Sistem de operare (OS) Definiție și exemple

Un sistem de operare este un program puternic și, de obicei, mare, care controlează și gestionează hardware-ul și alte programe de pe computer.

Toate computerele și dispozitivele de tip computer necesită sisteme de operare, inclusiv laptopul, tableta, desktopul, smartphone-ul, ceasul inteligent și routerul.

Nu sunteți sigur ce sistem de operare rulați? Utilizați instrumentul de informații Lifewire System de mai jos pentru a afla!


Exemple de sisteme de operare

Laptopurile, tabletele și computerele desktop rulează toate sisteme de operare despre care probabil ați auzit. Unele exemple includ versiuni de Microsoft Windows (cum ar fi Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista și Windows XP), macOS-ul Apple (anterior OS X), sistemul de operare Chrome, sistemul de operare BlackBerry Tablet și arome de Linux, un open-source sistem de operare.

Microsoft Windows 10.

Smartphone-ul dvs. rulează un sistem de operare mobil, probabil fie iOS de la Apple, fie Android de la Google. Ambele sunt nume de uz casnic, dar este posibil să nu vă fi dat seama că acestea sunt sistemele de operare care rulează pe aceste dispozitive.

Serverele, precum cele care găzduiesc site-urile web pe care le vizitați sau care difuzează videoclipurile pe care le vizionați, rulează de obicei sisteme de operare specializate, concepute și optimizate pentru a rula software-ul special necesar pentru a le face să facă ceea ce fac. Câteva exemple includ Windows Server, Linux și FreeBSD.

Linux Mint.


Software și sisteme de operare

Majoritatea aplicațiilor software sunt proiectate să funcționeze cu sistemul de operare al unei singure companii, cum ar fi doar Windows (Microsoft) sau doar macOS (Apple).

O bucată de software va spune clar ce sisteme de operare acceptă și va deveni foarte specifică dacă este necesar. De exemplu, un program software de producție video ar putea spune că acceptă Windows 10, Windows 8 și Windows 7, dar nu acceptă versiuni mai vechi de Windows, cum ar fi Windows Vista și XP.

Dezvoltatorii de software lansează deseori versiuni suplimentare ale software-ului lor care funcționează cu alte sisteme de operare. Revenind la exemplul programului de producție video, acea companie ar putea lansa și o altă versiune a programului cu exact aceleași caracteristici, dar care funcționează numai cu macOS.

De asemenea, este important să știți dacă sistemul dvs. de operare este pe 32 de biți sau pe 64 de biți. Este o întrebare obișnuită pe care ți se adresează atunci când descarci software-ul. Vedeți Cum să spuneți dacă aveți Windows pe 64 de biți sau pe 32 de biți dacă aveți nevoie de ajutor.

Tipuri speciale de software numite mașini virtuale pot de fapt imita calculatoare „reale” și pot rula diferite sisteme de operare din interiorul lor. Vedeți Ce este o mașină virtuală? pentru mai multe despre această caracteristică.


Erori ale sistemului de operare

Există mai multe moduri în care un sistem de operare în sine poate deveni corupt sau deteriorat, dar aceste probleme sunt relativ rare.

În Windows, cel mai sever este mesajul de eroare Sistem de operare nedefinit și implică faptul că nici măcar nu poate fi găsit!

Actualizări ale sistemului de operare

Toate sistemele de operare moderne au un mecanism încorporat pentru a menține software-ul actualizat. În Windows, acest lucru se face prin Windows Update. Alte sisteme de operare funcționează similar, cum ar fi atunci când actualizați sistemul de operare Android sau instalați actualizări iOS.

Menținerea unui sistem de operare actualizat cu cele mai noi funcții este importantă, astfel încât să profitați la maximum de ceea ce ați plătit. Obținerea remediilor de securitate este un alt motiv crucial pentru a vă asigura că sistemul dvs. de operare este întotdeauna actualizat; acest lucru poate ajuta la prevenirea accesului hackerilor pe dispozitivul dvs.