Cum se folosește funcția Excel MROUND

Platforma MROUND funcționează numerele rotunde în sus sau în jos în Excel la cel mai apropiat multiplu. De exemplu, atunci când faceți calcule financiare într-o foaie de lucru, puteți rotunji o sumă la cei mai apropiați 5 cenți pentru a evita tratarea banilor.

Spre deosebire de opțiunile de formatare care vă permit să modificați numărul de zecimale afișate fără a modifica valoarea într-o celulă, MROUND funcția modifică datele unei celule. Prin urmare, utilizarea acestei funcții pentru a rotunji datele va afecta rezultatele formulelor.

Aceste instrucțiuni se aplică pentru Excel 2019, 2016, 2013, 2010 și Excel pentru Microsoft 365.


Sintaxa și argumentele funcției MROUND

Aspectul unei funcții se numește sintaxă, care include numele funcției, paranteze și argumente. Sintaxa pentru MROUND funcția este:

= MROUND

Număr (obligatoriu) este valoarea pe care doriți să o rotunjiți în sus sau în jos la cel mai apropiat multiplu. Acest argument poate conține datele reale pentru rotunjire sau poate fi o referință de celulă la locația datelor în foaia de lucru.

Multiplu (obligatoriu) este multiplu la care doriți să rotunjiți număr.

Unele lucruri de remarcat despre MROUND argumentele funcției:

  • Platforma număr multiplu argumentele trebuie să aibă același semn. Adică, dacă numărul este pozitiv, atunci multiplul trebuie să fie pozitiv. Dacă numărul este negativ, multiplul trebuie să fie și negativ. Dacă nu, funcția returnează a #PE UNU! eroare în celulă.
  • În cazul în care număr multiplu argumentele sunt ambele negative, funcția returnează un număr negativ.
  • În cazul în care multiplu argumentul este zero (0), funcția returnează o valoare zero.

Exemple de funcții MROUND

Pentru primele șase exemple din imaginea de mai jos, numărul 4.54 este rotunjit în sus sau în jos de MROUND funcționează folosind o varietate de valori pentru argumentul factorului, cum ar fi 0.05, 0.10, 5.0, 0 și 10.0. Formula este în coloana B, rezultatele sunt în coloana C, iar o descriere a fiecărui rezultat se află în coloana D.

Modul în care funcția determină dacă se rotunjește ultima cifră rămasă (cifra de rotunjire) în sus sau în jos depinde de rezultatul împărțirii număr argument de către multiplu argument. Prin urmare:

  • Dacă rezultatul este mai mare sau egal cu jumătate din valoarea multiplu argument, funcția rotunjește ultima cifră în sus (departe de zero).
  • Dacă acest rezultat este mai mic de jumătate din valoarea multiplu argument, funcția rotunjește ultima cifră în jos (spre zero).

Ultimele două exemple (în rândul 8 9 a imaginii) demonstrează modul în care funcția gestionează rotunjirea în sus sau în jos.

  • In rândul 8, din moment ce multiplu argumentul este un număr întreg dintr-o singură cifră (5), 2 devine cifra de rotunjire în valoarea numărului 12.50 în celulă A8. Deoarece 2.5 (12.5 / 5) este egal cu jumătate din valoarea multiplu argumentul (5), funcția rotunjește rezultatul până la 15, care este cel mai apropiat multiplu de 5 mai mare decât 12.50.
  • In rând 9, deoarece 2.49 (12.49 / 5) este mai puțin de jumătate din valoarea multiplu argumentul (5), funcția rotunjește rezultatul la 10, care este cel mai apropiat multiplu de 5 mai mic decât 12.49.

Folosind funcția Excel MROUND

Opțiunile pentru introducerea funcției și argumentele sale includ:

  • Tastarea funcției complete într-o celulă a foii de lucru
  • Selectarea funcției și a argumentelor sale folosind Caseta de dialog Function

Mulți oameni consideră că este mai ușor să utilizeze caseta de dialog pentru a introduce argumentele unei funcții, deoarece aceasta se ocupă de sintaxa funcției.

Faceți pașii următori pentru a introduce funcția din imaginea de mai sus celulă C2 folosind Caseta de dialog Function:

  1. Selectați celulă C2 pentru a o face celula activă.

  2. selectaţi Fila Formulepanglică.

  3. Selectați pe Math & Trig pictogramă pentru a deschide funcția derulantă.

  4. Selectați MROUND în listă pentru a deschide fișierul Caseta de dialog Function.

  5. selectaţi Număr linia.

  6. Selectați celulă A2 în foaia de lucru pentru a introduce această referință de celulă ca argument al numărului.

  7. selectaţi Multiplu linia.

  8. Introduceți 0.05 astfel încât numărul din celula A2 va fi rotunjit în sus sau în jos la cel mai apropiat multiplu de 5 cenți.

  9. Selectați Făcut pentru a reveni la foaia de lucru. Valoarea 4.55 ar trebui să apară în celulă C2 deoarece este cel mai apropiat multiplu de 0.05 mai mare decât 4.54.

  10. Când selectați celulă C2, funcția completă va apărea în formulă bar deasupra foii de lucru.