Majoritatea distribuțiilor Linux includ un editor de text numit nano ca utilitar standard. Face parte dintr-o familie de editori de text care include vi și emac-urile mai robuste (dar semnificativ mai complexe). Pentru majoritatea utilizărilor, nano este ușor de utilizat și nu necesită o curbă semnificativă de învățare. La fel ca în cazul procesorelor de text bazate pe text din epoca 1980, cum ar fi WordStar, nano oferă o referință dinamică de comandă pe două linii în partea de jos a ferestrei terminalului.
Cum se începe nano
Pentru a lansa nano dintr-un prompt de shell, introduceți:
nano [opțiune] / cale / către / nume de fișier
Invocarea nano fără opțiuni și fără nume de fișier deschide editorul pe ecran complet în fereastra terminalului.
Cum se folosește nano
Ca editor de text, nano nu este conceput pentru a crea rapoarte fanteziste. Nu veți găsi opțiuni de formatare speciale sau selecții de fonturi. În schimb, veți obține o fereastră simplă, ultimele două linii conținând o listă a sarcinilor obișnuite pe care le puteți efectua, având în vedere starea curentă a editorului.
Atât în bara de instrumente, cât și în textul de ajutor din cadrul editorului, apar combinații de taste cu coduri de comenzi rapide Linux standard. Scrisoarea M reprezintă tasta meta, care pe majoritatea tastaturilor este Alt cheie. ^ simbolul înseamnă Ctrl.
Comenzile standard includ:
- Obțineți ajutor: Presa Ctrl + G pentru a afișa o listă completă de comenzi și taste rapide asociate.
- Ieşire: Inchide programul. Vi se va solicita să salvați bufferul curent sau să ieșiți fără a salva.
- Scrieți: Salvați bufferul curent în sistemul de fișiere.
- Citiți fișierul: Deschideți un fișier din sistemul de fișiere.
- Unde este: Căutați un șir de text.
- Înlocui: Înlocuiți un șir de text pentru altul.
- Tăiați textul: Eliminați linia curentă de text.
- Lipiți text: Lipiți text din memorie.
- A Vraja: Verificați ortografia bufferului curent.
- Cur Pos: Afișează poziția cursorului față de conținutul bufferului ca întreg.
- Mergeți la linie: Mutați cursorul la un anumit număr de linie.
Comenzi speciale
Când executați o comandă, cele două rânduri de jos se modifică dinamic pentru a se potrivi contextului a ceea ce faceți. De exemplu, atunci când salvați un buffer cu Ctrl + O tastă rapidă, veți vedea opțiuni de comandă rapidă pentru a salva fișierul în format DOS sau Mac, pentru a adăuga sau a prepara bufferul la un fișier existent, pentru a face backup fișierului sau pentru a lansa un utilitar de navigare a sistemului de fișiere bazat pe text.
Verifica-ti ortografia
Când invocați verificatorul ortografic cu Ctrl + T tastă rapidă, nano verifică ortografia documentului. Cu toate acestea, verificarea ortografică necesită pachetul de vrăji. Dacă nu este instalat, nano semnalează o eroare. În caz contrar, evidențiază fiecare termen care nu se află în dicționar, solicitând o corectare. Instrumentul nu corectează automat ortografia și nu sugerează ortografii alternative.
Nano Switch-uri
Când invocați nano din promptul shell, specificarea unui comutator opțional modifică comportamentul implicit al programului. Cele mai utile comutatoare sunt prezentate mai jos; găsiți restul citind manualul nano.
- nano -B: Face o copie de rezervă a fișierului înainte de editare.
- nano -E: Convertește filele în spații în timp ce editați.
- nano -c: Afișează continuu statisticile poziției cursorului.
- nano -i: Indentați automat liniile noi în aceeași poziție ca linia anterioară.
- nano -k: Comutați tăiatul astfel încât să se taie din poziția cursorului în loc de întreaga linie.
- nano -m: Oferă suport mouse-ului editorului.
- nano -v: Deschide fișierul ca numai în citire.
După ce stăpâniți noțiunile de bază ale nano, consultați pagina de manual a programului pentru îndrumări mai detaliate. introduce om nano la un prompt shell.