Ce este software-ul Open Source?

Software-ul open source (OSS) este un software pentru care codul sursă este vizibil și modificabil de către public, sau deschis în alt mod. Atunci când codul sursă nu este vizibil și modificabil de către public, este considerat închis sau de proprietate.

Codul sursă este partea de programare din culise a software-ului la care utilizatorii nu se uită de obicei. Codul sursă prezintă instrucțiunile despre modul în care funcționează software-ul și cum funcționează toate caracteristicile diferite ale software-ului.

Getty Images / Scott-Cartwright


Cum beneficiază utilizatorii de OSS

OSS permite programatorilor să colaboreze la îmbunătățirea software-ului prin găsirea și remedierea erorilor din cod (remedierea erorilor), actualizarea software-ului pentru a funcționa cu tehnologie nouă și crearea de noi funcții. Abordarea de colaborare de grup a proiectelor open source beneficiază utilizatorii software-ului, deoarece erorile sunt remediate mai rapid, noile caracteristici sunt adăugate și lansate mai frecvent, software-ul este mai stabil, cu mai mulți programatori care caută erori în cod și actualizările de securitate sunt implementate mai repede decât multe programe software proprietare.

Majoritatea OSS utilizează o versiune sau o variantă a Licenței publice generale GNU (GNU GPL sau GPL). Cel mai simplu mod de a vă gândi la o GPL similară cu o fotografie care se află în domeniul public. GPL și domeniul public permit oricui să modifice, să actualizeze și să refolosească ceva oricum ar trebui. GPL oferă programatorilor și utilizatorilor permisiunea de a accesa și modifica codul sursă, în timp ce domeniul public le permite utilizatorilor să utilizeze și să adapteze fotografia. Partea GNU din GNU GPL se referă la licența creată pentru sistemul de operare GNU, un sistem de operare liber / deschis care a fost și continuă să fie un proiect semnificativ în tehnologia open source. Principala diferență dintre GPL și domeniul public vine de la restricția GPL; tot ceea ce se face prin modificarea codului GPL trebuie să rămână deschis. Deci, nu puteți modifica și vinde un program GPL.

Un alt bonus pentru utilizatori este că OSS este, în general, gratuit, cu toate acestea, poate exista un cost pentru extra, cum ar fi asistența tehnică, pentru unele programe software.


De unde a venit Open Source?

În timp ce conceptul de codificare software colaborativă își are rădăcinile în mediul academic din anii 1950-1960, până în anii 1970 și 1980, aspecte precum disputele legale au făcut ca această abordare deschisă de colaborare pentru codificarea software să piardă abur. Software-ul proprietar a preluat piața software-ului până când Richard Stallman a fondat Free Software Foundation (FSF) în 1985, readucând software-ul deschis sau gratuit în prim plan. Conceptul de software gratuit se referă la libertate, nu la costuri. Mișcarea socială din spatele software-ului gratuit susține că utilizatorii de software ar trebui să aibă libertatea de a vedea, schimba, actualiza, repara și adăuga la codul sursă pentru a le satisface nevoile și de a li se permite să le distribuie sau să le partajeze în mod liber cu alții.

FSF a jucat un rol formativ în mișcarea software-ului liber și open source cu proiectul lor GNU. GNU este un sistem de operare gratuit (un set de programe și instrumente care instruiesc un dispozitiv sau computer cum să funcționeze), de obicei lansat cu un set de instrumente, biblioteci și aplicații care împreună pot fi denumite versiune sau distribuție. GNU este asociat cu un program numit nucleu, care gestionează diferitele resurse ale computerului sau dispozitivului, inclusiv comunicațiile între aplicații software și hardware. Cel mai comun nucleu asociat cu GNU este nucleul Linux, creat inițial de Linus Torvalds. Acest sistem de operare și perechea de kernel este numită tehnic sistemul de operare GNU / Linux, deși este adesea denumit pur și simplu Linux.

Din mai multe motive, inclusiv confuzie pe piață cu privire la ceea ce înseamnă cu adevărat termenul „software liber”, termenul alternativ „open source” a devenit termenul preferat pentru software-ul creat și menținut utilizând abordarea colaborării publice. Termenul „sursă deschisă” a fost adoptat oficial la un summit special al liderilor tehnologici în februarie 1998, găzduit de editorul de tehnologie Tim O'Reilly. Mai târziu în acea lună, Open Source Initiative (OSI) a fost fondată de Eric Raymond și Bruce Perens ca o organizație non-profit dedicată promovării OSS.

FSF continuă ca un grup de advocacy și activist dedicat susținerii libertăților și drepturilor utilizatorilor legate de utilizarea codului sursă. Cu toate acestea, o mare parte din industria tehnologiei folosește termenul „open source” pentru proiecte și programe software care permit accesul public la codul sursă.

commons.wikimedia.org


Software-ul Open Source face parte din viața de zi cu zi

Proiectele open source fac parte din viața noastră de zi cu zi. S-ar putea să citiți acest articol pe telefonul mobil sau pe tabletă și, dacă da, probabil că utilizați tehnologia open source chiar acum. Sistemele de operare atât pentru iPhone, cât și pentru Android au fost create inițial folosind elemente din software-ul open source, proiecte și programe.

Dacă citiți acest articol pe laptop sau desktop, folosiți Chrome sau Firefox ca browser web? Mozilla Firefox este un browser web open source. Google Chrome este o versiune modificată a proiectului de browser open-source numit Chromium - deși Chromium a fost lansat de dezvoltatorii Google care continuă să joace un rol activ în actualizare și dezvoltare suplimentară, Google a adăugat programare și funcții (dintre care unele nu sunt deschise) sursă) la acest software de bază pentru a dezvolta browserul Google Chrome.

De fapt, internetul așa cum îl știm nu ar exista fără OSS. Pionierii tehnologiei care au contribuit la construirea web-ului mondial au folosit tehnologie open source, cum ar fi sistemul de operare Linux și serverele web Apache pentru a crea internetul nostru modern. Serverele web Apache sunt programe OSS care procesează o cerere pentru o anumită pagină web (de exemplu, dacă faceți clic pe un link pentru un site pe care doriți să îl vizitați), găsindu-vă și ducându-vă la acea pagină web. Serverele web Apache sunt open source și sunt întreținute de voluntari dezvoltatori și membri ai organizației non-profit numită Apache Software Foundation.

Open source ne recreează și remodelează tehnologia și viața de zi cu zi în moduri pe care deseori nu le realizăm. Comunitatea globală de programatori care contribuie la proiecte open source continuă să dezvolte definiția OSS și să adauge la valoarea pe care o aduce societății noastre.