Linksys WRT3200ACM Router Review: Unul dintre cele mai bune routere open source

Lifewire / Benjamin Zeman 


Design: Un aspect nostalgic

Routerul Linksys WRT3200ACM se potrivește cu designul familiar negru și albastru al predecesorilor săi. La 9.68 x 7.63 x 2.04 țoli și 28.16 uncii este destul de mare, iar antenele de patru inci adaugă o înălțime suplimentară, deși fiecare antenă este reglabilă și detașabilă. 

Panoul frontal are o serie de indicatori de stare cu LED-uri, în timp ce butoanele I / O sunt amplasate în spate. Linksys WRT3200ACM acoperă toate bazele de conectivitate pentru noi și apreciem designul simplist cu LED al panoului frontal.

Suntem împărțiți cu privire la estetica Linksys WRT3200ACM. Pe de o parte, este o amintire plăcută a trecutului; pe de altă parte, nu se integrează bine în decorul casei noastre. De fapt, arată super vintage și se remarcă într-adevăr împotriva tuturor tehnologiilor și mobilierului nostru modern. Linksys a lansat un router similar numit Linksys WRT32X, care este orientat spre jocuri, are practic aceleași specificații și este negru. Din ceea ce putem spune, diferența este doar în software-ul de stoc, deci poate fi o opțiune mai bună pentru amestecare. În general, totuși, adorăm Linksys WRT3200ACM la fel de mult pe cât am iubit WRT54G și WRT1900AC, ceea ce înseamnă mult.


Proces de configurare: simplu sau complex, la alegere

Instalarea de bază a routerului Linksys WRT3200ACM este la fel de ușoară ca orice alt router Linksys, dar dacă achiziționați un router open source, este posibil să nu căutați elemente de bază. Acestea fiind spuse, puteți utiliza în continuare Ghidul de pornire rapidă în patru pași inclus și pentru a pune lucrurile în funcțiune rapid. Acoperirea firmwarelor noastre preferate de la terți, OpenWrt și DD-WRT, depășește scopul acestei revizuiri, dar nici nu am avut probleme la instalare.

După despachetarea routerului, am atașat mai întâi cele patru antene și am conectat alimentarea. Afișajul panoului frontal s-a aprins și am conectat cablul Ethernet inclus la portul galben de internet de pe router și la modemul nostru. Am așteptat până când ledul de alimentare de pe partea din față a routerului s-a schimbat din intermitent sau solid și ne-am deschis browserul web.

Linksys WRT3200ACM a funcționat foarte bine pe banda de 5GHz.

La fel ca toate celelalte routere Linksys, WRT3200ACM poate fi configurat folosind expertul de configurare al Linksys accesând http://LinksysSmartWiFi.com în browserul dvs. web preferat. Alternativ, Linksys are o aplicație mobilă excelentă atât pe Android, cât și pe iOS. Ne-am conectat la noua noastră rețea folosind numele și parola rețelei găsite atât în ​​Ghidul de pornire rapidă, cât și în partea de jos a routerului.

Am tras tabloul de bord Smart Wi-Fi în browserul nostru web, iar expertul inteligent ne-a condus prin procesul de configurare. Dacă nu aveți deja un cont Linksys Smart Wi-Fi, așa cum am făcut noi, va trebui să creați unul prin introducerea e-mailului dvs. și apoi făcând clic pe linkul din e-mailul de confirmare. Doriți să faceți acest lucru în timp ce sunteți conectat la noua dvs. rețea. Acest lucru asociază noul dvs. router cu contul dvs. Smart Wi-Fi.

În acest moment puteți alege să faceți clic pe linkul „Configurare manuală” din colțul din stânga jos al paginii de întâmpinare a configurării sau să continuați cu configurarea implicită. După finalizarea configurării inițiale, veți avea acces la interfața de utilizare a tabloului de bord pentru a vă configura routerul la un nivel mai aprofundat. Interfața browserului din stânga are un meniu cu o serie de opțiuni. Vom analiza aceste opțiuni puțin mai târziu în secțiunea software, deoarece acestea nu fac parte din procesul de configurare de bază.

Lifewire / Benjamin Zeman


Conectivitate: capabil 3200ACM și MU-MIMO

Linksys WRT3200ACM este un router MU-MIMO Dual-Band Tri-Stream 160 cu viteze de 600 + 2600 Mbps. Este alimentat de un procesor dual-core de 1.8 GHz și folosește cele mai noi standarde de rețea 802.11ac. Banda de 2.4 GHz și banda de 5 GHz rulează independent una de cealaltă, astfel încât routerul poate atinge simultan viteze teoretice de 600 Mbps pe 2.4 GHz și o masivă 2600 Mbps pe banda de 5 GHz. 

Capacitatea Multi-User Multiple Input Multiple Output (MU-MIMO) înseamnă că routerul poate gestiona eficient lățimea de bandă în casele cu dispozitive cu grade de viteză diferite. Este, în esență, ca fiecare dispozitiv să aibă propriul său router, deoarece se conectează la viteza maximă și transmit date simultan în loc de secvențial. Asta înseamnă că puteți rula mai multe dispozitive în toată casa și fiecare se poate conecta la cea mai mare viteză. 

Linksys WRT3200ACM are, de asemenea, patru porturi Ethernet gigabit cu fir pentru a conecta direct dispozitive precum consola de jocuri sau televizorul inteligent. Porturile USB 3.0 și USB 2.0 / eSata vă permit să conectați dispozitive de stocare externe și să partajați lucruri precum colecția dvs. video în rețea. Linksys WRT3200ACM acoperea cu siguranță toate bazele de conectivitate de care aveam nevoie. 


Performanța rețelei: puternic 5.4 GHz, dar slab 2.4 GHz

Am testat performanța rețelei de transfer pe un plan Comcast Business, utilizând tehnica 5ft / 30ft, atât pentru benzile de 2.4 Ghz, cât și pentru cele de 5 GHz. Linksys WRT3200ACM a funcționat foarte bine pe banda de 5 GHz și am obținut în mod constant o medie de 565 Mbps la 5 ft, dar o scădere la 235 Mbps la 30 ft. Banda de 2.4 GHz nu a funcționat la fel de bine. Avem aproximativ 75 Mbps la 5 ft și doar 57 Mbps la 20 ft. 

Am testat acoperirea pe un spațiu de aproximativ 2,000 de metri pătrați și am avut o acoperire fiabilă pe tot parcursul. De asemenea, avem o acoperire decentă la subsol, în cea mai mare parte a curții noastre și în zona de parcare. Deși viteza s-a redus foarte mult când am fost afară, conexiunea a fost încă fiabilă și am putut face lucruri precum ridicarea unei hărți sau vizionarea unui videoclip YouTube pe HD pe telefonul nostru mobil în timp ce stăteam în mașină.

Linksys WRT3200ACM este, de asemenea, gata pentru streaming la 160 MHz cu lățimea canalului, atunci când clienții compatibili devin mai disponibili. Deocamdată, considerăm că este o soluție pentru viitor, deoarece nu există multe dispozitive compatibile pe piață. Per ansamblu, routerul are performanțe foarte bune, o acoperire decentă și a fost mai mult decât ne-a trebuit. Viteza de 2.4 GHz nu a fost grozavă, dar simțim că viteza de 5.4 GHz este mai mare decât să o compenseze.

Lifewire / Benjamin Zeman


Software: stocul este excelent, open source-ul este mai bun

Am mai spus-o de multe ori, Linksys are un software de stoc excelent. Au fost întotdeauna în frunte când vine vorba de configurare și setări avansate. Versiunea actuală a tabloului de bord al browserului web și aplicațiile lor mobile sunt ambele excelente și oferă o mulțime de personalizări. Totul funcționează și nu veți întâmpina frustrări, așa cum am făcut cu alte companii software.

Accesul oaspeților, controlul parental și prioritizarea mass-media sunt toate ușor de configurat și de utilizat. Puteți crea până la 50 de rețele de oaspeți și le puteți proteja prin parolă. Cu ajutorul controlului parental puteți configura cât timp dispozitivele din rețea au acces la internet, restricțiile noastre directe și blocarea accesului pentru anumite dispozitive. Prioritizarea media vă permite să acordați prioritate dispozitivelor la alegere, pur și simplu glisându-le din câmpul de prioritate normal și aruncându-le în secțiunea cu prioritate ridicată.

O cumpărare bună, deși nu este o necesitate dacă nu doriți să o utilizați pentru capacitățile sale open source.

Există, de asemenea, un instrument de testare a vitezei pentru a vedea cât de rapide sunt viteza de încărcare și descărcare pe măsură ce vă ajustați setările. Un instrument de stocare externă vă permite să partajați foldere pe hard disk-uri conectate și să configurați servere FTP și media. Setările routerului includ Depanare, Conectivitate, Wireless, Securitate și Server OpenVPN. Există multe de explorat și am descoperit că firmware-ul stocului routerului are tot ceea ce ar avea nevoie utilizatorul mediu.

Intermitentele alternative bazate pe Linux, cum ar fi OpenWrt sau DD-WRT, sunt simple și, deoarece routerul este conceput cu acestea, firmware-ul va fi mai stabil decât alte routere. În prezent, DD-WRT pare că este puțin în spatele OpenWrt atunci când vine vorba de caracteristici suplimentare care nu sunt incluse în firmware-ul de stoc. Ambele proiecte lucrează activ la actualizări, iar Linksys vă încurajează să mergeți cu firmware-uri terțe, dar avertizează că instalarea firmware-ului terților se face pe propriul risc și vă va anula garanția.

Dacă sunteți nou în firmware-ul routerului open source, vă încurajăm să faceți mai întâi cercetarea. Firmware-ul open source este cu adevărat pentru utilizatorii care sunt familiarizați cu construirea și depanarea propriului software. Necesită mai multă întreținere manuală și va trebui să țineți pasul cu noile versiuni. Există o mulțime de alte routere Linksys mai puțin costisitoare, dacă doriți să testați apele înainte de a intra cu WRT3200ACM.

Preț: Bun dacă aveți nevoie de sursă deschisă

Routerul Linksys WRT3200ACM se vinde de obicei cu aproximativ 200 USD. La fel ca alte routere Linksys, totuși, puteți găsi oferte masive dacă sunteți dispus să mergeți renovat. Când sunt disponibile, puteți găsi modele de recondiționare pe site-ul propriu Linksys pentru 150 USD, iar noi le-am văzut în altă parte cu doar 100 USD în trecut. 

Chiar dacă nu mergeți cu o recondiționare, WRT3200ACM este o achiziție bună, deși nu este o necesitate dacă nu căutați să-l utilizați pentru capabilitățile sale open source - există alte opțiuni mai ieftine pe piață care vor servi nevoile tale la fel de bine. 

Router Linksys WRT3200ACM vs. Router Asus RT-AC5300

Un alt router care tinde să ocupe lista de routere open source este Asus RT-AC5300, un router tri-band AC5300, capabil MU-MIMO, comercializat către jucători. Acest router scump are o amprentă foarte mare și două antene pe fiecare dintre cele patru fețe. MSRP-ul său de 400 USD este semnificativ mai mare decât Linksys WRT3200ACM, iar cel mai mic preț cu amănuntul pe care l-am văzut este de aproximativ 270 USD. Chiar și recondiționat, acesta este încă la prețul de 250 USD, același preț ca prețul recomandat al Linksys WRT3200ACM.

Asus RT-AC5300 are o acoperire masivă de 5,000 de metri pătrați. Are o medie de aproximativ 100 Mbps la distanțe apropiate și 80 Mbps la 30 ft pe banda de 2.4 GHz. Are performanțe solide pe 5 GHz, cu un scor de 515 Mbps de aproape și 320 Mbps la 30 ft. În general, este un performer solid, cu o mulțime de opțiuni de conectivitate.

Totuși, vom trece direct la urmărire - preferăm Linksys. Ruterul poate funcționa bine, dar ASUS are o reputație pentru un serviciu teribil pentru clienți și probleme cu asistența în garanție, probleme pe care le-am întâlnit. Aplicația mobilă ASUS este, de asemenea, extrem de inferioară aplicației mobile Linksys. Hardware-ul este puternic, dar are o rată de eșec mai mare decât Linksys și este, de asemenea, neatractiv din punct de vedere vizual.

Verdict final

Una dintre cele mai bune opțiuni pentru entuziaștii open source.

Routerul Linksys WRT3200ACM este o achiziție excelentă de la o companie excelentă care este pe piață de mult timp. Fie că achiziționați Linksys WRT3200ACM nou sau recondiționat, este o valoare fantastică. Singura sugestie pe care o avem este să vă asigurați că este ceea ce doriți și aveți de fapt nevoie - dacă nu îl veți folosi pentru capabilitățile sale open source, vă recomandăm să aruncați o privire la alte opțiuni. Dacă open source este blocajul dvs., vă va plăcea acest router.

Produse similare pe care le-am analizat:

  • Router de jocuri Asus RT-AC88U
  • Router Wi-Fi Synology RT2600ac
  • Sistem Eero Pro Mesh Wi-Fi

Specificații

  • Denumirea produsului Router WiFi WRT3200ACM AC3200 MU-MIMO Gigabit

  • Marca produsului Linksys

  • SKU WRT3200ACM

  • Preț 200.00 USD

  • Greutate 28.16 lbs.

  • Dimensiuni produs 9.68 x 7.63 x 2.04 in.

  • Tehnologie Wi-Fi AC3200 MU-MIMO Dual-band Gigabit, 600 + 2600 Mbps

  • Standarde de rețea 802.11a, 802.11g, 802.11n, 802.11ac

  • Viteză Wi-Fi AC3200 (N600 + AC2600)

  • Benzi Wi-Fi de 2.4 și 5 GHz (simultan dual-band)

  • Rata de transfer de date 2.6 Gb pe secundă

  • Sisteme de operare certificate MacOS (10.X sau o versiune ulterioară), Windows 7, Windows 8.1 (Funcționează cu Windows 10)

  • Cerințe minime de sistem Internet Explorer® 8 Safari® 5 (pentru Mac®) Firefox® 8 Google Chrome ™

  • Număr de antene 4x antene externe, dual-band, detașabile

  • Criptare wireless WPA2 Personal, WPA2 Enterprise

  • Moduri de funcționare Router fără fir, punct de acces, pod cu fir, pod fără fir, repetor fără fir

  • Compatibil IPv6 DA

  • Procesor dual-core de 1.8 GHz

  • Gama de gospodărie foarte mare (acoperirea piciorului pătrat nu este listată)