Ce este un serviciu? (Definiția unui serviciu Windows)

Un serviciu este un program mic care începe de obicei atunci când sistemul de operare Windows se încarcă. În mod normal, nu veți interacționa cu servicii precum faceți cu programele obișnuite, deoarece acestea rulează în fundal (nu le vedeți) și nu oferă o interfață de utilizator normală.


Cum sunt utilizate serviciile?

Serviciile pot fi utilizate de Windows pentru a controla multe lucruri precum imprimarea, partajarea fișierelor, comunicarea cu dispozitivele Bluetooth, verificarea actualizărilor de software, găzduirea unui site web etc.

Un serviciu poate fi instalat chiar de un program terț, non-Windows, cum ar fi un instrument de copiere de rezervă a fișierelor, program de criptare a discului, utilitar de copiere de rezervă online și multe altele.


Cum pot controla serviciile Windows?

Deoarece serviciile nu se deschid și nu afișează opțiuni și ferestre, așa cum probabil sunteți obișnuit să vedeți cu un program, trebuie să utilizați un instrument Windows încorporat pentru a le manipula.

Servicii este un instrument cu o interfață de utilizator care comunică cu ceea ce se numește Service Control Manager, astfel încât să puteți lucra cu servicii în Windows.

Un alt instrument, utilitarul de control al serviciului din linia de comandă (sc.exe), este disponibil și el, dar este mai complex de utilizat și nu este necesar pentru majoritatea oamenilor.


Cum să vedeți ce servicii rulează pe computerul dvs.

Cel mai simplu mod de a deschide serviciile este prin Servicii comandă rapidă în Instrumente de administrare, care este accesibilă prin Panoul de control.

O altă opțiune este să rulați services.msc dintr-o linie de comandă sau din caseta de dialog Executare (Cheie Win+R).

Dacă rulați Windows 10, Windows 8, Windows 7 sau Windows Vista, puteți vedea și servicii în Managerul de activități.

Serviciile care rulează activ acum vor spune Rularea în coloana Stare. Uită-te la captura de ecran din partea de sus a acestei pagini pentru a vedea la ce ne referim.

Deși există multe altele, iată câteva exemple de servicii pe care le-ați putea vedea rulând pe computerul dvs.: Apple Mobile Device Service, Bluetooth Support Service, DHCP Client, DNS Client, HomeGroup Listener, Network Connections, Plug and Play, Print Spooler, Security Center , Task Scheduler, Windows Firewall și WLAN AutoConfig.

Este complet normal dacă nu toate serviciile rulează (nimic, sau Stopped, nu este afișat în coloana Status). Dacă căutați lista serviciilor într-un efort de a găsi o soluție la o problemă pe care o are computerul dvs., nu începeți să porniți toate serviciile care nu rulează. Deși probabil că nu va face rău, această abordare nu este probabil soluția la problema dvs.

Dacă faceți dublu clic (sau atingeți) pe orice serviciu, îi veți deschide proprietățile, unde puteți vedea scopul serviciului și, pentru unele servicii, ce se va întâmpla dacă îl opriți. De exemplu, deschiderea proprietăților pentru Apple Mobile Device Service explică faptul că serviciul este utilizat pentru a comunica cu dispozitivele Apple pe care le conectați la computer.

Nu puteți vizualiza proprietățile unui serviciu dacă le accesați prin Task Manager. Trebuie să vă aflați în utilitarul Servicii pentru a vedea proprietățile.


Cum se activează și se dezactivează serviciile Windows

Este posibil ca unele servicii să trebuiască să fie repornite în scopuri de depanare dacă programul de care aparțin sau sarcina pe care o îndeplinesc nu funcționează așa cum ar trebui. Este posibil să fie necesară oprirea completă a altor servicii dacă încercați să reinstalați software-ul, dar un serviciu atașat nu se va opri singur sau dacă bănuiți că serviciul este utilizat cu rea intenție.

Ar trebui să fiți extrem de atent atunci când editați serviciile Windows. Cele mai multe dintre ele pe care le vedeți listate sunt foarte importante pentru sarcinile de zi cu zi, iar unele dintre ele depind chiar de alte servicii pentru a funcționa corect.

Cu serviciile deschise, puteți face clic dreapta (sau apăsați și țineți apăsat) oricare dintre servicii pentru mai multe opțiuni, care vă permit să porniți, să opriți, să întrerupeți, să reluați sau să reporniți. Aceste opțiuni se explică de la sine.

După cum am spus mai sus, este posibil ca unele servicii să fie oprite dacă interferează cu instalarea sau dezinstalarea software-ului. Spuneți, de exemplu, că dezinstalați un program antivirus, dar, dintr-un anumit motiv, serviciul nu se oprește cu programul, ceea ce vă face să nu puteți elimina complet programul, deoarece o parte din acesta rulează încă.

Acesta este un caz în care doriți să deschideți Servicii, să găsiți serviciul adecvat și să alegeți Stop astfel încât să puteți continua cu procesul normal de dezinstalare.

Un caz în care este posibil să trebuiască să reporniți un serviciu Windows este dacă încercați să imprimați ceva, dar totul continuă să fie închis în coada de imprimare. Remedierea obișnuită pentru această problemă este să accesați Servicii și să alegeți Repornire pentru serviciul Print Spooler.

Nu doriți să îl închideți complet, deoarece serviciul trebuie să ruleze pentru a putea imprima. Repornirea serviciului îl oprește temporar și apoi îl pornește înapoi, ceea ce este la fel ca o simplă reîmprospătare pentru ca lucrurile să ruleze din nou în mod normal.


Cum să ștergeți / dezinstalați serviciile Windows 

Ștergerea unui serviciu poate fi singura opțiune pe care o aveți în cazul în care un program rău intenționat a instalat un serviciu pe care se pare că nu îl puteți păstra dezactivat.

Deși opțiunea nu poate fi găsită în programul services.msc, este posibil să dezinstalați complet un serviciu în Windows. Acest lucru nu numai că va închide serviciul, ci îl va șterge de pe computer, pentru a nu mai fi văzut din nou (cu excepția cazului în care, desigur, este instalat din nou). 

Dezinstalarea unui serviciu Windows se poate face atât în ​​Registrul Windows, cât și cu utilitarul Control serviciu (sc.exe), similar cu svchost.exe, printr-o linie de comandă ridicată. Puteți citi mai multe despre aceste două metode la Stack Overflow.

Dacă rulați Windows 7 sau un sistem de operare Windows mai vechi, software-ul gratuit Comodo Programs Manager poate fi utilizat pentru a șterge serviciile Windows și este mult mai ușor de utilizat decât oricare dintre metodele de mai sus (dar nu funcționează în Windows 10 sau Windows 8) .

Mai multe informații despre serviciile Windows

Serviciile sunt diferite de programele obișnuite, deoarece un software obișnuit nu va mai funcționa dacă utilizatorul se deconectează de pe computer. Cu toate acestea, un serviciu rulează cu sistemul de operare Windows, într-un fel în mediul său propriu, ceea ce înseamnă că utilizatorul poate fi deconectat complet din contul său, dar mai are anumite servicii care rulează în fundal.

Deși poate deveni un dezavantaj să ai întotdeauna servicii în funcțiune, este de fapt foarte benefic, ca și cum ai folosi un software de acces la distanță. Un serviciu permanent activat de un program precum TeamViewer vă permite să vă conectați la computer chiar dacă nu sunteți conectat la nivel local.

Există alte opțiuni în fereastra de proprietăți a fiecărui serviciu, în plus față de cele descrise mai sus, care vă permit să personalizați modul în care serviciul ar trebui să pornească (automat, manual, întârziat sau dezactivat) și ce ar trebui să se întâmple automat dacă serviciul eșuează brusc și încetează să ruleze.

Un serviciu poate fi, de asemenea, configurat pentru a rula sub permisiunile unui anumit utilizator. Acest lucru este benefic într-un scenariu în care trebuie utilizată o anumită aplicație, dar utilizatorul conectat nu are drepturi adecvate pentru a o rula. Probabil că veți vedea acest lucru numai într-un scenariu în care există un administrator de rețea care controlează computerele.

Unele servicii nu pot fi dezactivate prin mijloace regulate, deoarece pot fi instalate cu un driver care vă împiedică să îl dezactivați. Dacă credeți că acesta este cazul, puteți încerca să găsiți și să dezactivați driverul în Device Manager sau să porniți în Safe Mode și să încercați să dezactivați serviciul acolo (deoarece majoritatea driverelor nu se încarcă în Safe Mode).