Care sunt câteva sfaturi pentru începători pentru instalarea de software utilizând GIT?

Git open-source este cel mai utilizat sistem de control al versiunilor din lume. Proiectul matur a fost dezvoltat de Linus Torvalds, creatorul sistemului de operare Linux și este folosit de o colecție enormă de proiecte software - atât comerciale, cât și open-source - care depind de Git pentru controlul versiunilor.

Acest ghid arată cum să obțineți un proiect de la Git, cum să instalați software-ul pe sistemul dvs. și cum să schimbați codul, care necesită cunoștințe de programare.

VVadyab / Getty Images


Cum să găsiți programe folosind Git

Accesați pagina web de explorare la GitHub pentru a vedea depozitele prezentate și cele mai populare, precum și linkuri către ghiduri și instruire. Uitați-vă la diferitele categorii de aplicații pe care doriți să le descărcați și folosiți, modificați, compilați și instalați. Utilizați câmpul de căutare din partea de sus a ecranului, unde puteți găsi un anumit program sau orice categorie de software disponibilă pe site. 

Un exemplu de clonare a unui depozit Git

În terminologia Git, descărcarea unui depozit este „clonarea” acestuia. Asta pentru că faceți o copie exactă a depozitului Git de pe computer. Procedura este simplă, dar trebuie să aveți Git instalat pe sistemul dvs.

Dacă lucrați la un sistem Linux, cum ar fi Ubuntu, aveți noroc. Git este disponibil în depozitele de pachete ale distribuției dvs. Instalați-l așa cum ați face în mod normal orice altă aplicație. Aproape fiecare distribuție numește pachetul „git”.

Git este gratuit și open source, deci nu vă va costa niciun ban pe orice platformă. Utilizatorii Windows pot găsi cea mai recentă versiune pe pagina de descărcare Git Windows. Utilizatorii de Mac îl pot găsi pe pagina de descărcare Git pentru Mac.

Acest ghid va utiliza micul program de linie de comandă numit cowsay, care afișează un mesaj ca o bulă de vorbire de la o vacă ASCII.

Pentru a începe, tastați cowsay în câmpul de căutare GitHub. Veți observa că există o serie de versiuni disponibile pe care le puteți alege. Exemplul din acest ghid va funcționa unul de la dezvoltatorul „Schacon”. Este o versiune destul de simplă scrisă în Perl, deci ar trebui să fie relativ ușor de lucrat și de modificat.

Pentru a clona acest depozit special de cowsay, introduceți următoarea comandă într-o fereastră de terminal.

 git clone https://github.com/schacon/cowsay.git

Comanda git rulează Git. Apoi, i se spune să cloneze un depozit, iar linkul către depozitul Cowsay de pe GitHub este furnizat. Puteți găsi link-ul clonare Git pe GitHub sub Clonați sau descărcați, chiar deasupra tabelului care afișează conținutul unui depozit.


Cum să compilați și să instalați codul

Instalați mai întâi aplicația doar pentru a vă asigura că rulează. Modul în care faceți acest lucru depinde de proiectul pe care l-ați descărcat. De exemplu, proiectele C vă vor cere probabil să rulați un makefile cu comanda make, în timp ce proiectul cowsay din acest exemplu necesită să rulați un script shell.

Deci, de unde știi ce să faci?

Tocmai ați clonat depozitul în orice director vă aflați când ați executat comanda „clonează”. Totul din depozit va fi într-un nou director numit după acel depozit. În acest caz, este cowsay. Schimbați directoarele în cowsay și listați conținutul acestuia.

cd cowsay
ls

Ar trebui să vedeți fie un fișier numit README, fie un fișier numit INSTALL sau ceva care se evidențiază ca ghid de ajutor.

În cazul acestui exemplu de cowsay, există atât un fișier README, cât și un fișier INSTALL. Fișierul README arată cum să utilizați software-ul, iar fișierul INSTALL oferă instrucțiunile pentru instalarea cowsay. În acest caz, instrucțiunea este de a rula următoarea comandă:

sh install.sh

În timpul instalării, sunteți întrebat dacă sunteți fericit să instaleze cowsay în folderul implicit furnizat. Puteți apăsa fie Înapoi pentru a continua sau introduceți o nouă cale. Dacă doriți calea implicită, va trebui probabil să reluați comanda cu „sudo”.


Cum se execută Cowsay

Tot ce trebuie să faceți pentru a rula cowsay este să tastați următoarea comandă:

cowsay salut lume

Cuvintele salut lume apar în balonul de vorbire din gura unei vaci.

Schimbarea Cowsay

Acum că aveți instalat cowsay, puteți modifica fișierul folosind editorul preferat. Acest exemplu folosește editorul nano după cum urmează:

nano cowsay

Puteți furniza comutatoare la comanda cowsay pentru a schimba ochii vacii.

De exemplu cowsay -g prezintă semne de dolar ca ochi.

Puteți modifica fișierul pentru a crea o opțiune ciclop, astfel încât atunci când tastați cowsay -c vaca are un singur ochi.

Prima linie pe care trebuie să o modificați este linia 46, care arată după cum urmează:

getopts ('bde: f: ghlLnNpstT: wW: y', % opts);

Acestea sunt toate comutatoarele disponibile pe care le puteți utiliza cu cowsay. Pentru a adăuga -c ca opțiune, schimbați linia după cum urmează:

getopts ('bde: f: ghlLnNpstT: wW: yc', % opts);

Între liniile 51 și 58 vedeți următoarele linii:

$ borg = $ optează {'b'};
$ mort = $ optează {'d'};
$ lacom = $ optează {'g'};
$ paranoic = $ optează {'p'};
$ stoned = $ optează {'s'};
$ obosit = $ alege {'t'};
$ cu fir = $ optează {'w'};
$ young = $ optează {'y'};

După cum puteți vedea, există o variabilă pentru fiecare dintre opțiuni care explică ce va face comutatorul. De exemplu $ lacom = $ opts ['g]';

Adăugați o linie pentru modificarea comutatorului -c după cum urmează:

$ borg = $ optează {'b'};
$ mort = $ optează {'d'};
$ lacom = $ optează {'g'};
$ paranoic = $ optează {'p'};
$ stoned = $ optează {'s'};
$ obosit = $ alege {'t'};
$ cu fir = $ optează {'w'};
$ young = $ optează {'y'};
$ ciclop = $ optează {'c'};

Pe linia 144, există un subrutin numit construct_face care este folosit pentru a construi fața vacilor.

Codul arată astfel:

sub construct_face {
  if ($ borg) {$ eyes = "=="; }
  if ($ dead) {$ eyes = "xx"; $ limba = "U"; }
  if ($ lacom) {$ eyes = " $ $"; }
  if ($ paranoic) {$ eyes = "@@"; }
  if ($ stoned) {$ eyes = "**"; $ limba = "U"; }
  if ($ obosit) {$ ochii = "-"; }
  if ($ cu fir) {$ eyes = "OO"; }
  if ($ young) {$ eyes = ".."; }
}

Pentru fiecare dintre variabilele specificate anterior, există o pereche diferită de litere care este plasată în variabila $ eyes.

Adăugați una pentru variabila $ cyclops:

sub construct_face {
  if ($ borg) {$ eyes = "=="; }
  if ($ dead) {$ eyes = "xx"; $ limba = "U"; }
  if ($ lacom) {$ eyes = " $ $"; }
  if ($ paranoic) {$ eyes = "@@"; }
  if ($ stoned) {$ eyes = "**"; $ limba = "U"; }
  if ($ obosit) {$ ochii = "-"; }
  if ($ cu fir) {$ eyes = "OO"; }
  if ($ young) {$ eyes = ".."; }
  if ($ ciclop) {$ eyes = "()"; }
}

Ați salvat fișierul și rulați următoarea comandă pentru a reinstala cowsay.

sh install.sh

Acum, când alergi cowsay -c buna lume, vaca are un singur ochi.