Cum să actualizați firmware-ul routerului

Actualizările de firmware ale routerului sunt la fel de importante ca actualizarea firmware-ului oricărui dispozitiv. Un upgrade de firmware oferă noi caracteristici și îmbunătățiri de securitate.

Dacă aveți routerul wireless de ani de zile, șansele sunt bune, un upgrade de firmware a fost lansat pe piață. Cu toate acestea, spre deosebire de actualizarea software-ului de calculator, pe care îl puteți face de obicei cu un instrument simplu de actualizare, actualizările de firmware ale routerului nu sunt la fel de ușor de înțeles.


Cum să actualizați firmware-ul routerului

Fiecare router este diferit, dar există de obicei un proces oarecum similar pentru actualizarea firmware-ului routerului. Consultați site-ul web al producătorului routerului pentru un manual de utilizare care include instrucțiuni specifice pentru marca și modelul dvs.

Unele routere își actualizează firmware-ul automat, dar acesta este cazul doar pentru routerele mai noi, „inteligente”, cum ar fi unele routere de rețea mesh. Dacă ați auzit că routerul dvs. are nevoie de o actualizare a firmware-ului, dar aveți unul dintre aceste routere mai noi, verificați jurnalul de actualizare din aplicație pentru a vedea dacă actualizarea a fost deja aplicată.

  1. Descărcați fișierul firmware dintr-o sursă de încredere. În mod ideal, veți primi firmware-ul direct de pe site-ul web al producătorului. De exemplu, dacă actualizați firmware-ul pe un router Linksys E1000, ați vizita pagina de descărcare de pe site-ul Linksys pentru a găsi descărcarea firmware-ului.

    Dacă descărcați fișierul firmware de oriunde altul decât site-ul oficial al producătorului, scanați fișierul pentru a detecta malware doar pentru a fi sigur.

    Descărcați fișierul firmware corect pentru versiunea hardware a routerului.

  2. Conectați-vă la consola administrativă a routerului.

    Deschideți adresa IP a routerului ca adresă URL într-un browser web, cum ar fi http://192.168.1.1 dacă adresa IP a routerului dvs. este 192.168.1.1.

    Acestea sunt adresele IP implicite obișnuite pentru unele dintre cele mai populare mărci de router wireless.

    • măr: 10.0.1.1
    • Asus: 192.168.1.1
    • Buffalo Tech: 192.168.1.1
    • D-Link: 192.168.0.1 sau 10.0.0.1
    • Cisco / Linksys: 192.168.1.1 sau 192.168.0.1
    • NETGEAR: 192.168.0.1 sau 192.168.0.227

    După ce ajungeți la pagina de conectare a routerului, introduceți parola și numele de utilizator pentru utilizatorul administrator.

    Consultați aceste liste de informații de conectare implicite pentru aceste mărci de router: NETGEAR, Cisco, Linksys, D-Link.

  3. Găsiți secțiunea firmware în setările routerului. Opțiunea se află adesea într-un fișier Avansat or Management parte a setărilor, dar ar putea fi oriunde, deoarece nu toate routerele sunt la fel.

    Verificați dacă versiunea de firmware a routerului pe care ați descărcat-o la pasul 1 este mai nouă decât cea pe care o folosește în prezent routerul dvs. Căutați un număr de versiune de firmware pe care să îl puteți compara cu cel pe care l-ați descărcat.

  4. Transferați fișierul firmware pe router.

    Unele routere ar putea necesita o unitate flash care conține fișierul firmware, conectat la un port USB deschis de pe router, dar altele vă permit să actualizați firmware-ul de la panoul de control al routerului.

    Urmați pașii care vi se oferă pentru routerul dvs. specific.

    Nu întrerupeți instalarea firmware-ului. Evitați actualizarea firmware-ului routerului dacă s-ar putea ca puterea să se stingă brusc, ca în timpul unei furtuni. Nu opriți niciodată routerul în timpul actualizării.

  5. Reporniți routerul după ce se aplică patch-ul de firmware. Ruterul dvs. se poate reporni singur în timpul procesului de actualizare.


De ce să actualizați firmware-ul routerului?

Firmware-ul routerului dvs. controlează sistemul de operare conceput special pentru a rula pe marca și modelul dvs. specific de router. Producătorul routerului dvs. poate lansa o actualizare de firmware pentru a remedia o vulnerabilitate care a fost detectată în firmware-ul curent. Când sunt găsite și corectate erori, firmware-ul actualizat este lansat, astfel încât utilizatorii să poată implementa efectiv aceste remedieri.

Producătorii de routere ar putea, de asemenea, să lanseze o actualizare de firmware pentru a adăuga noi caracteristici routerului, cum ar fi setările de control parental sau suportul IPv6. Alte upgrade-uri ar putea include adăugarea unor mecanisme de securitate complet noi, care nu erau în versiunile anterioare ale firmware-ului.

Pe lângă remedierile de securitate, este posibil ca producătorul routerului dvs. să fi găsit o modalitate de a îmbunătăți performanța generală a routerului, ceea ce este întotdeauna un lucru bun.