Ce este un fișier ZIP?

Un fișier cu extensia de fișier ZIP este un fișier ZIP comprimat și este cel mai utilizat format de arhivă pe care îl veți executa.

Un fișier ZIP, la fel ca alte formate de fișiere de arhivă, este pur și simplu o colecție de unul sau mai multe fișiere și / sau foldere, dar este comprimat într-un singur fișier pentru transport și compresie ușoare.

Cea mai obișnuită utilizare pentru fișierele ZIP este pentru descărcări de software. Zipping-ul unui program software economisește spațiu de stocare pe server, scade timpul necesar pentru a-l descărca pe computer și păstrează sutele sau mii de fișiere organizate frumos în fișierul ZIP unic.

Un alt exemplu poate fi văzut atunci când descărcați sau partajați zeci de fotografii. În loc să trimită fiecare imagine individual prin e-mail sau să salveze fiecare imagine una câte una de pe un site web, expeditorul poate pune fișierele într-o arhivă ZIP, astfel încât să fie transferat un singur fișier.


Cum se deschide un fișier ZIP

Cel mai simplu mod de a deschide un fișier ZIP este să faceți dublu clic pe acesta și să lăsați computerul să vă arate folderele și fișierele conținute în interior. În majoritatea sistemelor de operare, inclusiv Windows și macOS, fișierele ZIP sunt tratate intern, fără a fi nevoie de niciun software suplimentar.

Cu toate acestea, există multe instrumente de compresie / decompresie care pot fi utilizate pentru a deschide (și a crea!) Fișiere ZIP. Există un motiv pentru care sunt denumite în mod obișnuit instrumente zip / dezarhivare!

Inclusiv Windows, aproape toate programele care dezarhivează fișierele ZIP au și capacitatea de a le zip; cu alte cuvinte, pot comprima unul sau mai multe fișiere în format ZIP. Unii îi pot cripta și proteja prin parolă. Dacă ar trebui să recomandăm unul sau două, ar fi PeaZip sau 7-Zip, ambele programe excelente și complet gratuite care acceptă formatul ZIP.

Dacă preferați să nu utilizați un program pentru a deschide un fișier ZIP, o mulțime de servicii online acceptă și formatul. Serviciile online precum Files2Zip.com, B1 Online Archiver și ezyZip vă permit să încărcați pur și simplu fișierul ZIP pentru a vedea toate fișierele din interior și apoi să descărcați unul sau mai multe dintre ele individual.

Vă recomand să utilizați un deschizător ZIP online numai dacă fișierul ZIP este mic. Încărcarea unui fișier ZIP mare și gestionarea acestuia online vă vor lua probabil mai mult timp și energie decât descărcarea și instalarea unui instrument offline, cum ar fi 7-Zip.

De asemenea, puteți deschide un fișier ZIP pe majoritatea dispozitivelor mobile. Utilizatorii iOS pot instala iZip gratuit, iar utilizatorii de Android ar trebui să poată lucra cu fișiere ZIP prin B1 Archiver sau 7Zipper.

Deschiderea altor tipuri de fișiere ZIP

Fișierele ZIPX sunt fișiere Zip extinse care sunt create și deschise cu WinZip versiunea 12.1 și mai recentă, precum și PeaZip și alte programe de arhivă similare.

Dacă aveți nevoie de ajutor pentru deschiderea unui fișier .ZIP.CPGZ, consultați Ce este un fișier CPGZ ?.


Cum se convertește un fișier ZIP

Fișierele pot fi convertite doar într-un format similar. De exemplu, nu puteți converti un fișier imagine precum JPG într-un fișier video MP4, mai mult decât puteți converti un fișier ZIP în PDF sau MP3.

Dacă acest lucru este confuz, nu uitați că fișierele ZIP sunt doar containere care conțin versiuni comprimate ale fișierelor reale pe care le urmăriți. Deci, dacă există fișiere într-un fișier ZIP pe care doriți să le convertiți - cum ar fi pentru un PDF în DOCX sau MP3 în AC3 - trebuie mai întâi să extrageți fișierele folosind una dintre metodele descrise în secțiunea de mai sus, apoi să convertiți acele fișiere extrase cu un convertor de fișiere.

Deoarece ZIP este un format de arhivă, puteți converti cu ușurință ZIP în RAR, 7Z, ISO, TGZ, TAR sau orice alt fișier comprimat, în două moduri, în funcție de dimensiune:

  • Dacă fișierul ZIP este mic, vă recomandăm să utilizați convertorul ZIP gratuit online Convert.Files sau Online-Convert.com. Acestea funcționează la fel ca deschizătoarele ZIP online descrise deja, ceea ce înseamnă că va trebui să încărcați întregul ZIP pe site înainte ca acesta să poată fi convertit.
  • Pentru a converti fișiere ZIP mai mari, care ar dura mult mai mult pentru încărcare pe un site web, puteți utiliza Zip2ISO pentru a converti ZIP în ISO sau IZarc pentru a converti ZIP în multe formate diferite de arhivă.

Dacă niciuna dintre aceste metode nu funcționează, încercați unul dintre aceste convertoare de fișiere gratuite pentru formate utilizate ocazional pentru a converti fișierul ZIP într-un alt format de fișier. Cel care îmi place în mod deosebit este Zamzar, care poate converti ZIP în 7Z, TAR.BZ2, YZ1 și alte formate de arhivă.


Mai multe informații despre fișierele ZIP

Dacă ați protejat prin parolă un fișier ZIP, dar ați uitat parola, puteți utiliza un cracker de parole pentru a-l elimina pentru a recâștiga accesul la fișierele dvs. Un program gratuit care folosește forța brută pentru a elimina o parolă ZIP este ZIP Password Cracker Pro.

Unele fișiere ZIP pot avea un nume de fișier cu o extensie de fișier diferită înainte de extensia „zip” finală. Rețineți, la fel ca în cazul oricărui tip de fișier, este întotdeauna ultima extensie care definește fișierul.

De exemplu, Photos.jpg.zip este încă un fișier ZIP, deoarece JPG este înainte de ZIP. În acest exemplu, arhiva este probabil numită astfel, astfel încât este rapid și ușor să identificăm că există imagini JPG în interiorul arhivei.

Unele instrumente software de backup vor crea copii de rezervă ale fișierelor în format ZIP, astfel încât acestea să fie comprimate pentru a economisi spațiu, colectate împreună pentru o recuperare mai ușoară și conținute într-un format comun, astfel încât copia de rezervă să poată fi deschisă chiar și fără software-ul de backup original. Un astfel de program care face acest lucru este COMODO Backup.

Pentru a crea un fișier ZIP în Windows, faceți clic dreapta pe fișierele și / sau folderele care ar trebui să fie în arhivă și apoi alegeți Trimite catre > Dosar comprimat (zip). Pentru a arhiva fișiere / foldere în macOS, faceți clic dreapta pe ele și selectați Comprimă articole din meniu pentru a crea un fișier Archive.zip.

Un fișier ZIP poate fi de până la 22 de octeți și poate ajunge la aproximativ 4 GB. Această limită de 4 GB se aplică atât dimensiunii comprimate și necomprimate a oricărui fișier din interiorul arhivei, cât și dimensiunii totale a fișierului ZIP.

Creatorul ZIP Phil Katz 'PKWARE Inc. a introdus un nou format ZIP numit ZIP64 care ridică limitarea dimensiunii la 16 EiB (aproximativ 18 milioane TB). Consultați Specificația formatului de fișier ZIP pentru mai multe detalii.