Fișier CRW (Ce este și cum se deschide unul)

Un fișier cu extensia de fișier CRW este un fișier Canon Raw CIFF Image. Aceste fișiere sunt imagini neprelucrate și necomprimate realizate cu o cameră digitală Canon. Fișierele CRW sunt structurate similar formatului de fișier TIFF.

Formatul CRW nu mai este utilizat în camerele Canon mai noi, deoarece a fost înlocuit cu formatul CR2. Ultima specificație pentru format este versiunea 1.0 Revizuirea 4, datată la sfârșitul anului 1997. Puteți citi totul despre aceasta în Specificația CIFF pe fișierul de date de imagine [PDF].

Camerele digitale anterioare care acceptă formatul CRW includ Canon EOS6D, EOSD30, EOSD60, EOS10D, EOS300D, Powershot Pro1, Powershots G1-G6 și Powershots S30-S70.

Formatul de fișiere Canon Raw CIFF Image este similar cu alte fișiere de imagine brute luate de alte camere digitale, cum ar fi ARW-ul Sony, NEF-ul Nikon, RAF-ul Fuji și formatul de fișiere ORF al Olympus.


Cum se deschide un fișier CRW

Puteți deschide un fișier CRW gratuit folosind IrfanView, XnView, Microsoft Windows Photos, Able RAWer, RawTherapee și Microsoft Windows Live Photo Gallery (cu pachetul de codec Microsoft Camera instalat).

Software-ul care vine cu o cameră Canon ar trebui, de asemenea, să poată deschide imagini salvate în format CRW.

Dacă în acest moment fișierul dvs. CRW nu se deschide în aceste programe, vă sugerăm să îl rulați prin unul dintre convertoarele de fișiere menționate mai jos, astfel încât să puteți salva imaginea într-un format recunoscut de majoritatea vizualizatorilor de imagini.

Deși aceste programe nu sunt gratuite, ar trebui să puteți deschide un fișier CRW cu Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Lightroom, ACD Systems Canvas, XARA Photo & Graphic Designer, AZImage și, probabil, și alte instrumente populare de fotografie și grafică.

Dacă niciunul dintre aceste programe nu vă poate deschide fișierul, asigurați-vă că citiți corect extensia de fișier și că nu este într-adevăr un fișier care are doar o extensie de fișier cu aspect similar, cum ar fi ESW, CRX, ARW sau RWT.

Dacă descoperiți că o aplicație de pe computerul dvs. încearcă să deschidă fișierul CRW, dar este o aplicație greșită sau dacă preferați ca un alt program instalat să deschidă fișiere CRW, puteți schimba programul implicit pentru o anumită extensie de fișier în Windows.


Cum se convertește un fișier CRW

Există o mulțime de diferite convertoare de fișiere gratuite care pot converti formate de imagine populare precum PNG, JPG, GIF etc., dar cel mai rapid mod de a converti fișiere CRW este Zamzar, deoarece este un convertor de fișiere online. Convertorii online înseamnă că nu trebuie să descărcați un instrument de conversie, dar avantajul este că trebuie să încărcați fișierul pe site și apoi să îl descărcați pe cel convertit.

Zamzar convertește fișiere CRW în JPG, PNG, TIFF, PDF și alte câteva formate de imagine. Un alt convertor CRW online similar cu Zamzar este CRW Viewer, dar nu l-am încercat eu însumi pentru a vedea că funcționează.

Dacă doriți să convertiți CRW în DNG, puteți face acest lucru cu Adobe DNG Converter.