Cum să evitați otrăvirea cu monoxid de carbon în mașină

Intoxicația cu monoxid de carbon este un risc grav ori de câte ori este eliberat monoxid de carbon într-un spațiu închis, cum ar fi o casă, un garaj sau o mașină. Pot apărea leziuni neurologice severe după doar câteva minute de expunere, iar oamenii mor din cauza otrăvirii cu monoxid de carbon în mașinile lor în fiecare an.

Problema cu monoxidul de carbon este că este atât inodor, cât și incolor și, până când începeți să simțiți efectele sale, poate fi prea târziu. Potrivit Centrelor pentru Controlul Bolilor, 50,000 de persoane sunt spitalizate în fiecare an, iar 430 mor din cauza otrăvirii accidentale cu monoxid de carbon.

Deoarece nu puteți vedea sau mirosi monoxidul de carbon, cel mai bun mod de a evita otrăvirea accidentală este de a preveni expunerea în primul rând.


Reducerea riscului: o listă de verificare

În timp ce amenințarea cu expunerea la otrăvirea cu monoxid de carbon din mașină este foarte reală, puteți lua câteva măsuri de precauție extrem de ușoare pentru a reduce pericolul la aproape nimic. Acestea variază de la asigurarea faptului că sistemul de evacuare este în stare bună de funcționare pentru a evita anumite situații periculoase. Puteți instala chiar și un detector portabil de monoxid de carbon pentru siguranță suplimentară.

Lifewire / Daniel Fishel

Consultați această listă de verificare:

  1. Inspectați și reparați periodic sistemul de evacuare. Scurgerile din sistemul de evacuare pot permite monoxidului de carbon să pătrundă în vehicul. Scurgerile sistemului de evacuare între motor și convertor catalitic sunt deosebit de periculoase.
  2. Inspectați periodic sistemul de emisii și asigurați-vă că motorul este reglat. Concentrația de monoxid de carbon în evacuarea vehiculelor moderne este relativ scăzută. Dacă motorul este deconectat sau sistemul de emisii funcționează defectuos, nivelurile de monoxid de carbon pot crește.
  3. Evitați să conduceți o mașină cu găuri în podea sau portbagaj sau cu portbagajul sau hayonul deschis. Orice găuri din partea inferioară a vehiculului dvs. pot permite fumului de evacuare să pătrundă în vehiculul dumneavoastră. Acest lucru este deosebit de periculos dacă sistemul de evacuare s-a scurs sau dacă stai mult în trafic.
  4. Nu permiteți niciodată pasagerilor să circule într-un camion acoperit cu un baldachin. Paturile și baldachinele pentru camioane nu sunt sigilate, precum și compartimentele pentru pasageri. Nivelurile de monoxid de carbon pot crește sub un baldachin fără ca șoferul să observe.
  5. Evitați să vă deplasați mașina într-un garaj sau în orice alt spațiu închis. Chiar dacă geamurile sunt rulate sau ușa garajului este deschisă, este posibil ca monoxidul de carbon din interiorul vehiculului să atingă niveluri periculoase.
  6. Nu porniți niciodată motorul dacă vehiculul este parțial acoperit de zăpadă. Dacă conducta de evacuare este parțial obstrucționată, evacuarea poate fi redirecționată sub vehicul și poate intra în habitaclu.
  7. Nu porniți și opriți în mod repetat motorul în efortul de a vă încălzi. Acest lucru poate genera de fapt mai mult monoxid de carbon decât pur și simplu rularea sa continuă.
  8. Instalați un detector de monoxid de carbon de 12 volți sau alimentat de la baterie. Nu puteți vedea sau mirosi monoxidul de carbon, astfel încât singura modalitate de a fi în siguranță este instalarea unui detector.

De ce este otrăvirea cu monoxid de carbon atât de periculoasă?

Când inspirați, oxigenul se leagă de celulele roșii din sânge, care apoi îl transportă în tot corpul. Apoi, dioxidul de carbon este eliberat atunci când expirați, ceea ce vă eliberează celulele roșii din sânge pentru a prelua mai mult oxigen din următoarea respirație.

Pericolul imens inerent cu monoxidul de carbon este acela că se leagă și de celulele roșii din sânge, la fel ca oxigenul. De fapt, hemoglobina din sângele tău este de peste 200 de ori mai atrasă de monoxidul de carbon decât oxigenul, astfel încât sângele tău poate pierde cu ușurință capacitatea de a transporta oxigenul în țesuturile din corpul tău.

Când se întâmplă acest lucru, simptomele sunt de obicei greață și cefalee, dar pot apărea leziuni severe ale țesuturilor dacă expunerea este suficient de puternică sau durează suficient. Dacă concentrația este suficient de mare, inconștiența va apărea adesea înainte de a observa alte simptome. Acesta este motivul pentru care este atât de important să evitați expunerea la monoxid de carbon.


Cum intră monoxidul de carbon în mașină?

Motoarele cu ardere internă funcționează transformând energia potențială conținută în motorină sau benzină în energie cinetică, dar procesul are ca rezultat și o mulțime de produse secundare care sunt expulzate ca gaze de eșapament. Unele dintre acestea sunt inerte, cum ar fi azotul, sau inofensive, cum ar fi vaporii de apă.

Unele alte componente ale gazelor de eșapament, cum ar fi monoxidul de carbon, hidrocarburile și oxizii de azot, pot fi extrem de dăunătoare sănătății umane. Deci, în timp ce majoritatea compușilor care alcătuiesc evacuarea sunt inofensivi, adevărul este că țeava dvs. de evacuare aruncă și monoxid de carbon otrăvitor în mediu.

În condiții normale de conducere cu un sistem de evacuare care funcționează bine, monoxidul de carbon expulzat din țeava de evacuare se disipează rapid la niveluri sigure. Dar când orice număr de lucruri nu funcționează corect, acest lucru se poate schimba foarte repede.


Cum afectează controlul emisiilor și sistemele de evacuare a otrăvirii cu monoxid de carbon

La autoturismele și camioanele moderne, nivelurile de monoxid de carbon produse de motor sunt mult mai mari decât nivelurile care sunt de fapt eliberate în atmosferă. Această reducere se realizează prin controlul emisiilor care a fost introdus în anii 1970 și rafinat continuu, astfel încât mașinile clasice produc încă mult mai mult monoxid de carbon decât orice vehicul vândut astăzi.

Când sistemul de control al emisiilor dintr-o mașină sau un camion modern încetează să funcționeze corect, computerul va detecta de obicei că ceva nu este în regulă și că Verifică motorul lumina se va aprinde. Acesta este motivul pentru care este atât de important să aflăm de ce este aprinsă această lumină, chiar dacă motorul pare să funcționeze foarte bine.

Problema este că, dacă sistemul de emisii nu funcționează corect, puteți ajunge la concentrații mult mai mari de monoxid de carbon în evacuare decât ați face altfel. Un convertor catalitic poate reduce cantitatea de monoxid de carbon, hidrocarburi și oxizi de azot cu până la 90%.

Acesta este și motivul pentru care unele scurgeri de eșapament pot pune o problemă atât de mare. Dacă un sistem de evacuare are o scurgere înaintea convertorului catalitic, gazele de eșapament cu niveluri mult mai ridicate de monoxid de carbon pot pătrunde în habitaclu.


De ce spațiile închise și monoxidul de carbon pot fi atât de mortale

Potrivit Administrației pentru Sănătate și Securitate în Muncă (OSHA), 50 ppm este cea mai mare concentrație de monoxid de carbon pe care un adult sănătos o poate tolera într-o perioadă dată de opt ore. Concentrațiile de peste 50 ppm pot provoca vătămări grave și chiar moarte dacă expunerea durează suficient.

La 200 PPM, un adult sănătos se poate aștepta să simtă simptome precum amețeli și greață după aproximativ două ore. La concentrații de 400 ppm, un adult sănătos va fi în pericol de moarte după aproximativ trei ore de expunere, iar concentrațiile de 1,600 ppm vor induce simptome în câteva minute și pot ucide în decurs de o oră.

În funcție de starea motorului și de cât de bine este reglat, concentrația de monoxid de carbon prezentă în gazul de ardere va fi de obicei între 30,000 și 100,000 ppm. În absența unui convertor catalitic funcțional, această concentrație masivă de monoxid de carbon se poate acumula foarte repede.

Deși un convertor catalitic funcțional va reduce drastic cantitatea de monoxid de carbon, asta înseamnă doar că va dura mai mult până la niveluri otrăvitoare. Acesta este motivul pentru care utilizarea mașinii dvs. ca generator în timpul unei întreruperi de curent poate fi periculoasă, dar chiar și încălzirea mașinii în garaj poate cauza probleme.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea de Stat din Iowa, conducerea unei mașini în interiorul unui garaj cu ușa larg deschisă a făcut ca nivelurile de monoxid de carbon din garaj să atingă 500 ppm în doar două minute. Mai mult, concentrația era încă suficient de mare pentru a face rău 10 ore mai târziu.

Detectarea monoxidului de carbon în mașină

În timp ce menținerea sistemelor de evacuare și emisii va contribui mult la prevenirea otrăvirii cu monoxid de carbon și evitarea situațiilor periculoase poate reduce riscul și mai mult, adăugarea unui detector de monoxid de carbon poate oferi și mai multă liniște sufletească.

Majoritatea detectoarelor de monoxid de carbon sunt proiectate pentru uz casnic sau la birou, dar puteți utiliza aceeași tehnologie de bază în mașină sau camion. Diferența importantă este că, pentru a fi util, un detector de monoxid de carbon auto trebuie să funcționeze pe o priză de accesoriu de 12 volți sau pe o baterie.

De asemenea, detectoarele care sunt proiectate pentru a fi utilizate la domiciliu sau la birou s-ar putea să nu fie capabile să facă față schimbărilor de temperatură și umiditate experimentate într-o mașină care este parcată afară în condiții de vreme diferite.

În plus față de detectoarele electronice de monoxid de carbon care sunt proiectate pentru a fi utilizate în mașina dvs., o altă opțiune este un senzor biomimetic sau opto-chimic. Acestea sunt, de obicei, benzi senzoriale sau butoane care nu folosesc baterii. În schimb, pur și simplu își schimbă culoarea atunci când sunt expuși la monoxid de carbon.