Ce trebuie să faceți atunci când subwooferul nu funcționează corect

Înainte de a decide să îndepărtați și să înlocuiți un subwoofer presupus rău, parcurgeți acești pași rapizi (similar cu atunci când un sistem stereo nu va scoate niciun sunet) pentru a diagnostica și a remedia problema. În cel mai rău caz? S-ar putea să mergeți la cumpărături pentru un upgrade.

Miguel Co / Lifewire

Înainte de a începe, asigurați-vă că toate echipamentele sunt oprite, inclusiv subwooferul. Nu doriți niciodată să conectați sau să deconectați cabluri în timp ce ceva este pornit, pentru ca ceva să nu provoace daune accidentale.

  1. Verificați conexiunile și firele difuzoarelor. Pornind de la subwoofer, verificați toate firele și punctele de conectare care rulează către amplificatoare, receptoare sau difuzoare. Verificați dacă cablurile sunt conectate ferm și conectate la punctele corecte.

    Intrările din spatele subwooferului se conectează, în general, la ieșirea subwooferului din spatele receptoarelor sau amplificatoarelor. Dacă subwooferul se conectează la ieșirile difuzoarelor de pe receptor sau amplificator, inspectați întreaga lungime a conexiunilor de cablu pentru defecte. Dacă vreun fir de sârmă pare uzat, rupt sau deteriorat, înlocuiți firele înainte de a încerca să folosiți din nou echipamentul. Efectuați un test rapid pe fire pentru a verifica dacă funcționează.

    Cum să împărțiți firele și să extindeți conexiunile difuzoarelor stereo în 5 pași

  2. Verificați prizele, cablul de alimentare și siguranța. Majoritatea subwooferelor au un LED „standby” care luminează pentru a indica puterea activă. Dacă nu este aprins, verificați dacă subwooferul este conectat în siguranță la o priză de perete, la un protector de supratensiune sau la o bandă de alimentare. Dacă vârfurile unui ștecher alunecă la jumătatea drumului - este adesea suficient pentru a preveni fluxul de energie - îndoiți-le ușor, astfel încât cablul să rămână conectat după ce ați dat drumul. Asigurați-vă că toate întrerupătoarele asociate (adică cele de pe pereți, benzile de alimentare etc.) sunt rotite în poziția pornit. Dacă subwooferul încă nu pornește, încercați să îl conectați la o altă priză despre care știți că funcționează corect.

    Ca și în cazul firelor difuzoarelor, inspectați cablul de alimentare al subwooferului pentru eventuale deteriorări sau defecte. Unele subwoofere sunt echipate cu o siguranță, care poate necesita sau nu îndepărtarea plăcii din spate. Dacă siguranța este o caracteristică și dacă vă simțiți confortabil cu echipamentele electronice, verificați dacă trebuie înlocuită. În caz contrar, consultați mai întâi producătorul sau atelierul local de reparații.

  3. Verificați setările sistemului și ale meniului. Dacă toate firele și cablurile arată bine, revizuiți setările meniului de pe receptor sau amplificator - nu știți niciodată dacă cineva ar fi putut să le schimbe din greșeală pe toate. Verificați dacă subwooferul este asociat cu selecțiile de intrare audio corespunzătoare. Asigurați-vă că și ieșirea subwooferului nu a fost ajustată în jos.

    Dacă dispozitivul de intrare oferă setări pentru dimensiunea difuzoarelor, alegeți mai întâi cea mai mică opțiune; uneori setarea dimensiunii difuzorului la ceva mai mare face ca subwooferul să nu primească semnal. Unele receptoare vor permite, de fapt, ca subwooferele să funcționeze cu o setare de difuzor mare, așa că consultați manualul produsului pentru detalii suplimentare.

    Subwoofer Buzzes sau Hums? Aduceți înapoi brațul curat

  4. Verificați conexiunile, porniți subwooferul și setați volumul. După ce toate conexiunile și setările au fost verificate, porniți subwooferul. Verificați nivelul volumului pe subwoofer și receptor sau amplificator înainte de a trimite orice intrare audio. Porniți volumul scăzut și măriți-l treptat pentru a determina dacă subwooferul funcționează corect. Alegeți melodii de testare a muzicii care conțin conținut de bas de gamă joasă, astfel încât să nu existe nicio întrebare într-un fel sau altul.


Dacă nimic nu funcționează, luați în considerare înlocuirea subwooferului

Dacă subwooferul nu pornește deloc sau se aprinde, dar nu va juca nimic, atunci există șanse mari să fie defect și să fie înlocuit. Dacă este posibil, conectați un subwoofer separat la dispozitivul de trimitere pentru a testa dacă defecțiunea hardware nu este legată de expeditor. Dacă al doilea subwoofer funcționează, atunci este foarte probabil ca originalul să fie într-adevăr rău. Dar înainte de a începe să faceți cumpărături, răsfoiți elementele de bază ale subwooferului, astfel încât să știți ce s-ar potrivi cel mai bine preferințelor dvs.

Nu sună din stereo? Iată cum să o diagnosticați și să o rezolvați