Ce este un manager de fișiere?

Un manager de fișiere este o aplicație care vă ajută să gestionați fișiere și foldere pe acel dispozitiv, precum și discuri atașate și chiar stocare în rețea. Aplicațiile managerului de fișiere vă permit să copiați, să vizualizați, să editați, să ștergeți sau să mutați fișiere și foldere.

Primul manager de fișiere grafice a fost introdus în 1983 pe computerul personal Lisa al Apple. Deși Lisa nu a fost un succes comercial, interfața sa a introdus un nou mod de utilizare a unui computer care a inclus gestionarea fișierelor.


Unde este Managerul de fișiere în Windows 10?

Aplicația implicită de gestionare a fișierelor din Windows 10 este Explorator de fișiere. Puteți accesa File Explorer în mai multe moduri diferite în Windows 10.

În mod implicit, aplicația File Explorer (o pictogramă folder) este fixată în bara de activități.

Acesta este cel mai rapid mod de a accesa File Explorer. Mai multe alte opțiuni includ:

  • Start Menu: Selectați acasă, tip Explorator de fișiere, și selectați Aplicația pentru desktop File Explorer.
  • Executa comanda: Selectați acasă, tip Alerga, și selectați Rulați aplicația desktop. În aplicația Run, tastați Explorator și selectați OK.
  • Porniți clic dreapta: Click dreapta acasă și selectați Explorator de fișiere.

Aplicația File Explorer din Windows 10 este una dintre cele mai funcționale aplicații de gestionare a fișierelor oferite de Microsoft. Acesta include mai multe panouri pentru răsfoirea folderelor, gestionarea fișierelor și previzualizarea conținutului fișierului.


Deschideți Managerul de fișiere pe MacOS

Aplicația File Manager din Mac se numește Găsitor. Funcționează întotdeauna pe Mac-ul dvs. și, cu excepția cazului în care ați schimbat comportamentul implicit al Mac-ului, este aplicația pe care Mac începe.

Software de gestionare a fișierelor pe Linux

Sistemele de operare Linux au avut întotdeauna reputația de a fi complicate de utilizat. Cu toate acestea, în ultimii ani, cele mai bune medii desktop Linux sunt remarcabil de intuitive și vin cu propriile aplicații puternice de explorare a fișierelor care rivalizează cu Windows Explorer.

Unele gestionare de fișiere implicite incluse în distribuțiile Linux populare includ:

  • Delfin: Plasma KDE
  • Thunar: XFCE
  • PCManFM: LXDE
  • Cutie: MATE
  • Nautilus: GNOME
  • Nemo: Scortisoara
  • Dosarele Panteon: Sistem de operare elementar

Procesul de deschidere a managerului de fișiere pe Linux variază de la un sistem de operare la altul. Cu toate acestea, dezvoltatorii Linux păstrează de obicei lucruri similare cu experiența Windows. Așadar, veți găsi de obicei accesul la managerul de fișiere într-un meniu pseudo „Start”, pe bara de activități sau pe o pictogramă de pe desktop.


Manager de fișiere Android

Atâta timp cât utilizați un sistem de operare Android peste 5.0 (Lollipop), acesta vine cu un manager de fișiere implicit.

Pentru a deschide aplicația, trebuie doar să atingeți File Manager din lista de aplicații.

Managerul de fișiere implicit Android este foarte minimalist, dar este, de asemenea, foarte simplu de utilizat. Dacă aveți nevoie doar de un mod simplu de a răsfoi, copia, muta sau deschide fișiere, funcționează bine.

Manager fișiere iPhone

Când iPhone-ul a ieșit, nu exista o aplicație de gestionare a fișierelor (și nu ați putut instala una, deoarece App Store nu a fost creat încă).

Cu iOS 11, Apple a introdus o aplicație Fișiere care ar putea accesa și gestiona și fișierele dispozitivului local.

La fel ca managerul de fișiere Android implicit, este o aplicație foarte simplă. Dar pentru sarcinile esențiale de gestionare a fișierelor, face treaba bine.

Pentru a deschide aplicația, trebuie doar să atingeți Fişiere aplicație de pe unul dintre ecranele de pornire.