Fișier DBF (Ce este și cum se deschide unul)

Un fișier cu extensia de fișier .DBF este cel mai probabil un fișier de bază de date utilizat de sistemul de gestionare a datelor dBASE. Datele sunt stocate în fișier într-o matrice cu mai multe înregistrări și câmpuri.

Deoarece structura fișierului este destul de simplă, iar formatul a fost folosit la începutul apariției programelor de baze de date, a fost considerat un format standard pentru date structurate.

ArcInfo al lui Esri stochează date și în fișiere care se termină în .DBF, dar se numește în schimb formatul atributului shapefile. Aceste fișiere folosesc formatul dBASE pentru a stoca atribute pentru forme.

Fișierele FoxPro Table create de Microsoft Visual FoxPro folosesc și fișiere cu această extensie.

Fișiere DBF.


Cum se deschid fișiere DBF

dBASE este programul principal utilizat pentru a deschide fișiere DBF. Cu toate acestea, formatul de fișier este acceptat și în alte aplicații legate de baze de date și baze de date, cum ar fi Microsoft Access și Excel, Quattro Pro (o parte a Corel WordPerfect Office), OpenOffice Calc, LibreOffice Calc, HiBase Group DBF Viewer, Astersoft DBF Manager, DBF Viewer Plus, DBFView și Alpha Software Alpha Anywhere.

Ar trebui să salvați fișierele bazei de date Microsoft Works în format dBASE dacă doriți să le deschideți în Microsoft Excel.

GTK DBF Editor este un program gratuit de deschidere DBF pentru macOS și Linux, dar funcționează și NeoOffice (pentru Mac), multisoft FlagShip (Linux) și OpenOffice.

Modul Xbase poate fi utilizat cu Emacs pentru a citi fișiere xBase.

ArcInfo din ArcGIS folosește fișiere DBF în formatul de fișier al atributului shapefile.

Software-ul Microsoft Visual FoxPro întrerupt este un alt mod de a deschide aceste fișiere.


Cum se convertește un fișier DBF

Majoritatea software-urilor de sus care pot deschide sau edita fișierul DBF îl pot converti și pe acesta. De exemplu, Excel poate salva unul în orice format acceptat de acel program, cum ar fi CSV, XLSX, XLS, PDF etc.

Aceeași companie care lansează DBF Viewer, menționată mai sus, are și DBF Converter, care convertește fișierul în CSV, formate Excel precum XLSX și XLS, text simplu, SQL, HTM, PRG, XML, RTF, SDF și TSV.

DBF Converter poate exporta doar 50 de intrări în versiunea de încercare gratuită. Puteți face upgrade la o ediție cu plată dacă trebuie să exportați mai mult.

dbfUtilities exportă DBF în formatele JSON, CSV, XML și Excel. Funcționează prin instrumentul dbfExport inclus în suita dbfUtilities.

Puteți converti acest fișier online folosind DBFconv.com, care acceptă exportul în CSV, TXT și HTML.


Încă nu puteți deschide fișierul?

Dacă fișierul dvs. nu se deschide cu sugestiile de mai sus, verificați din nou extensia fișierului pentru a vă asigura că se citește de fapt ca DBF. Unele formate de fișiere folosesc o extensie care este scrisă foarte mult ca altele, chiar și atunci când formatele nu sunt complet legate.

Un exemplu este DBX. Ar putea fi fișiere Outlook Express Email Folder sau fișiere Extensie bază de date AutoCAD, dar oricum, nu se pot deschide cu aceleași instrumente menționate mai sus. Dacă fișierul dvs. nu se deschide cu acele programe de bază de date, verificați pentru a vă asigura că nu aveți de fapt de-a face cu un fișier DBX.

Dacă ceea ce aveți este într-adevăr un fișier DBK, acesta ar putea fi în formatul de fișier Backup pentru telefonul mobil Sony Ericsson. Probabil se poate deschide cu un instrument precum 7-Zip, dar nu va funcționa cu aplicațiile de bază de date de mai sus.

Alte exemple de extensii de fișiere pe care le-ați putea confunda cu ușurință pentru aceasta includ DB, PDB și MDE.


Mai multe informații despre dBASE

Fișierele DBF sunt adesea văzute cu fișiere text care utilizează extensia de fișier .DBT sau .FPT. Scopul lor este de a descrie baza de date cu note sau note, într-un text brut ușor de citit.

Fișierele NDX sunt fișiere cu index unic care stochează informații despre câmp și modul de structurare a bazei de date; poate conține un singur index. Fișierele MDX sunt mai multe fișiere index care pot conține până la 48 de indici.

Toate detaliile de pe antetul formatului de fișier pot fi găsite pe site-ul web dBASE.

Lansarea dBASE în 1980 a făcut ca dezvoltatorul său, Ashton-Tate, să fie unul dintre cei mai mari editori de software de afaceri de pe piață. Acesta a funcționat inițial doar pe sistemul de operare cu microcomputer CP / M, dar a fost portat în curând către DOS, UNIX și VMS.

Mai târziu în acel deceniu, alte companii au început să lanseze propriile versiuni ale dBASE, inclusiv FoxPro și Clipper. Acest lucru a determinat lansarea dBASE IV, care a apărut în același timp cu SQL (Structured Query Language) și utilizarea în creștere a Microsoft Windows.

La începutul anilor 1990, produsele xBase fiind încă destul de populare pentru a fi liderul în aplicații de afaceri, primele trei firme, Ashton-Tate, Fox Software și Nantucket, au fost achiziționate de Borland, Microsoft și, respectiv, Computer Associates.