Fișier TEX (Ce este și cum să deschideți unul)

Un fișier cu extensia de fișier TEX este cel mai probabil un fișier LaTeX Source Document creat de LaTeX care este utilizat pentru a defini structura unei cărți sau a unui alt document, cum ar fi dacă îl transformați într-un format de articol, format de literă etc.

Fișierele documentului sursă LaTeX sunt text simplu și pot include nu numai caractere text, ci și simboluri și expresii matematice.

Un fișier TEX ar putea fi în schimb un fișier text. Acestea sunt imagini pe care unele jocuri video le folosesc pentru a stoca textura obiectelor, astfel încât acestea să apară diferit față de alte obiecte 2D sau 3D. Dead Rising 2 și Serious Sam sunt două exemple de jocuri video care folosesc fișiere TEX.

Poate fi ușor să confundați un fișier TEX cu un fișier text, dar nu sunt neapărat același lucru.


Cum se deschide un fișier TEX

Fișierele Document sursă LaTeX care utilizează extensia de fișier TEX pot fi vizualizate și editate în orice editor de text, deoarece sunt doar fișiere text simple. Notepad în Windows, Notepad ++ și Vim și sunt câteva exemple de programe de editor de text.

În timp ce fișierele TEX sunt complet compatibile cu un editor de text, ele sunt de obicei utilizate numai în contextul unui program care este destinat în mod special să funcționeze cu documente LaTeX. Pe Windows, MacOS și Linux, aceasta ar putea include TeXworks sau Texmaker. Utilizatorii Windows ar putea folosi în schimb LEd (LaTeX Editor) ca vizualizator și editor de fișiere TEX sau proTeXt.

Unele fișiere LaTeX Document folosesc în schimb extensia de fișier LTX, dar se pot deschide cu aceleași programe software care funcționează cu fișiere TEX.

Fișierele text care utilizează extensia de fișier TEX s-ar putea să se deschidă cu un vizualizator de imagini generic precum IrfanView, dar este posibil să fie necesar să redenumiți mai întâi fișierul cu ceva acceptat de program, cum ar fi PNG sau JPG.

Dacă un deschizător de fișiere de imagine generic nu citește fișierul TEX, puteți încerca un program menit special pentru deschiderea fișierelor de text ale jocului video. De exemplu, Dead Rising 2 Tools ar trebui să poată deschide fișierele TEX utilizate cu acel joc (deși este posibil să fie necesar să îl redenumiți mai întâi pentru a utiliza extensia de fișier .BIG, astfel încât software-ul să o recunoască).

S-ar putea să aveți noroc folosind un program de la Croteam, creatorii Serious Same, pentru a deschide acel tip de fișier TEX.

Deoarece unele fișiere de text TEX sunt de fapt salvate în formatul de fișier DirectDraw Surface (DDS), un instrument precum XnView MP, Windows Texture Viewer sau GIMP ar putea să poată deschide unul. Rețineți, totuși, că este posibil ca acest lucru să funcționeze numai dacă redenumiți fișierul * .TEX pentru a avea extensia de fișier * .DDS, astfel încât programele respective să poată recunoaște fișierul.

Windows Texture Viewer se descarcă ca fișier RAR, pentru a deschide un extractor de fișiere, cum ar fi 7-Zip. Pentru a utiliza fișiere DDS cu GIMP este nevoie de pluginul DDS.

Dacă aceste programe nu funcționează pentru a vă deschide fișierul textură, este posibil să aveți de-a face cu un fișier textură Wii care utilizează extensia de fișier .TEX0. Acestea se pot deschide în BrawlBox, care este un instrument inclus în BrawlTools.


Cum se convertește un fișier TEX

CloudConvert ar trebui să poată converti TEX în PDF dacă trebuie să salvați fișierul LaTeX în formatul PDF mult mai popular. Puteți face acest lucru și cu pdfTeX.

Dacă fișierul TEX include o ecuație pe care doriți să o convertiți în PNG, puteți utiliza latex2png sau iTex2Img. Ambele sunt convertoare TEX online care vă permit să lipiți codul LaTeX într-o casetă de text pentru a produce o imagine pe care apoi o puteți salva pe computer.

Programul Texmaker poate converti un fișier TEX într-un număr de alte formate de fișiere legate de TeX, cum ar fi BIB, STY, CLS, MP, RNW și ASY.

Cel mai probabil puteți utiliza unul dintre vizualizatoarele de fișiere textură de sus pentru a converti acel tip de fișier TEX într-un format de fișier diferit. Dacă acest lucru nu funcționează, încercați să redenumiți fișierul textură în .JPG sau .PNG și apoi convertiți-l cu un convertor gratuit de fișiere imagine.


Încă nu puteți deschide fișierul?

O mulțime de formate de fișiere folosesc doar câteva litere pentru extensia lor de fișier, deci este ușor să le confundați între ele dacă citiți greșit extensia de fișier. Verificați din nou fișierul pentru a vă asigura că se termină cu „.TEX” și nu ceva similar.

De exemplu, este posibil să aveți un fișier text simplu care utilizează sufixul .TXT sau .TEXT și de aceea nu se va deschide cu un program pe care îl încercați de sus. Fișierele text simple se deschid cu un editor de text, deci nu puteți încerca să citiți unul cu un vizualizator de imagini textură, de exemplu.

EXT este o altă extensie de fișier care ar putea fi ușor citită greșit ca TEX. Dacă aveți un fișier EXT, atunci aveți fie un fișier Norton Commander Extension, fie un atașament generic de e-mail, care nu are legătură cu fișierele LaTeX sau text.

Dacă nu aveți un fișier TEX, atunci căutați extensia de fișier pe care trebuie să o aflați mai multe despre cum să o deschideți sau să o convertiți. Dacă aveți de fapt un fișier TEX care nu se deschide cu programele de mai sus, atunci utilizați un editor de text pentru a citi fișierul și pentru a vedea dacă există fraze sau cuvinte care vă ajută să identificați în ce format ar putea fi fișierul; acest lucru vă poate ajuta să găsiți programul responsabil de deschiderea acestuia.