Ce este un fișier SWF? (Și cum să deschizi sau să joci unul)

Ce să știți

  • Un fișier SWF este un fișier Shockwave Flash Movie.
  • Deschideți unul cu orice browser sau cu SWF File Player sau GOM Player.
  • Convertiți într-un videoclip precum MP4, MOV, GIF etc. cu Freemake Video Converter sau FileZigZag.

Acest articol explică ce sunt fișierele SWF, cum să deschideți diferitele tipuri pe care le-ați putea avea și ce programe pot converti unul într-un format video precum MP4.


Ce este un fișier SWF?

Un fișier .SWF (pronunțat ca „Swiff”) este un fișier Shockwave Flash Movie creat de un program Adobe care poate conține text și grafică interactivă. Aceste fișiere de animație sunt adesea folosite pentru jocuri online jucate într-un browser web.

Unele dintre produsele proprii Adobe pot crea fișiere SWF. Cu toate acestea, diverse programe software non-Adobe pot produce și fișiere Shockwave Flash Movie, cum ar fi MTASC, Ming și SWFTools.

Adobe a întrerupt oficial Shockwave Flash, ceea ce înseamnă că nu va mai fi dezvoltat sau suportat. Alte tehnologii web, cum ar fi suportul video HTML5 și animațiile CSS3, au înlocuit în mare măsură SWF.

SWF este un acronim pentru Small Web Format, dar este numit uneori și fișier Shockwave Flash.


Cum să redați fișiere SWF

Fișierele SWF sunt redate cel mai adesea dintr-un browser web care acceptă pluginul Adobe Flash Player. Cu aceasta instalată, un browser web precum Firefox, Edge sau Internet Explorer este capabil să deschidă automat fișiere SWF. Dacă aveți un fișier SWF local pe computer, pur și simplu trageți-l și fixați-l într-o fereastră a browserului pentru a-l reda.

Google Chrome nu încarcă automat componente Flash, dar puteți permite în mod explicit Flash pe anumite site-uri web, astfel încât acestea să se încarce corect.

Puteți utiliza, de asemenea, fișiere SWF pe Sony PlayStation Portable (cu firmware 2.71 în continuare), Nintendo Wii și PlayStation 3 și mai recent. Acest lucru funcționează similar cu un browser desktop, redând fișierul SWF la încărcarea acestuia de pe un site web.

Adobe Flash Player nu vă permite să deschideți fișierul SWF prin orice fel de meniu sau făcând dublu clic pe fișierul de pe computer. Pentru a face acest lucru este nevoie de un alt program. Cu toate acestea, vă rugăm să știți că unele fișiere SWF sunt jocuri interactive, în timp ce altele ar putea fi reclame sau tutoriale non-interactive, deci nu toate fișierele SWF sunt acceptate în toți jucătorii SWF.

SWF File Player poate juca gratuit jocuri SWF; folosiți-l Fișier > Deschis pentru a selecta unul din computer. Câțiva alți jucători SWF gratuit care ne plac sunt MPC-HC și GOM Player.

Un deschizător de fișiere SWF gratuit pentru macOS este SWF & FLV Player. Un altul este Elmedia Player, dar din moment ce este în principal un player multimedia pentru videoclipuri și fișiere audio, probabil că nu îl puteți folosi pentru a juca jocuri bazate pe SWF.

Fișierele SWF pot fi, de asemenea, încorporate în fișiere PDF și utilizate de Adobe Reader 9 sau mai recent.

Desigur, produsele proprii Adobe pot deschide și fișiere SWF, cum ar fi Animate, Dreamweaver, Flash Builder și After Effects.

Deoarece este posibil să aveți nevoie de programe diferite pentru a deschide fișiere SWF diferite, puteți schimba programul implicit pentru o anumită extensie de fișier în Windows dacă se deschide automat într-un program cu care nu doriți să îl utilizați.


Cum se convertește un fișier SWF

Numeroși convertoare de fișiere video gratuite pot salva un fișier SWF în formate video precum MP4, MOV, HTML5 și AVI, iar unele chiar vă permit să convertiți fișierul SWF în MP3 și alte formate de fișiere audio. Un exemplu extraordinar este Freemake Video Converter.

Un alt este FileZigZag, care funcționează ca un convertor SWF online pentru a salva fișierul în formate precum GIF și PNG.

Adobe Animate poate converti un fișier SWF în EXE, astfel încât fișierul să fie mai ușor să ruleze pe computere care nu au instalat Flash Player. Puteți face acest lucru prin intermediul programului Fișier > Creați proiector opțiunea de meniu. SWF Tools este un convertor SWF alternativ la EXE.


Cum se editează fișiere SWF

Fișierele SWF sunt compilate din fișiere FLA (fișiere Adobe Animate Animation), ceea ce face ca editarea fișierului de animație rezultat să nu fie atât de ușor. De obicei, este o idee mai bună să editați fișierul FLA în sine.

Fișierele FLA sunt fișiere binare în care fișierele sursă sunt păstrate pentru întreaga aplicație Flash. Fișierele SWF sunt create prin compilarea acestor fișiere FLA cu un program de autor Flash.

Utilizatorii de Mac ar putea găsi Flash Decompiler Trillix util pentru a converti fișiere SWF în FLA pentru decompilarea și conversia diferitelor componente ale fișierului SWF și nici măcar nu necesită instalarea Adobe Flash.

Un convertor SWF gratuit și open source în FLA este JPEXS Free Flash Decompiler.


Mai multe informații despre formatul SWF

Software-ul care poate crea fișiere SWF a fost întotdeauna acceptabil de către Adobe atâta timp cât programul afișează un mesaj care indică „fără erori în cea mai recentă versiune publică a Adobe Flash Player”.

Cu toate acestea, înainte de mai 2008, redarea fișierelor SWF era limitată doar la software-ul Adobe. Din acel moment înainte, Adobe a eliminat toate limitările atât pentru formatele SWF, cât și pentru formatele FLV.