Ați încercat firmware-ul DD-WRT?

DD-WRT este un tip de firmware de aftermarket pentru routerele wireless în bandă largă. Disponibil online de pe dd-wrt.com sub formă de descărcări gratuite, open-source, DD-WRT conține caracteristici speciale și optimizări concepute pentru a îmbunătăți firmware-ul standard pe care producătorii de router-uri îl furnizează cu produsele lor. Creat inițial pentru anumite modele de routere Linksys, DD-WRT a fost dezvoltat de-a lungul mai multor ani pentru a fi compatibil cu alte mărci și modele populare.

Instalați DD-WRT pe routere utilizând procesul de actualizare firmware (numit și firmware intermitent). Routerele conțin o cantitate mică fixă ​​de memorie flash persistentă - de obicei 4 megabyți, 8 MB sau 16 MB - unde este stocat firmware-ul. La fel ca alte tipuri de firmware pentru router, firmware-ul DD-WRT există sub forma unui fișier binar.


De ce să folosiți firmware-ul alternativ

Routerele nu necesită firmware DD-WRT pentru funcționarea standard. Cu toate acestea, mulți pasionați de rețea îl instalează în locul firmware-ului producătorului, cu scopul de a extrage performanțe sau capacități mai bune din routerele lor. De exemplu, DD-WRT oferă funcționalități pe care alte tipuri de firmware le pot lipsi, cum ar fi:

  • Opțiuni de calitate a serviciului (QoS)
  • Compatibilitate cu diferite tipuri de rețele private virtuale
  • Setări suplimentare de securitate

Conceput inițial pentru utilizarea cu anumite modele de routere Linksys, DD-WRT s-a extins de-a lungul anilor pentru a fi compatibil cu alte mărci populare.


Opțiuni pachet DD-WRT

Pentru a oferi proprietarului routerului mai mult control asupra tipului de firmware care trebuie instalat, DD-WRT acceptă diferite imagini de firmware pentru fiecare router. Cele mai mari versiuni conțin cel mai mare suport pentru funcții, dar sunt mai susceptibile de a avea nevoie de o configurație suplimentară, în timp ce versiunile mai mici elimină caracteristicile pe care unii oameni nu le doresc, care la rândul lor pot contribui la creșterea performanței și / sau la îmbunătățirea stabilității.

DD-WRT acceptă până la șapte versiuni de firmware pentru un anumit dispozitiv:

  • Micro
  • Mini
  • Nokaid
  • Standard
  • VoIP
  • VPN
  • Mega

Versiunile Mini și Micro variază între 2 MB și 3 MB. Versiunea nokaid este aceeași cu versiunea standard minus suport pentru serviciul de jocuri XLink Kai. După cum sugerează și numele, versiunile VoIP și VPN includ suport suplimentar pentru conexiunile de voce peste IP sau respectiv VPN. În cele din urmă, versiunile Mega abordează și uneori depășesc 8 MB. DD-WRT nu acceptă toate cele șapte pachete pentru fiecare model de router; în special, pachetele Mega nu se pot potrivi pe routerele mai vechi care conțin doar 4 MB spațiu de memorie flash.


DD-WRT vs. OpenWRT vs. Tomato

DD-WRT este una dintre cele trei opțiuni de firmware personalizate populare. Fiecare dintre cele trei are propriile sale fidelități și, de asemenea, diferite obiective de proiectare.

Comparativ cu DD-WRT, OpenWRT oferă și mai multe opțiuni de personalizare. În plus, OpenWRT este conceput pentru a fi modificat și extins de către codificatorii de firmware. Proprietarul mediu al routerului de casă va găsi aceste clopote și fluiere suplimentare mult prea complicate, dar utilizatorii avansați și programatorii de hobby apreciază foarte mult mediul de creare a firmware-ului oferit de OpenWRT.

Tomată firmware-ul încearcă să ofere o interfață de personalizare mai ușor de utilizat decât DD-WRT. Cei care au dificultăți în a obține DD-WRT să funcționeze în mod fiabil pe routerul lor, uneori au mai mult noroc cu Tomato. Cu toate acestea, acest pachet nu acceptă la fel de multe modele de ruter diferite ca DD-WRT.