Ce este un fișier PDF (și cum se deschide unul)

Ce să știți

  • Un fișier PDF este un fișier Portable Document Format.
  • Deschideți unul cu Adobe Reader, SumatraPDF, un browser sau un alt cititor PDF.
  • Convertiți în DOCX, XLSX, JPG, PNG etc. cu EasyPDF.com sau un convertor de documente.

Acest articol explică ce sunt fișierele PDF, cum să le deschideți, toate modurile diferite de a le converti într-un format diferit, cum ar fi o imagine sau un fișier editabil pe care îl puteți utiliza în Word sau Excel, și cum să le protejați prin parolă sau să eliminați parola.


Ce este un fișier PDF?

Dezvoltat de Adobe, un fișier cu extensia de fișier .PDF este un fișier Portable Document Format.

Fișierele PDF pot conține nu numai imagini și text, ci și butoane interactive, hyperlinkuri, fonturi încorporate, videoclipuri și multe altele.

Veți vedea adesea manuale de produse, cărți electronice, pliante, cereri de locuri de muncă, documente scanate, broșuri și tot felul de alte documente disponibile în format PDF. Paginile web pot fi chiar salvate în PDF-uri, în formatarea lor completă, pentru referință ulterioară.

Deoarece PDF-urile nu se bazează pe software-ul care le-a creat, și nici pe un anumit sistem de operare sau hardware, ele arată la fel, indiferent de dispozitivul pe care sunt deschise.


Cum se deschide un fișier PDF

Majoritatea oamenilor se îndreaptă direct spre Adobe Acrobat Reader atunci când trebuie să deschidă un PDF. Adobe a creat standardul PDF și programul său este cu siguranță cel mai popular cititor de PDF gratuit de acolo. Este complet bine de utilizat, dar considerăm că este un program oarecum umflat, cu o mulțime de caracteristici de care este posibil să nu aveți nevoie sau să nu doriți să le folosiți.

Majoritatea browserelor web, precum Chrome și Firefox, pot deschide singuri PDF-uri. Este posibil să aveți nevoie sau nu de o extensie sau o extensie pentru a face acest lucru, dar este destul de la îndemână să aveți unul deschis automat când faceți clic pe un link PDF online.

Vă recomandăm SumatraPDF, Slim PDF Reader sau MuPDF dacă doriți ceva cu mai multe funcții; toți trei sunt liberi. Consultați lista noastră cu cele mai bune cititoare de PDF-uri gratuite pentru mai multe opțiuni.


Cum se editează un fișier PDF

Adobe Acrobat este cel mai popular editor PDF, dar și Microsoft Word o va face. Există și alți editori PDF, precum PhantomPDF și Nitro Pro, printre altele.

PDFescape, DocHub și PDF Buddy sunt câțiva editori PDF gratuiți de utilizare, care ușurează completarea formularelor, cum ar fi cele pe care le vedeți uneori într-o cerere de angajare sau într-un formular fiscal. Încărcați PDF-ul pe site-ul web pentru a face lucruri precum inserarea de imagini, text, semnături, linkuri și multe altele, apoi descărcați-l înapoi pe computer ca PDF.

Un editor PDF online similar, numit Fill, este excelent dacă trebuie doar să adăugați o semnătură în PDF. De asemenea, acceptă includerea casetelor de selectare, a datelor și a textului obișnuit, dar nu puteți edita textul existent sau completați cu ușurință formularele.

Consultați lista noastră cu cele mai bune editoare PDF gratuite pentru o colecție actualizată în mod regulat de editoare PDF, dacă doriți ceva mai mult decât simpla completare a formularelor, cum ar fi adăugarea sau eliminarea de text sau imagini din PDF.

Sejda PDF Editor.

Dacă doriți să extrageți o parte dintr-un fișier PDF ca fiind propriu sau să împărțiți un PDF în mai multe documente individuale diferite, există mai multe moduri de a elimina acest lucru. Consultați cele mai bune instrumente și metode de divizare PDF pentru tot ajutorul de care aveți nevoie pentru a realiza acest lucru.


Cum se convertește un fișier PDF

Majoritatea persoanelor care doresc să convertească un fișier PDF într-un alt format sunt interesate să facă acest lucru, astfel încât să poată edita conținutul PDF-ului. Conversia unui PDF înseamnă că acesta nu va mai fi un .PDF și, în schimb, se va deschide într-un alt program decât un cititor PDF.

De exemplu, convertirea unui PDF într-un fișier Microsoft Word (DOC și DOCX) vă permite să deschideți fișierul nu numai în Word, ci și în alte programe de editare a documentelor, cum ar fi OpenOffice și LibreOffice. Utilizarea acestor tipuri de programe pentru a edita un PDF convertit este probabil un lucru mult mai confortabil de făcut în comparație cu un editor PDF necunoscut.

În schimb, dacă doriți ca un fișier non-PDF să fie un fișier .PDF, puteți utiliza un creator PDF. Aceste tipuri de instrumente pot prelua lucruri precum imagini, cărți electronice și documente Microsoft Word și le pot exporta în format PDF, ceea ce le permite să fie deschise într-un cititor PDF sau eBook.

Salvarea sau exportul dintr-un anumit format în PDF poate fi realizat folosind un creator PDF gratuit. Unele servesc chiar și ca imprimantă PDF, permițându-vă practic să „imprimați” aproape orice fișier într-un fișier .PDF. În realitate, este doar un mod simplu de a converti aproape orice în PDF. Consultați Cum se tipărește în PDF pentru o privire completă asupra acestor opțiuni.

Imprimarea unei pagini web în PDF în Chrome.

Unele dintre programele din linkurile de mai sus pot fi utilizate în ambele moduri, ceea ce înseamnă că le puteți utiliza pentru a converti PDF-uri în diferite formate, precum și pentru a crea PDF-uri. Calibru este un alt exemplu de program gratuit care acceptă conversia în și dintr-un format de carte electronică.

De asemenea, multe dintre programele menționate pot îmbina mai multe PDF-uri într-unul singur, pot extrage anumite pagini PDF și pot salva doar imaginile din PDF.

EasePDF este un exemplu de convertor online PDF în Word care poate salva fișierul în DOCX.

Consultați Cum să convertiți fișierele PDF în JPG dacă doriți ca fișierul PDF să fie pur și simplu o imagine, ceea ce poate fi util dacă nu sunteți sigur dacă persoana la care trimiteți PDF-ul are sau dorește să instaleze un PDF cititor.

EasyPDF.com este un alt convertor PDF online care acceptă salvarea PDF-ului într-o varietate de formate, astfel încât să fie compatibil cu Word, PowerPoint, Excel sau AutoCAD. De asemenea, puteți converti paginile PDF în GIF-uri sau într-un singur fișier text. PDF-urile pot fi încărcate din Dropbox, Google Drive sau computerul dvs. CleverPDF este o alternativă similară.

O altă conversie pe care o puteți face este PDF în PPTX. Dacă utilizați PDFConverter.com pentru a converti documentul, fiecare pagină a PDF-ului va fi împărțită în diapozitive separate pe care le puteți utiliza în PowerPoint sau în orice alt software de prezentare care acceptă fișiere PPTX.

Consultați aceste programe gratuite de conversie a fișierelor și serviciile online pentru alte modalități de a converti un fișier PDF într-un alt format de fișier, inclusiv formate de imagine, HTML, SWF, MOBI, PDB, EPUB, TXT și altele.


Cum să securizați un PDF

Securizarea unui PDF poate include necesitatea unei parole pentru a-l deschide, precum și împiedicarea cuiva de a tipări PDF-ul, de a copia textul acestuia, de a adăuga comentarii, de a insera pagini și alte lucruri.

Unii dintre creatorii și convertorii de PDF conectați de mai sus și alții precum PDFMate PDF Converter Free, PrimoPDF, FreePDF Creator, Soda PDF și FoxyUtils, sunt câteva aplicații gratuite din multe care pot modifica aceste tipuri de opțiuni de securitate.

Cum să protejați cu parolă un PDF

Cum să spargeți o parolă PDF sau să deblocați un PDF

Deși protejarea unui fișier PDF cu o parolă este recomandată în anumite circumstanțe, puteți ajunge să uitați ce este parola, dezactivând accesul la propriul fișier.

Dacă trebuie să eliminați sau să recuperați parola proprietarului PDF (cea care restricționează anumite activități) sau parola de utilizator PDF (cea care restricționează deschiderea) într-un fișier PDF, utilizați unul dintre instrumentele din lista noastră gratuită de instrumente de eliminare a parolelor PDF.