Ce este un fișier RAR? (Și cum să deschideți unul)

Ce să știți

  • Un fișier RAR este un fișier comprimat Roshal Archive.
  • Deschideți unul cu 7-Zip, Unzip-Online.com sau alt program de extragere a fișierelor.
  • Convertiți în alte formate de arhivă, cum ar fi ZIP, 7Z, etc. cu IZArc sau Zamzar.

Acest articol explică ce este un fișier RAR și de ce sunt utilizate, cum să deschideți unul și cele mai simple modalități de a converti unul într-un alt format de arhivă.


Ce este un fișier RAR?

Un fișier RAR (prescurtarea unui fișier comprimat Roshal Archive) este un fișier comprimat sau un container de date, care conține unul sau mai multe alte fișiere și foldere în interiorul acestuia.

Gândiți-vă la un fișier RAR ca un dosar obișnuit de pe computerul dvs., unde există uneori multe alte fișiere și foldere în interiorul acestuia în scopul organizării lor.

Cu toate acestea, spre deosebire de un folder normal, un fișier RAR are nevoie de un software special (mai multe despre acest lucru mai jos) pentru a deschide și „extrage” conținutul.

Majoritatea extensiilor de fișiere sunt pronunțate ca litere individuale, dar RAR este de obicei tratat ca un cuvânt în sine și pronunțat ca „rahr”.

 Lifewire / Tim Liedtke


Pentru ce sunt utilizate fișierele RAR?

Probabil că veți rula într-un fișier RAR numai atunci când descărcați software de calculator. Site-urile de distribuire a fișierelor și distribuitorii de software își plasează uneori fișierele într-un fișier RAR, astfel încât să îl poată comprima la o dimensiune mai mică, permițându-vă să îl descărcați mai repede decât ați putea altfel. Unele fișiere RAR sunt împărțite în părți pentru o transmisie mai ușoară.

În afară de doar economisirea timpului de descărcare, fișierele RAR pot fi, de asemenea, protejate cu o parolă și criptate, astfel încât conținutul din ele să rămână ascuns, cu excepția cazului în care știți parola. Gândiți-vă la asta ca la o cutie puțin blocată, plină de date, cu parola fiind cheia.

Majoritatea fișierelor RAR nu vor avea o parolă care să le protejeze, fiind utilizate pentru a stoca imagini, documente, videoclipuri sau orice alt tip de fișier dorit de autor.

O altă dată când un fișier RAR ar putea fi util este atunci când un prieten are o listă lungă de fișiere pe care doresc să le împărtășească, cum ar fi fotografiile, de exemplu. În loc să vă descărcați fiecare fișier imagine individual, prietenul dvs. poate să compileze mai întâi fotografiile într-un fișier RAR și apoi să vă împărtășească doar acel fișier.

După ce deschideți un fișier RAR, puteți extrage datele din interior și apoi utilizați fișierele așa cum ați face orice alt fișier de pe computer.


Cum se deschide un fișier RAR

Computerele Windows nu au capacitatea de a deschide fișiere RAR. Dacă faceți dublu clic sau atingeți de două ori un fișier RAR fără a avea instalat un anumit software pentru a-l deschide, probabil că veți vedea unul dintre următoarele mesaje: „Windows nu poate deschide acest fișier” sau „Cum doriți să deschideți acest tip de fișier (.rar)? ".

RAR este de fapt formatul nativ al unui program de arhivă numit WinRAR. Singura problemă cu utilizarea WinRAR este că nu este gratuit! Înainte de a fugi și a-l cumpăra, vă rugăm să știți că există o mulțime de deschizătoare RAR gratuite care pot face exact același lucru, dar la un cost zero.

Dintre toate instrumentele UN-RAR disponibile, 7-Zip este probabil cel mai bun.

1: 48

După instalarea 7-Zip, configurați-l pentru a se asocia automat cu fișierele RAR, astfel încât, înainte, veți putea deschide un fișier RAR de oriunde de pe computer și se va deschide automat în 7-Zip.

Pentru aceasta, deschideți 7-Zip File Manager din meniul Start și apoi accesați unelte > Opţiuni. Selecta rar în lista tipurilor de fișiere și apoi alegeți + pentru utilizatorul actual sau pentru toți utilizatorii (sau ambii). O pictogramă mică va apărea lângă rar În listă. Salvați modificările cu OK butonul.

Dacă după ce faceți acest lucru, 7-Zip încă nu deschide fișiere RAR atunci când faceți dublu clic pe ele, consultați Cum modific programul implicit pentru o extensie de fișier specifică? pentru ajutor. Dacă mergeți pe acest traseu, va trebui să cunoașteți locația de instalare a 7-Zip File Manager, care pe majoritatea computerelor va fi „C: Program Files (x86) 7-Zip 7zFM.exe”.

De asemenea, puteți deschide fișiere RAR cu 7-Zip făcând clic dreapta pe ele și alegând 7-Zip > Deschide arhiva din meniul contextual pop-up. Dacă aveți de-a face cu fișiere RAR cu mai multe părți (denumite ceva de genul 123.part1.rar, 123.part2.rar etc.), selectați mai întâi toate părțile diferite ale fișierului RAR și apoi faceți clic dreapta pe una dintre ele; din acel meniu, alegeți 7-Zip > Extrage fisierele.

7-Zip nu este singurul program gratuit care poate deschide fișiere RAR. PeaZip și jZip sunt două deschizatoare alternative RAR.

Utilizatorii de Mac ar trebui să poată descărca și utiliza Keka sau The Unarchiver pentru a descărca fișiere RAR.

O altă metodă este utilizarea Unzip-Online, care vă permite să deschideți fișiere RAR fără a avea instalat niciun software, datorită faptului că funcționează prin browserul dvs. web. Consultați recenzia noastră despre Unzip-Online pentru toate detaliile.

Mai multe linkuri de descărcare către extractoare RAR gratuite pot fi găsite în această listă de programe gratuite de extragere a fișierelor.

WinZip Free este adesea sugerat ca un program de deschidere RAR gratuit, dar este doar o versiune de probă. Nu există niciun motiv pentru a utiliza software-ul de încercare sau pentru a cumpăra un extractor RAR atunci când există o mulțime de aplicații complet gratuite.


Cracarea unui fișier RAR protejat prin parolă

Unele fișiere RAR pot fi securizate în spatele unei parole. Cu acele fișiere RAR, va trebui să introduceți parola corectă înainte de a putea despacheta fișierele din arhivă.

O problemă cu parola care protejează un fișier RAR este că este posibil să fi creat propria dvs. arhivă RAR și să o fi securizat cu o parolă, dar de atunci ați uitat care este acea parolă! Aici este util un cracker de parolă RAR.

Un program deosebit de eficient și complet gratuit, care poate sparge parola unui fișier RAR este RAR Password Cracker Expert. Poate folosi o forță brută și / sau un atac de dicționar (cu liste de cuvinte incluse) pentru a încerca orice unghi posibil la recuperarea parolei. O mulțime de opțiuni diferite vă permit să personalizați modul în care ar trebui să funcționeze diferite atacuri.

Dacă programul de mai sus nu vă poate debloca fișierul RAR, ar trebui să încercați recuperarea gratuită a parolei RAR. Folosește forța brută pentru a face încercări de a ghici parola. Acceptă încercarea de numere, simboluri, majuscule, latină și spații.


Cum se convertește un fișier RAR

A converti un fișier RAR înseamnă a-l schimba dintr-un fișier cu extensia RAR într-un fișier cu o extensie diferită, de obicei 7Z, ZIP, LGH, TGZ, TAR, CAB sau un alt format de arhivă.

Înainte de a ajunge prea departe în conversia RAR, ar trebui să clarificăm ceva important: nu puteți converti dintr-un fișier RAR într-un format ne-zip. Petreceți mult timp căutând fișiere RAR și veți vedea sugestii de căutare precum „Convertor RAR în MP3” sau „Convertor RAR în PDF” ... niciunul dintre acestea nu există de fapt!

După cum știți acum, un fișier RAR este similar cu un folder care conține alte fișiere. Dacă fișierul dvs. RAR conține fișiere MP3, de exemplu, trebuie să deschideți fișierul RAR, nu să îl convertiți, pentru a obține fișierele MP3. Citiți secțiunea de mai sus despre deschiderea fișierelor RAR pentru a afla cum să despachetați de fapt MP3-urile (sau PDF-urile sau orice altceva din fișierul RAR la care doriți acces).

Acum, dacă convertirea unui fișier RAR într-un fișier ZIP sau 7Z (alte formate de arhivă) este de fapt ceea ce doriți să faceți, continuați să citiți ... există câteva modalități de a face acest lucru.

Cea mai rapidă și mai eficientă metodă de a converti un RAR în ZIP sau orice alt format de arhivă obișnuit este un convertor de fișiere gratuit care acceptă conversii RAR, cum ar fi Zamzar sau FileZigZag. Acești doi convertoare RAR sunt servicii online, ceea ce înseamnă că pur și simplu încărcați fișierul RAR pe site și apoi descărcați fișierul convertit.

Un convertor RAR online gratuit este perfect dacă fișierul RAR cu care lucrați este mic, dar probabil nu doriți să utilizați un convertor online pe un fișier RAR mare. Mai întâi ar trebui să așteptați încărcarea fișierului RAR și apoi să așteptați descărcarea fișierului convertit, lucru care ar putea dura destul de mult pentru un fișier foarte mare.

Dacă convertiți un fișier RAR mare, încercați IZArc. Este foarte ușor să convertiți un RAR în 7Z sau unul dintre mai multe alte formate de fișiere de arhivă, de la IZArc unelte meniu.

Cum se face un fișier RAR

Găsirea unui instrument gratuit care poate crea un fișier RAR nu este la fel de ușor ca găsirea unuia care poate deschide fișiere RAR. Acest lucru se datorează faptului că dezvoltatorii de software trebuie să aibă permisiunea explicită a lui Alexander Roshal (proprietarul drepturilor de autor) pentru a recrea algoritmul de compresie RAR.

Cea mai bună sugestie pe care o avem pentru crearea unui fișier RAR este utilizarea versiunii de încercare a WinRAR. Deși este un proces temporizat, valid din punct de vedere tehnic pentru mai puțin de 30 de zile, este cel mai simplu mod de a construi un nou fișier RAR.

În general, vă recomandăm să alegeți să nu comprimați fișiere în formatul RAR, mai ales pentru că există atât de multe alte formate de compresie, disponibile pe scară largă, cum ar fi ZIP și 7Z.

Mai multe informații despre fișierele RAR

Deși probabil nu veți găsi vreodată unul atât de mare, dimensiunea maximă a fișierului pentru orice fișier RAR este puțin sub 8 exbibiți. Asta înseamnă peste 9 milioane de terabyți!

Sistemul de operare Chrome este un sistem de operare care acceptă în mod nativ extrageri de fișiere RAR, la fel ca modul în care Windows acceptă nativ despachetarea arhivelor ZIP. Aceasta înseamnă că sistemul de operare Chrome poate scoate fișiere dintr-un fișier RAR fără a utiliza niciun software terță parte.