Ce este un fișier PSD (și cum se deschide unul)

Ce să știți

  • Un fișier PSD este un fișier Document Adobe Photoshop.
  • Deschideți unul cu un editor de imagini precum Photoshop, Photopea sau GIMP.
  • Convertiți în JPG, PNG, SVG etc. cu aceleași programe sau un convertor de imagini.

Acest articol descrie ce sunt fișierele PSD și cum sunt diferite de o imagine standard, cum să o deschideți și ce programe pot converti unul în formate de imagine obișnuite, cum ar fi PNG și JPG.


Ce este un fișier PSD?

Un fișier PSD este utilizat în principal în Adobe Photoshop ca format implicit pentru salvarea datelor. Fișierele cu această extensie de fișier se numesc fișiere Adobe Photoshop Document și sunt într-un format propriu dezvoltat de Adobe.

Deși unele fișiere PSD conțin doar o singură imagine și nimic altceva, utilizarea obișnuită pentru un fișier PSD include mult mai mult decât stocarea unui fișier imagine. Acestea acceptă mai multe imagini, obiecte, filtre, text și multe altele, precum și utilizarea straturilor, căilor și formelor vectoriale și a transparenței.

De exemplu, să presupunem că ați încorporat cinci imagini într-un fișier PSD, fiecare pe propriul strat separat. Împreună, imaginile arată ca și cum ar fi pe o singură imagine plană, dar, în realitate, sunt mobile și complet editabile în propriile straturi - la fel ca și cum ai lucra cu imagini separate. Ați putea redeschide acest fișier PSD de câte ori doriți și puteți face modificări la straturile individuale fără a le afecta pe celelalte.

PSD este, de asemenea, o abreviere pentru alți termeni tehnologici, cum ar fi unitatea securizată personală, dispozitivele de sistem programabile, dispozitivul de partajare a porturilor și designul comutatorului de pachete, dar niciunul nu este asociat cu formatul de fișier Document Adobe Photoshop.


Cum se deschide un fișier PSD

Cele mai bune programe pentru deschiderea și editarea fișierelor PSD sunt Adobe Photoshop și Adobe Photoshop Elements, precum și instrumentul CorelDRAW și PaintShop Pro al Corel.

Alte programe Adobe pot utiliza și fișiere PSD, cum ar fi Adobe Illustrator, Adobe Premiere Pro și Adobe After Effects. Cu toate acestea, aceste programe sunt utilizate în principal pentru editare video sau audio și nu ca editori grafici precum Photoshop.

Dacă sunteți în căutarea unui program gratuit pentru a deschide fișiere PSD, vă recomandăm GIMP. Este un instrument de editare foto popular și gratuit, care va deschide fișiere PSD și alte formate de fișiere. Puteți utiliza, de asemenea, GIMP pentru a edita fișiere PSD, dar ar putea întâmpina probleme, deoarece are provocări de recunoaștere a straturilor complexe și a altor caracteristici avansate care ar fi putut fi folosite în Photoshop când a fost creat fișierul.

Paint.NET (cu Paint.NET PSD Plugin) este un alt program gratuit, cum ar fi GIMP, care poate deschide fișiere PSD. Alți editori de fotografie gratuite acceptă și deschiderea fișierelor PSD, iar unii pot salva și în formatul de fișier PSD.

Dacă doriți să deschideți rapid un fișier PSD fără Photoshop, vă recomandăm Photopea. Este un editor de fotografii online gratuit care rulează în browserul dvs., care nu numai că vă permite să vedeți toate straturile PSD, dar să efectuați și unele editări - deși nimic similar cu ceea ce oferă Photoshop. De asemenea, puteți utiliza Photopea pentru a salva fișierele înapoi pe computer în format PSD.

Editarea unui fișier PSD cu Photopea.

IrfanView, PSD Viewer și QuickTime Picture Viewer ale Apple (parte a programului lor gratuit QuickTime) vor deschide și fișiere PSD, dar nu le puteți folosi pentru a edita fișierul PSD. De asemenea, nu veți avea niciun fel de suport pentru straturi, deoarece acționează doar ca spectatori PSD.

Previzualizarea Apple, inclusă cu macOS, ar trebui să poată deschide fișiere PSD în mod implicit.

Dacă programul care deschide automat fișiere PSD pe computerul dvs. Windows nu este cel pe care doriți să-l deschideți în mod implicit, schimbarea acestuia este destul de ușoară. Pentru ajutor, consultați ghidul nostru Cum se schimbă programul implicit pentru un ghid specific de extensie de fișier.


Cum se convertește un fișier PSD

Cel mai frecvent motiv pentru a converti un fișier PSD este să îl folosiți ca un fișier de imagine obișnuit, cum ar fi un fișier JPG, PNG, BMP sau GIF, probabil. În acest fel puteți încărca imaginea online (multe site-uri nu acceptă fișiere PSD) sau o puteți trimite prin e-mail, astfel încât să poată fi deschisă pe computerele care nu folosesc deschizători PSD.

Dacă aveți Photoshop pe computer, conversia unui fișier PSD într-un format de fișier imagine este extrem de ușoară: utilizați Fișier > Salvare ca opțiunea de meniu.

Cum se salvează un fișier Photoshop pentru o versiune mai veche

Dacă nu aveți Photoshop, o modalitate rapidă de a converti un fișier PSD în PNG, JPG, PDF, SVG, GIF sau WEBP este prin Photopea Fișier > Export ca opțiune.

Majoritatea programelor de sus care acceptă editarea sau vizualizarea fișierelor PSD pot converti PSD într-un alt format utilizând un proces similar cu Photoshop și Photopea.

O altă opțiune pentru conversia fișierelor PSD este prin intermediul unui program gratuit de conversie a imaginilor.

Conversia unui fișier PSD într-un fișier imagine obișnuit va aplatiza sau combina toate straturile într-un singur fișier cu un singur strat pentru conversie. După convertirea unui fișier PSD în acest fel, nu există nicio modalitate de a-l converti vreodată înapoi în PSD pentru a utiliza din nou straturile.


Mai multe informații despre fișierele PSD

Fișierele PSD au o înălțime și o lățime maximă de 30,000 pixeli, precum și o dimensiune maximă de 2 GB.

Un format similar cu PSD este PSB (fișierul Adobe Photoshop Large Document), care acceptă imagini mai mari, până la 300,000 pixeli, și dimensiuni de fișiere de până la aproximativ 4 exabytes (4 miliarde GB).

Adobe are o citire avansată a formatului de fișier PSD în documentul cu specificațiile formatului de fișier Adobe Photoshop de pe site-ul lor.

Unele extensii de fișiere arată similar cu .PSD, dar nu au nicio legătură cu acest format de imagine. WPS, XSD, PSF și PPS sunt câteva exemple. Verificați de două ori extensia de fișier pentru a vă asigura că citește .PSD înainte de a concluziona că nu puteți deschide fișierul cu programele PSD de mai sus.