Ce este un fișier XLSX și cum se deschide unul?

Ce să știți

  • Un fișier XLSX este un fișier de calcul tabelar Microsoft Excel Open XML.
  • Deschideți unul cu Excel, Excel Viewer, Foi de calcul Google sau alt program de foi de calcul.
  • Convertiți unul în CSV, XLS, ODS și alte formate similare cu unele dintre acele programe sau un convertor de fișiere precum ConvertFiles.com.

Acest articol explică ce sunt fișierele XLSX, cum să le deschidă și ce programe sunt capabile să le convertească în alte formate de foi de calcul precum CSV sau ODS.


Ce este un fișier XLSX?

Un fișier cu extensia de fișier XLSX este un fișier de calcul tabelar Microsoft Excel Open XML. Este un fișier de foaie de calcul bazat pe comprimat ZIP, creat de Microsoft Excel versiunea 2007 și mai târziu.

Fișierele XLSX organizează datele în celule care sunt stocate în foi de lucru, care sunt la rândul lor stocate în registre de lucru (fișiere care conțin mai multe foi de lucru). Celulele unei foi de calcul sunt poziționate prin rânduri și coloane și pot conține stiluri, formatare, funcții matematice și multe altele.

Fișierele de foi de calcul realizate în versiunile anterioare de Excel sunt salvate în format XLS. Fișierele Excel care acceptă macrocomenzi sunt fișiere XLSM.

Lifewire / Chloe Giroux


Cum se deschide un fișier XLSX

Dacă nu ați instalat în mod intenționat un program pe computerul dvs. care poate deschide fișiere XLSX, atunci dublu clic pe unul nu va face nimic util. În schimb, trebuie să aveți pe computer un anumit program care să poată recunoaște fișierul XLSX.

Deși Microsoft Excel (versiunea 2007 și mai recentă) este principalul program software utilizat atât pentru deschiderea fișierelor XLSX, cât și pentru editarea fișierelor XLSX, puteți instala pachetul de compatibilitate Microsoft Office pentru a deschide, edita și salva fișiere XLSX utilizând o versiune mai veche de Excel.

Dacă nu aveți intenția de a edita fișierul XLSX și doriți doar să-l vizualizați, puteți instala gratuit Microsoft Office Excel Viewer. Suportă și imprimarea și copierea datelor din fișierul XLSX, ceea ce ar putea fi tot ce trebuie să faceți.

De asemenea, puteți deschide și edita fișiere XLSX fără Excel, complet gratuit, folosind foi de calcul WPS Office, OpenOffice Calc sau LibreOffice Calc. Dacă sunteți pe un Mac, Apple Numbers acceptă și fișiere XLSX (dar nu toate funcțiile vor funcționa).

Foi de calcul Google, Microsoft Excel Online și Zoho Docs sunt câteva alte modalități prin care puteți deschide și edita fișiere XLSX gratuit. Pentru a parcurge această rută, trebuie să încărcați fișierul XLSX pe site înainte de a putea face modificări.

Pentru a edita fișierul XLSX în Foi de calcul Google, trebuie mai întâi să îl încărcați prin Google Drive și apoi să îl deschideți în Foi de calcul Google. Vedeți imaginea de mai jos pentru ajutor.

Deschiderea unui fișier XLSX în Foi de calcul Google.

Dacă utilizați browserul web Chrome, puteți instala Office Editing pentru documente, foi de calcul și diapozitive ca extensie, care vă permite să deschideți și să editați fișiere XLSX direct în browser, fie trăgând un fișier XLSX local în Chrome, fie deschizând unul din internet fără a fi nevoie să îl descărcați mai întâi.

Instalarea extensiilor Chrome este destul de simplă, dar dacă aveți nevoie de ajutor pas cu pas, avem un ghid despre cum să adăugați extensii în Chrome.


Cum se convertește un fișier XLSX

Dacă aveți una dintre aplicațiile pe care le-am menționat deja instalate pe computerul dvs., vă recomandăm să utilizați același program pentru a salva orice XLSX cu care lucrați în formatul specific care vă interesează. Acest lucru se face în mod normal prin intermediul Fișier > Salvează ca opțiunea de meniu.

De exemplu, dacă utilizați Excel, parcurgeți-l FILE > Salvare ca > Naviga din meniu și alegeți CSV, XLS, TXT, XML etc. F12 tasta ar trebui să funcționeze și pentru a ajunge la fereastra Salvare ca.

Conversia unui fișier XLSX în CSV cu Excel.

Uneori, cea mai rapidă soluție pentru a converti un fișier XLSX nu este cu un instrument pe care l-ați instalat, ci prin intermediul unui program gratuit de conversie a fișierelor sau a unui serviciu online precum Zamzar sau Convert Files.

Privind doar capacitățile celor două servicii, puteți converti orice fișier Excel aveți prea multe tipuri de fișiere diferite, cum ar fi XLSX în CSV, XML, DOC, PDF, ODS, RTF, XLS, MDB și chiar formate de fișiere imagine și web cum ar fi JPG, PNG și HTML.


Încă nu puteți deschide fișierul?

Cel mai probabil motiv pentru care fișierul nu se va deschide în acest moment, dacă ați încercat toate sugestiile de mai sus, este că nu aveți de-a face cu un fișier XLSX. Acest lucru se poate întâmpla dacă ați analizat doar scurt extensia de fișier și o confundați pentru un fișier Excel.

De exemplu, poate fișierul dvs. se termină cu adevărat în .LSX, caz în care este un fișier de comenzi rapide Streaming Media și nu are nicio legătură cu Excel. Windows Media Player deschide fișiere LSX.

În mod similar, ar fi ușor să confundați un fișier SLX pentru unul care are sufixul Excel XLSX, dar fișierele SLX nu au legătură cu Excel și sunt utilizate în schimb de programe precum Simulink și SpectraLayers.

XLR este un altul ușor de amestecat pentru un fișier Excel.

Dacă nu puteți deschide fișierul, citiți din nou extensia și cercetați-o online. Ar trebui să fie destul de ușor să găsiți mai multe informații despre format și să aflați ce programe sunt capabile să îl deschidă și să îl convertească. Este posibil să avem chiar și o descriere a acestuia aici pe Lifewire - folosiți caseta de căutare din partea de sus a acestei pagini pentru a verifica.