Fișier PBM (Ce este și cum se deschide unul)

Un fișier cu extensia de fișier PBM este cel mai probabil un fișier Portable Bitmap Image.

Aceste fișiere sunt fișiere text, imagine alb-negru, care conțin fie 1 pentru un pixel negru, fie 0 pentru un pixel alb.

PBM nu este un format atât de obișnuit ca PNG, JPG, GIF și alte formate de imagine despre care probabil ați auzit.

PBM este, de asemenea, o abreviere pentru alți termeni legați de tehnologie, dar niciunul dintre ei nu este legat de formatele de fișiere menționate pe această pagină. Unele exemple includ managerul de pornire a partiției, harta de biți portabilă și marcajul public.


Cum se deschide un fișier PBM

Fișierele PBM pot fi deschise cu Inkscape, XnView, Adobe Photoshop, Netpbm, ACD Systems Canvas X, Corel PaintShop Pro și probabil și cu alte instrumente populare de fotografie și grafică.

Având în vedere că fișierele PBM sunt bazate pe text și conțin în principal doar unele și zerouri, puteți utiliza, de asemenea, orice editor de text, precum Notepad ++, Notepad în Windows sau un editor de text din această listă, pentru a deschide un fișier PBM. Avem un exemplu de fișier PBM foarte de bază în partea de jos a acestei pagini.

Dacă descoperiți că o aplicație de pe computerul dvs. deschide fișiere PBM în mod implicit, dar preferați să le deschideți un alt program instalat, puteți schimba oricând programul implicit pentru o anumită extensie de fișier.


Cum se convertește un fișier PBM

Cea mai simplă modalitate de a converti un fișier PBM în PNG, JPG, BMP sau în alt format de imagine este utilizarea unui convertor de fișiere gratuit. Două dintre preferatele noastre sunt convertoarele online FileZigZag și Convertio.

O altă modalitate de a converti un fișier PBM este să îl deschideți într-unul dintre vizualizatorii / editorii PBM, am menționat câteva paragrafe mai sus, cum ar fi Inkscape, și apoi să îl salvați în PDF, SVG sau în alt format similar.


Exemplu de fișier PBM

Când deschideți un fișier PBM într-un editor de text, acesta pare să nu fie altceva decât text - poate câteva coduri și câteva note, dar cu siguranță o mulțime de 1 și 0.

Iată un exemplu foarte simplu de imagine PBM care, atunci când este privită ca o imagine, ar arăta ca litera J:

P1
# Litera „J”
6 10
0 0 0 0 1 0
0 0 0 0 1 0
0 0 0 0 1 0
0 0 0 0 1 0
0 0 0 0 1 0
0 0 0 0 1 0
1 0 0 0 1 0
0 1 1 1 0 0
0 0 0 0 0 0
0 0 0 0 0 0

Dacă priviți cu atenție, presupunând că pagina pe care o citiți acum nu împarte numerele pe care le vedeți mai sus, puteți vedea de fapt „J” reprezentat ca 1s.

Majoritatea fișierelor imagine nu funcționează nicăieri în acest mod, dar fișierele PBM funcționează și sunt cu siguranță un mod interesant de a crea imagini.


Mai multe informații despre formatul de fișier PBM

Fișierele PBM sunt utilizate de proiectul Netpbm și sunt similare cu formatul Portable Pixmap Format (PPM) și formatul Portable Graymap Format (.PGM). În mod colectiv, aceste formate de fișiere sunt uneori numite Portable Anymap Format (.PNM).

Harta arbitrară portabilă (.PAM) este o extensie a acestor formate.

Puteți citi mai multe despre formatul Netpbm pe Netbpm și Wikipedia.

Încă nu puteți deschide fișierul?

Unele formate de fișiere folosesc o extensie de fișier care arată similar cu .PBM, dar asta nu înseamnă că au ceva în comun. Dacă fișierul dvs. nu se deschide cu programele menționate mai sus, înseamnă probabil că nu aveți de-a face cu un fișier PBM, ceea ce înseamnă că va trebui să căutați în altă parte o modalitate de a deschide fișierul.

Câteva exemple bune despre cât de ușor poate fi amestecarea extensiilor de fișiere pot fi văzute când luați în considerare următoarele: PBP (PSP Firmware Update), PBN (Portable Bridge Notation), PDB și PBD (EaseUS Todo Backup). Fiecare extensie aparține unui format separat, astfel încât fiecare dintre aceste fișiere are nevoie de un program diferit pentru ao deschide / edita / converti.