Cum să vă curățați computerul

Ce să știți

  • De ce aveți nevoie: aer conservat sau o suflantă electrică, o mască de praf, o șurubelniță și un vid.
  • Înainte de a începe, opriți alimentarea computerului.
  • Praful acumulat poate duce la căldură excesivă, performanțe slabe și, în cele din urmă, chiar poate deteriora componentele; curățați-vă o dată sau de două ori pe an.

Acest articol acoperă procesul pas cu pas pentru a curăța corect interiorul unui computer și componentele acestuia.


Ce trebuie să faceți înainte de a curăța

Înainte să deschideți computerul și să începeți curățarea, este important să înțelegeți ce faceți. Curățarea unui computer este în esență doar îndepărtarea prafului, dar nu puteți prăfui un computer așa cum ați face mobilierul sau jaluzelele.

Cea mai sigură modalitate de a îndepărta praful de pe un PC este cu aer conservat sau o suflantă electronică, care este în esență un motor portabil cu vid care funcționează în sens invers. Ideea de bază este de a îndepărta praful de pe toate componentele interne pentru a preveni supraîncălzirea.

Cel mai bun loc pentru a curăța un computer este într-o zonă bine ventilată, deoarece veți arunca mult praf. Poate doriți să luați în considerare purtarea unei măști de protecție împotriva prafului și să aveți la îndemână un aspirator pentru a aspira praful de îndată ce devine aerian.

Iată de ce veți avea nevoie pentru a face treaba:

  • Aer conservat sau suflantă electrică
  • Masca de praf
  • Vid

Instrumentele opționale includ:

  • Șurubelniță în cazul în care carcasa computerului o necesită
  • Carpa de praf
  • Gel de îndepărtare a prafului
  • Tampoane de bumbac cu alcool pentru frecare (numai pentru carcasă și orificii de ventilație, nu electronice)

Cum să curățați praful de pe computer

Ideea de bază este de a arunca praful de pe componente în timp ce îl prindeți cu vidul, dacă este posibil, și de a folosi articole alternative, cum ar fi o cârpă de praf sau gel de îndepărtare a prafului în locuri dificile în care aerul conservat nu face truc.

PC-ul dvs. va fi configurat oarecum diferit de exemplul nostru, dar aceleași principii generale Apple. Lucrați de sus în jos, îndepărtați praful de pe toate și acordați o atenție specială radiatoarelor și ventilatoarelor. Cu cât puteți îndepărta mai mult praf, cu atât mai bine.

Iată cum să vă curățați computerul:

  1. Deconectați computerul de la alimentare, scoateți toate perifericele și găsiți un spațiu de lucru bun. Folosiți un spațiu bine ventilat sau aveți la dispoziție un aspirator bun pentru a colecta praful în timp ce mergeți.

    Aspiratorul este să aspire praful în timp ce mergeți. Nu utilizați aspiratorul direct pe componentele interne ale computerului. Chiar și apropierea vidului de componentele interne prezintă riscul de deteriorare a electricității statice.

  2. Scoateți panoul lateral de pe computer pentru a avea acces la componentele interne. Este posibil să trebuiască să scoateți câteva șuruburi mari, pot exista șuruburi care necesită o șurubelniță sau carcasa dvs. poate avea un alt tip de metodă de fixare.

  3. Folosind aer conservat sau o suflantă electronică, începeți să suflați componentele. Lucrați de sus în jos pentru a evita să curățați din nou componentele pe măsură ce praful se depune. Aici începem prin suflarea unui ventilator situat în partea de sus a carcasei.

  4. Când curățați ventilatoarele computerului, suflați din ambele direcții pentru a îndepărta cel mai mult praf.

  5. În unele cazuri, cum ar fi atunci când este inclus un filtru, este mai ușor să aspirați orificiile de aer din exterior și să ridicați orice murdărie sau granulație încăpățânată cu un gel de curățare.

  6. Suflați praful și prin porturile externe, începând din partea de sus.

  7. Curățați conectorii periferici externi. Dacă este necesar, utilizați un gel de curățare, o cârpă sau tampoane de bumbac.

  8. Suflați praful de la sursa de alimentare. În acest caz, sursa de alimentare se află în partea de jos a carcasei. A ta poate fi situată în partea de sus, caz în care ai începe cu ea și ai merge mai jos.

  9. Dacă aveți un răcitor de aer CPU, localizați-l și scoateți ventilatorul sau ventilatoarele.

    

  10. Suflați praful din aripioarele de răcire din ambele direcții.

  11. Curățați praful de la ventilatorul CPU.

  12. Odată ce răcitorul și ventilatorul sunt curate, reasamblați-le. Asigurați-vă că nu ați deconectat accidental ventilatorul de la curent.

  13. Începând din partea de sus, aruncați praful de pe cardurile periferice și placa de bază din spatele lor.

  14. Unele plăci, în special plăcile video, sunt acoperite cu carcase și pot include componente precum radiatoare și ventilatoare. Faceți tot posibilul să aruncați ambele părți ale cărților dvs., din orice giulgiu și de pe orice fan.

  15. Continuați să lucrați în jos, suflând orice periferice suplimentare, placa de bază și orice alte ventilatoare suplimentare.

  16. Continuă să lucrezi în jos. În acest caz, sursa de alimentare este aproape de jos. Odată ce ați atins acest punct, puteți sufla și aspira partea inferioară a carcasei.

  17. Suflați locașurile de acționare individuale, prinzând praful cu vid, dacă este necesar.

  18. Dacă sursa de alimentare are un filtru, examinați-l pentru a vedea dacă este murdar.

  19. Dacă este necesar, aruncați filtrul de praf din sursa de alimentare.

  20. Curățați praful de la orificiul de alimentare cu aer prin suflarea ventilatorului intern, apoi aspirați sau utilizând o cârpă pentru a îndepărta praful extern.

  21. Reinstalați filtrul ventilatorului sursei de alimentare.

  22. Asigurați-vă cu atenție că nu ați deconectat accidental nimic, asigurați-vă că firele și cablurile sunt direcționate în siguranță și înlocuiți panoul lateral al computerului.


Ce părți ale unui computer ar trebui să curățați?

Curățarea exterioară a computerului este o idee bună doar pentru estetică, dar pentru a menține totul funcționând fără probleme, veți dori să curățați în esență fiecare componentă internă.

Când terminați curățarea computerului, ar trebui să rămână cât mai puțin praf posibil. Concentrați-vă în special pe ventilatoare și radiatoare, dar nu vă opriți aici. Curățarea unui computer nu este atât de dificilă, mai ales în comparație cu curățarea unui laptop, dar doriți să fiți metodic cu privire la proces.


Când este timpul să vă curățați din nou computerul?

Dacă computerul începe să funcționeze mai tare decât în ​​mod normal, acesta este de obicei un semn bun că ați acumulat prea mult praf. Intervalul exact diferă de la o situație la alta, deoarece intră în joc factori precum cantitatea de praf din casa sau biroul dvs., tipul materialelor de pardoseală și dacă aveți animale de companie.

În general, ar trebui să planificați curățarea computerului de una până la două ori pe an. Dacă observați că nu există prea multe acumulări după șase luni, atunci probabil că sunteți bine folosind un interval de un an.