Cum să distribuiți documente și foi de calcul Google Drive

Oricine se înscrie pentru un cont Google gratuit primește 15 GB spațiu de stocare în Google Drive gratuit. Google Drive este spațiu în cloud care se sincronizează cu Google Docs, Foi de calcul Google și alte servicii Google. Puteți utiliza Google Drive pentru a partaja un document pe care l-ați creat într-unul din serviciile Google sau pe care l-ați încărcat de pe computer. Apoi, colaborarea cu persoana sau persoanele cu care partajați documentul este o chestiune simplă.


Cum să încărcați documentele pe Google Drive

Dacă aveți documente pe computer, le puteți încărca pe Google Drive.

  1. Într-un browser de pe computer, conectați-vă la contul dvs. Google.

  2. Atingeți pictograma cu mai multe casete din partea de sus a ecranului și selectați Conduce din serviciile din lista care apare. De asemenea, puteți accesa direct ecranul Google Drive.

  3. Deschideți-vă existentul Discul meu sau creați un folder nou selectând Nou butonul din partea de sus a panoului din stânga.

  4. Selectați Încărcați fișier or Încărcare folder și navigați la document locația de pe computer. Faceți clic sau apăsați Alege pentru a încărca fișierul sau folderul pe Google Drive.

Când creați un document în Documente Google, Foi de calcul sau Prezentări, selectați Fișier > Adăugați la Drive-ul meu pentru a afișa documentul în Google Drive.

După ce documentul se află în Google Drive, îl puteți partaja cu alții și puteți începe colaborarea.


Cum să partajați documente în Google Drive

După ce aveți un document în Google Drive:

  1. Accesați Google Drive la drive.google.com și conectați-vă folosind contul dvs. Google.

  2. Găsiți documentul pe care doriți să îl partajați. Răsfoiți în Discul meu dosar sau selectați Recent în panoul din stânga pentru a afișa numai documentele recente. De asemenea, puteți căuta în toate documentele folosind bara de căutare din partea de sus. Acesta este Google, la urma urmei. 

  3. Faceți dublu clic pe numele fișierului pentru a-l deschide în propria fereastră.

  4. Selectați Share în colțul din dreapta sus al ferestrei pentru a deschide fișierul Împărtășește cu alții ecran.

  5. Faceți clic sau apăsați Obțineți un link de partajat pentru a primi un link către documentul dvs. pe care îl puteți trimite apoi prin e-mail unui grup de persoane. Copiați linkul astfel încât să îl puteți trimite oricui doriți oricând doriți.

  6. Pentru ca Google să trimită un e-mail care conține imediat linkul către persoana sau persoanele cu care doriți să partajați documentul, introduceți adresele lor de e-mail în câmpul furnizat.

  7. Lângă fiecare adresă de e-mail, selectați creionul și utilizați meniul derulant pentru a alege unul dintre cele trei niveluri de privilegii: Pot edita, Pot comenta, Sau Poate vizualiza.

  8. Tastați un mesaj pentru a însoți linkul din e-mail și bifați caseta de lângă Anunță oamenii.

  9. Selectați Trimite. Destinatarii e-mailului primesc un e-mail cu un subiect care conține numele documentului. Se apasă pe Deschis butonul din e-mail pentru a accesa documentul.


sfaturi

  • Utilizați o adresă Gmail atunci când este posibil, deoarece unele filtre spam pot bloca mesajul de invitație, iar Gmail destinatarului dvs. este de obicei ID-ul contului Google oricum. 
  • Salvați o copie a documentului înainte de a-l partaja pentru a avea o copie de referință sau în cazul în care trebuie să inversați câteva modificări. 
  • Amintiți-vă că persoanele cu acces partajat au puterea de a invita pe alții să vizualizeze sau să editeze documentul, cu excepția cazului în care specificați altfel. Pentru a preveni acest lucru, selectați Avansat în Împărtășește cu alții ecran înainte de a trimite notificarea prin e-mail și bifați caseta de lângă Împiedicați editorii să schimbe accesul și să adauge persoane noi.
  • Pentru a opri destinatarii să descarce, să imprime sau să copieze documentul, selectați Avansat în Împărtășește cu alții ecran înainte de a trimite notificarea prin e-mail și bifați caseta de lângă Dezactivați opțiunile de descărcare, imprimare și copiere pentru comentatori și spectatori.