sistem și apoi treceți la pasul 4.

  3. În fereastra de sistem și securitate care este acum deschisă, selectați Sistem.

  4. În stânga, alegeți Protecția sistemului.

  5. Din fereastra System Properties care apare, apăsați pe Restaurarea sistemului buton. Dacă nu o vedeți, asigurați-vă că sunteți pe Protecția sistemului tab.

  6. Selectați Următor> din fereastra System Restore intitulată Restore system files and settings.

    Dacă ați efectuat anterior o Restaurare sistem, este posibil să vedeți atât o opțiune Anulare restaurare sistem, cât și o opțiune Alegeți un punct de restaurare diferit. Dacă da, selectați Alegeți un alt punct de restaurare, presupunând că nu sunteți aici pentru a anula unul.

  7. Selectați punctul de restaurare pe care doriți să îl utilizați din cele din listă. 

    Dacă doriți să vedeți puncte de restaurare mai vechi, verificați Afișați mai multe puncte de restaurare caseta de selectare. 

    Toate punctele de restaurare care sunt încă în Windows vor fi listate aici, atâta timp cât este bifată caseta de selectare. Din păcate, nu există nicio modalitate de a „restaura” punctele de restaurare mai vechi. Cel mai vechi punct de restaurare enumerat este cel mai îndepărtat spate în care puteți restabili Windows.

  8. Cu punctul de restaurare ales selectat, utilizați Următor> pentru a continua.

  9. Confirmați punctul de restaurare pe care doriți să îl utilizați în fereastra Confirmați punctul de restaurare și apoi selectați finalizarea

    Dacă sunteți curios cu privire la ce programe, drivere și alte părți ale Windows 10/8 / 8.1 va avea impact asupra acestei Restaurări de sistem asupra computerului dvs., selectați Scanați programele afectate link pe această pagină înainte de a începe Restaurarea sistemului. Raportul este doar informativ, dar poate fi util în depanarea dvs. dacă această Restaurare sistem nu remediază problema pe care încercați să o rezolvați.

  10. Alege Da la Odată început, Restaurarea sistemului nu poate fi întreruptă. Doriți să continuați? întrebare. 

    Dacă rulați Restaurarea sistemului din modul sigur, vă rugăm să știți că modificările pe care le aduce computerului dvs. nu vor fi reversibile. Nu lăsați acest lucru să vă sperie - sunt șanse, dacă faceți o Restaurare de sistem de aici, deoarece Windows nu pornește corect, lăsându-vă câteva alte opțiuni. Totuși, este ceva de care ar trebui să fii conștient. 

    Computerul dvs. va reporni ca parte a unei Restaurări de sistem, deci asigurați-vă că închideți tot ce s-ar putea să executați chiar acum.

  11. Restaurarea sistemului va începe acum să readucă Windows la starea în care se afla la data și ora înregistrate cu punctul de restaurare pe care l-ați ales la pasul 7.

    Veți vedea o mică fereastră de restaurare a sistemului care scrie Pregătirea restaurării sistemului ..., după care Windows se va închide aproape complet.

  12. Apoi, pe un ecran gol, veți vedea un mesaj Vă rugăm să așteptați în timp ce fișierele și setările Windows sunt restaurate.

    Veți vedea, de asemenea, diferite mesaje care apar dedesubt, cum se inițializează Restaurarea sistemului ..., Restaurarea sistemului restaurează registrul ... și Restaurarea sistemului elimină fișierele temporare .... În general, aceasta va dura probabil aproximativ 15 minute .

    Ceea ce stai aici este procesul actual de restaurare a sistemului. Nu opriți și nu reporniți computerul în acest timp!

  13. Așteptați în timp ce computerul repornește.

  14. Conectați-vă la Windows așa cum faceți în mod normal. Dacă nu utilizați desktopul și nu sunteți comutat automat acolo, mergeți acolo în continuare.

  15. Pe desktop, ar trebui să vedeți o mică fereastră de restaurare a sistemului care spune „Restaurarea sistemului a fost finalizată cu succes. Sistemul a fost restaurat la [data orei]. Documentele dvs. nu au fost afectate.”

  16. Selectați Închide.

Acum, când Restaurarea sistemului este finalizată, verificați dacă orice problemă pe care încercați să o remediați este de fapt corectată.

Dacă Restaurarea sistemului nu a corectat problema, puteți fie a) repeta pașii de mai sus, alegând un punct de restaurare chiar mai vechi, presupunând că unul este disponibil, sau b) continuați rezolvarea problemei.

Dacă această Restaurare sistem a provocat o problemă suplimentară, îl puteți anula, presupunând că nu a fost finalizat din modul sigur (consultați apelul important din pasul 10). Pentru a anula o restaurare a sistemului în Windows, repetați pașii de la 1 la 6 de mai sus și alegeți Anulați restaurarea sistemului.


Cum se folosește Restaurarea sistemului în Windows 7 sau Windows Vista

  1. Navigați către acasă > Toate programele > Accesorii > Instrumente de sistem grup de programe.

  2. Dati click pe Restaurarea sistemului pictograma programului.

  3. Clic Următor> în fereastra Restaurare fișiere de sistem și setări care ar fi trebuit să apară pe ecran. 

    Dacă aveți două opțiuni pe acest ecran, Restaurare recomandată și Alegeți un punct de restaurare diferit, selectați Alegeți un alt punct de restaurare înainte de a face clic Următor> cu excepția cazului în care sunteți absolut sigur că punctul de restaurare preselectat este cel pe care doriți să îl utilizați.

  4. Alegeți punctul de restaurare pe care doriți să îl utilizați. În mod ideal, ați dori să o alegeți chiar înainte de a observa problema pe care încercați să o anulați, dar nu mai departe. Toate punctele de restaurare pe care le-ați creat manual, punctele de restaurare programate pe care Windows le-a creat automat și toate cele create automat în timpul instalării anumitor programe vor fi listate aici. Nu puteți utiliza Restaurarea sistemului pentru a anula modificările Windows la o dată pentru care nu există un punct de restaurare. 

    Dacă trebuie, bifați caseta de selectare Afișați mai multe puncte de restaurare sau Afișați punctele de restaurare mai vechi de 5 zile pentru a vedea mai mult decât cele mai recente puncte de restaurare. Nu există nicio garanție, dar merită să ne uităm dacă trebuie să ne întoarcem atât de departe.

  5. Clic Următor>.

  6. Clic finalizarea pe fereastra Confirmați punctul de restaurare pentru a începe Restaurarea sistemului. 

    Windows se va închide pentru a finaliza Restaurarea sistemului, deci asigurați-vă că salvați orice lucru pe care l-ați putea deschide în alte programe înainte de a continua.

  7. Clic Da la Odată început, Restaurarea sistemului nu poate fi întreruptă. Doriți să continuați? căsuță de dialog.

  8. Restabilirea sistemului va restabili acum Windows la starea înregistrată în punctul de restaurare pe care l-ați ales la pasul 4. 

    Procesul de restaurare a sistemului poate dura câteva minute, în timp ce vedeți mesajul „Vă rugăm să așteptați în timp ce fișierele și setările Windows sunt restaurate”. Computerul dvs. va reporni apoi în mod normal când este complet.

  9. Imediat după conectarea la Windows după repornire, ar trebui să vedeți un mesaj conform căruia Restaurarea sistemului a fost finalizată cu succes. Clic Închide.

Verificați dacă problema Windows 7 sau Windows Vista pe care o depanați a fost corectată prin această Restaurare sistem. Dacă problema persistă, puteți repeta pașii de mai sus și puteți alege un alt punct de restaurare dacă este disponibil unul. Dacă această restaurare a provocat o problemă, puteți anula oricând această Restaurare sistem.


Cum se folosește Restaurarea sistemului în Windows XP

  1. Fă-ți drum spre acasă > Toate programele > Accesorii > Instrumente de sistem.

  2. Dati click pe Restaurarea sistemului pictograma programului.

  3. Alegeți să Restaurează calculatorul la o perioadă anterioară apoi faceți clic pe Următor>.

  4. Alegeți o dată disponibilă în calendarul din stânga. 

    Datele disponibile sunt cele în care a fost creat un punct de restaurare și sunt afișate cu caractere aldine. Nu puteți utiliza Restaurarea sistemului pentru a anula modificările Windows XP la o dată în care nu există un punct de restaurare.

  5. Acum că este aleasă o dată, alegeți un punct de restaurare specific din lista din dreapta.

  6. Clic Următor>.

  7. Clic Următor> pe fereastra Confirm Restore Point Selection pe care o vedeți acum.

    Windows XP se va închide ca parte a procesului de restaurare a sistemului. Asigurați-vă că salvați toate fișierele deschise înainte de a continua.

  8. Restabilirea sistemului va restabili acum Windows XP cu registry, driver și alte fișiere importante așa cum existau atunci când a fost creat punctul de restaurare pe care l-ați ales la pasul 5. Acest lucru ar putea dura câteva minute.

  9. După ce repornirea este finalizată, conectați-vă așa cum faceți în mod normal. Presupunând că totul a decurs conform planificării, ar trebui să vedeți o fereastră Restaurare completă, pe care o puteți selecta Închide pe.

Acum puteți verifica dacă Restaurarea sistemului a remediat problema Windows XP pe care încercați să o remediați. Dacă nu, puteți încerca întotdeauna un punct de restaurare mai devreme, dacă aveți unul. Dacă Restaurarea sistemului a înrăutățit lucrurile, puteți oricând să o anulați.


Mai multe despre Restaurarea sistemului și punctele de restaurare

Utilitarul Windows System Restore nu va afecta în niciun fel fișierele dvs. non-sistem, cum ar fi documente, muzică, videoclipuri, e-mailuri etc. Dacă ați spera că Windows System Restore va restabili sau „va anula” orice alt sistem șters fișiere, încercați un program de recuperare a fișierelor.

Punctele de restaurare nu trebuie de obicei create manual. Presupunând că Restaurarea sistemului este activată și funcționează corespunzător, Windows, precum și alte programe, ar trebui să creeze în mod regulat puncte de restaurare în momentele critice, cum ar fi înainte de aplicarea unui patch, înainte de instalarea unui nou program etc.

Vedeți Ce este un punct de restaurare? pentru o discuție mai mare despre punctele de restaurare și modul în care acestea funcționează.

Restaurarea sistemului poate fi pornită și în orice versiune de Windows prin executarea rstrui.exe, care ar putea fi de ajutor în anumite situații, cum ar fi atunci când trebuie să îl rulați din Safe Mode sau dintr-o altă situație cu acces limitat.

Consultați Cum se pornește restaurarea sistemului de la linia de comandă dacă aveți nevoie de ajutor pentru a face acest lucru.