Ghidul complet pentru centrul software Ubuntu

Software-ul Ubuntu este un instrument grafic care vă permite să instalați software pe un computer care rulează sistemul de operare Ubuntu. Pentru a profita la maximum de software-ul Ubuntu, aflați cum să adăugați depozite suplimentare în Ubuntu. Acest ghid evidențiază caracteristicile software-ului Ubuntu, precum și capcanele.

Ubuntu Software Center, așa cum a fost, a funcționat pe toate versiunile de Ubuntu acceptate în prezent. A fost înlocuit de Ubuntu Software. Acest ghid este actualizat pentru a reflecta aplicația curentă Ubuntu Software, mai degrabă decât Centrul software Ubuntu întrerupt.


Cum să porniți software-ul Ubuntu

Există două modalități de a porni aplicația software Ubuntu:

  • Apasă pe valiză pictogramă de pe Ubuntu Launcher.
  • Apăsaţi Super (tastă Windows) de pe tastatură, apoi căutați Ubuntu Software în liniuța GNOME. Când apare pictograma, selectați-o.


Interfața principală

Imaginea de mai jos prezintă interfața principală pentru software-ul Ubuntu. Pentru a găsi meniul în partea de sus, plasați mouse-ul peste Ubuntu Software. Sub meniu, veți găsi o bară de instrumente cu opțiuni pentru Toate software-urile, Instalat, și actualizări. În dreapta este o pictogramă de căutare.

În interfața principală, o listă de categorii se afișează spre centrul paginii, sub o aplicație prezentată. Mai jos, veți găsi categorii speciale de aplicații, cum ar fi Alegerile editorului Lansări recente.

Experiența este concepută pentru a se simți similar cu un magazin de aplicații mobile, precum Google Play. Dacă ați folosit software-ul GNOME pe altă distribuție, software-ul Ubuntu va părea familiar. Asta pentru că, după trecerea la GNOME, Ubuntu și-a abandonat centrul software în favoarea aplicației software GNOME, pe care pur și simplu l-au redenumit.


Căutați aplicații

Cel mai simplu mod de a găsi aplicații este să căutați fie prin numele aplicației, fie prin cuvinte cheie. Selectați pictograma de căutare (lupa) din colțul din dreapta sus al ferestrei Software Ubuntu. În caseta de căutare care apare în partea de sus a ecranului, tastați numele aplicației pe care doriți să o găsiți. O listă de aplicații potențiale apare în timp real pe măsură ce tastați.

Răsfoiți categoriile

Dacă doriți să vedeți ce este disponibil în depozite, extindeți lista categoriilor sub Toate software-urile filă. Apoi, selectați săgeata drop-down din centrul ecranului, sub lista categoriilor populare. Lista se extinde pentru a afișa setul complet de categorii disponibile.

Selectarea unei categorii afișează o listă de aplicații la fel ca și căutarea aplicațiilor. Unele categorii conțin subcategorii la care puteți accesa cu Spectacol meniul derulant. Selectarea unei subcategorii vă filtrează rezultatele pentru a afișa aplicații numai în cea pe care ați ales-o.

De exemplu, categoria Jocuri are subcategorii pentru arcade, jocuri de societate, jocuri de cărți, puzzle-uri, jocuri de rol, simulare, sport și multe altele. Cele mai bune alegeri includ Pingus, Hedgewars și Supertux 2.


Afișați o listă de aplicații instalate care utilizează software-ul Ubuntu

Pentru a vedea ce este instalat în sistemul dvs., utilizați linia GNOME Dash și filtrați folosind obiectivul Aplicații sau utilizați software-ul Ubuntu. În Ubuntu Software, selectați Instalat tab.

Software-ul Ubuntu nu afișează software-ul instalat în categorii. În schimb, afișează o listă a aplicațiilor aflate în prezent pe sistem în ordine alfabetică. Pe măsură ce parcurgeți, veți vedea o divizare între aplicațiile utilizatorilor și aplicațiile de sistem. Această divizare este un avertisment de a nu elimina nimic sub linia respectivă, deoarece va sparge lucrurile. De aceea opțiunea nu există. Va trebui să eliminați manual aceste aplicații cu sudo.

Dacă selectați oricare dintre aplicațiile pe care le-ați instalat, puteți face oricare Lansa or Elimină aplicația.

Verifică pentru actualizări

Software-ul Ubuntu își propune să fie o soluție completă de gestionare, deci include posibilitatea de a verifica actualizările și de a actualiza computerul Ubuntu. Selectează actualizări fila din partea de sus a ferestrei Software Ubuntu pentru a vedea starea actualizării curente a sistemului dvs. Când selectați fila, software-ul Ubuntu verifică dacă există actualizări.

Când sunt disponibile actualizări, actualizările sunt afișate în corpul principal al ferestrei, împreună cu opțiunea de instalare. Dacă nu există, apare un mesaj care vă spune că sistemul este actualizat.

Pentru a verifica manual actualizări, selectați săgeată de reîmprospătare pictogramă din colțul din stânga sus al ferestrei.

Liste de aplicații

Când căutați o aplicație sau răsfoiți categoriile, se afișează o listă de aplicații. Lista aplicațiilor arată numele aplicației, o scurtă descriere și o evaluare. 

Dacă navigați, selectați Sortează săgeată derulantă pentru a sorta lista după Cele mai bine cotate și Numele.

Găsiți informații despre o aplicație

Pentru a obține mai multe informații despre o aplicație, selectați intrarea acesteia în lista de aplicații. Pagina aplicației din Ubuntu Software arată numele aplicației, împreună cu evaluarea acesteia, câteva capturi de ecran și opțiunea de instalare. Dacă doriți software-ul, selectați Instala.

Pentru a afla mai multe despre software înainte de instalare, continuați să derulați. În primul rând, veți găsi o scurtă descriere a aplicației, cu o listă a caracteristicilor sale și a ceea ce face.

Sub aceste informații sunt detalii despre aplicație, cum ar fi versiunea software-ului, depozitul din care provine, licențierea și data ultimei actualizări.

În partea de jos a paginii, veți vedea recenziile. Există o defalcare a stelelor și câți oameni au evaluat-o. De asemenea, puteți vedea recenzii complete ale utilizatorilor.

Nu vă preocupați prea mult de recenziile negative; ia în considerare factorul de pescuit. Oricine poate evalua orice aplicație din Ubuntu Software în orice moment și din orice motiv. Nu au nevoie de un cont și nu trebuie să se conecteze. Cu toate acestea, dacă majoritatea recenziilor spun că o aplicație este defectă, ai grijă. În caz contrar, luați ceea ce citiți cu un bob de sare și amintiți-vă, cele mai multe dintre acestea sunt libere să încerce.

capcane

Aplicația Software Ubuntu este mai puțin decât perfectă. De exemplu, căutați Steam utilizând bara de căutare. Uită-te la imaginea de mai jos pentru a vedea ce s-a întâmplat. Steam nu este disponibil? Este, este în partea de jos a listei.

Software-ul Ubuntu nu pare să aibă nicio modalitate de a diferenția populara aplicație Steam de alte aplicații care o menționează în descriere. Multe rezultate sunt scripturi aleatorii și utilitare aproape necunoscute de care majoritatea oamenilor nu le pasă. Face ca software-ul Ubuntu să pară inexact, iar selecția generală pare a fi proiecte de hacker aleatorii, care joacă direct în percepția că Linux nu este un sistem de operare desktop de masă.

Datorită sistemului de evaluare defectuos, este greu să sortezi cele mai bune aplicații atunci când navighezi. Deoarece puteți sorta numai după cele mai bine cotate sau după nume, va trebui să vă bazați pe recenzii atunci când explorați aplicații noi.

Pentru a înrăutăți lucrurile atunci când căutați sau navigați, vedeți rezultate din fiecare depozit instalat pe sistemul dvs., inclusiv Snaps. Acest lucru duce adesea la duplicarea confuză.

Software-ul Ubuntu este, de asemenea, inutil atunci când vine vorba de instalarea componentelor sistemului și a pachetelor de nivel inferior. Nu va trebui întotdeauna să faceți acest lucru, deoarece este neobișnuit pe Linux-ul modern. Cu toate acestea, de îndată ce personalizați lucrurile, la un nivel puțin mai profund, acesta va apărea.

Când vine vorba de asta, software-ul Ubuntu funcționează bine numai atunci când știți ce aplicație doriți să instalați. Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru învinge scopul, mai ales atunci când puteți deschide un terminal și tastați:

sudo apt install

Pentru oricine vrea să folosească Ubuntu ca sistem de operare principal, este recomandat să instalați Synaptic sau să învățați să utilizați apt.

Ce trebuie să faceți după instalarea Ubuntu