Ce înseamnă pentru dvs. noul program Apple de reparații Mac

Intrebari cu cheie

  • Atelierele de reparații Mac din SUA pot primi acum asistență oficială Apple.
  • Puteți face cu ușurință multe reparații și actualizări.
  • Reparațiile sancționate de Apple sunt mai scumpe decât reparațiile obișnuite, chiar și atunci când sunt efectuate la același magazin.

Lifewire / Charlie Sorrel

Poziția mai slabă a Apple față de atelierele de reparații independente poate părea că se înmoaie în ceea ce privește reparațiile și actualizările utilizatorilor, dar ar putea fi doar Apple care încearcă să evite supravegherea guvernului.

Anterior, trebuia să vă reparați computerele Mac de către Apple sau de către furnizorii săi de servicii autorizați. Acum puteți repara Mac-ul spart la un atelier independent, folosind piese și tehnici oficiale Apple. Atelierele de reparații independente au fost întotdeauna a treia opțiune, dar abia acum pot funcționa cu aprobarea Apple.

„Cred că este vorba despre pregătirea pentru legislație”, a declarat Kyle Wiens, fondatorul site-ului de reparații iFixit, prin intermediul unei conversații prin e-mail. „Ei văd dreptul la reparare la orizont și vor să fie pregătiți pentru asta.”


Ce diferență face IRP?

Programul Independent de Furnizor de Reparații (IRP) este disponibil pentru reparații iPhone încă de anul trecut; acum este disponibil pentru computerele desktop și laptop Apple.

Orice dezvoltator independent poate repara deja Mac-ul dvs., dar unele reparații sunt aproape imposibile fără instrumentele și materialele Apple. Puteți continua să utilizați și un atelier local de reparații de încredere, indiferent dacă este sau nu certificat Apple, pentru reparații mai simple. Și, de fapt, ar putea fi o opțiune mai bună sau cel puțin mai ieftină.

„Cu T2 [cipul de securitate] pe computerele Mac moderne, unele reparații nu sunt posibile fără software-ul lor de calibrare”, spune Wiens. „Sincer, problema IRP a Apple nu este foarte răspândită, iar prețurile pe care Apple le percepe pentru piese sunt atât de mari încât majoritatea locurilor care o fac oferă clienților ambele opțiuni.”

iFixit publică ghiduri de reparații și pledează pentru dreptul la reparații - o mișcare care îi împinge pe producători să publice manuale de reparații și să-și proiecteze produsele pentru a facilita remedierile la domiciliu. Mișcarea împinge pentru utilizarea șuruburilor normale în loc de șuruburi speciale de siguranță pentru a ține laptopurile împreună, de exemplu, și utilizarea șuruburilor în loc de lipici și lipit pentru a face posibilă demontarea și înlocuirea pieselor.

Deci, înseamnă că Apple va face manuale de reparații disponibile pentru Mac-uri? Sau faceți mai ușor să pătrundeți în intestine? Probabil ca nu.

„[Apple] a postat publicul manualul de service iMac din 2019, dar nu a mai postat nimic", spune Wiens. „[Ar trebui] - este un lucru foarte ușor de făcut pentru consumatori. Apple ar trebui să facă ceea ce trebuie clienților și planetei prin publicarea tuturor manualelor lor de servicii. ”

Cum rămâne cu manualele scurse de la atelierele certificate IRP? Improbabil. „Cea mai mare problemă cu IRP sunt limitările contractuale și NDA-urile pe care le pun în atelierele de reparații”, spune Wiens.


Reparații DIY

Datorită site-urilor precum iFixit, nu aveți nevoie de un manual oficial de reparații pentru a vă repara propriul Mac. Modelele mai vechi sunt mai reparabile, pur și simplu pentru că sunt mai ușor de deschis și au piese discrete înșurubate sau fixate în poziție. Dacă aveți un iMac mai vechi, de exemplu, este o sarcină simplă să scoateți ecranul cu o ventuză și o șurubelniță. Odată ajuns înăuntru, puteți înlocui hard disk-ul, puteți schimba un SSD pentru unitatea DVD învechită și puteți înlocui ventilatoarele și alte piese.

Mac-urile mai recente necesită instrumente speciale și răbdare suplimentară pe măsură ce îndepărtați cu atenție lipiciul, dar este totuși posibil să efectuați multe reparații și upgrade-uri cu un ghid de reparații pas cu pas.

Dacă luați Mac-ul sau iPhone-ul pentru reparații, ar trebui să luați mai întâi câteva măsuri de precauție:

  • Faceți o copie de rezervă a datelor folosind Time Machine, iCloud Backup sau alte metode. Ar trebui să puteți restabili cu ușurință această copie de rezervă pe dispozitiv.
  • Ștergeți dispozitivul. Mac-urile echipate cu iPhone, iPad și T2 pot fi resetate în siguranță doar prin introducerea codului de acces. Acest lucru împiedică o persoană reparatoare să vă acceseze datele private.
  • Nu oferiți niciodată, niciodată, unei persoane de reparație parola dvs. Apple ID. Acest lucru le oferă acces la toate dispozitivele conectate, precum și la datele dvs.

Dacă ștergeți dispozitivul înainte de reparație, apoi restaurați dintr-o copie de rezervă ulterior, nu va trebui să vă faceți griji cu privire la instalarea de malware pe computerul dvs. 


Viitorul reparațiilor

Există mai multe motive pentru care o companie precum Apple nu dorește să permită reparații și actualizări ale utilizatorilor casnici. Una este că Apple este dependentă de secret și poate considera documentele sale de reparații drept secrete ale companiei.

Un altul este că reparabilitatea este inamicul celor mici și subțiri. O baterie detașabilă pierde spațiu în interiorul unui iPhone sau Mac. Dacă sculptați bateria pentru a se potrivi perfect într-un spațiu de dimensiuni ciudate, atunci puteți face dispozitivul mai subțire, de exemplu. Apple este destul de bun la reciclare și la utilizarea mai puține resurse în timpul fabricării și distribuției, dar nu pare să-i placă să lase alte persoane să facă același lucru.

măr

„Cred că este corect să spunem că activismul #RightToRepair a împins Apple să se schimbe”, scrie șeful grupului de cercetare a interesului public al Statelor Unite, Nathan Proctor, pe Twitter, „dar cred că acordăm prea mult credit ceea ce face Apple cu a extins programul independent de atelier de reparații. ”

Chiar dacă această relaxare a regulilor de reparații este doar un răspuns preventiv la legislația privind dreptul la reparații, este binevenită. Repararea bricolajului nu este pentru toată lumea, iar posibilitatea de a repara vechiul tău Mac este aproape la fel de esențială ca și obținerea de anvelope noi pentru mașina ta.