Ce este un emulator?

Un emulator este un computer sau program care emulează sau imită un alt computer sau program. De exemplu, emulatoarele fac posibilă rularea Windows pe un computer Mac și invers. Aflați cum funcționează emulatoarele și de ce ar putea să le folosească cineva.


Ce este un emulator?

Conceptul de emulare a computerului a fost conceput de IBM ca o modalitate de a rula programe concepute pentru dispozitivele lor mai vechi pe modele mai noi. Metoda pe care au folosit-o s-a bazat pe o combinație de software și hardware dedicate emulării. În loc să proiecteze aplicații noi pentru noile lor computere, compatibilitatea încorporată înapoi a oferit dezvoltatorilor o mai mare flexibilitate.

Astăzi, termenul emulator este frecvent utilizat în contextul jocurilor video. Emulatoarele de jocuri video au devenit populare în anii 1990, deoarece le-au permis oamenilor să joace jocuri de consolă mai vechi pe computerele desktop moderne. Odată cu proliferarea smartphone-urilor și tabletelor, emulatoarele capabile să ruleze iOS sau Android pe PC-uri sunt, de asemenea, din ce în ce mai solicitate.


Cum funcționează emulatoarele

Diferite tipuri de emulatoare folosesc diverse tehnici de emulare, dar scopul final este același întotdeauna: să replici experiența utilizării hardware-ului sau software-ului original. Unele emulatoare chiar depășesc performanțele produsului original și includ funcții suplimentare.

Emularea necesită o mulțime de resurse de calcul. Datorită acestei „taxe de emulare”, mulți rămân în urma omologilor din lumea reală în ceea ce privește performanța. Deoarece sunt de obicei create de programatori neplătiți, emulatoarele pot dura mult timp până se dezvoltă.

Emularea este strâns legată de conceptul de virtualizare. Mașinile virtuale sunt un tip de emulator care poate rula pe hardware-ul de bază al sistemului gazdă. Prin urmare, nu există taxe de emulare, dar mașinile virtuale sunt limitate în ceea ce pot face în comparație cu mașina originală.


De ce să folosiți emulatoare?

Software-ul tinde să fie specific platformei, motiv pentru care dezvoltatorii realizează aplicații separate pentru Android, iOS, Windows și Mac. Dacă sunteți utilizator Mac și doriți să utilizați o aplicație disponibilă numai pentru Windows, singura dvs. opțiune (în afară de cumpărarea unui computer Windows) este utilizarea unui emulator.

Emulatoarele joacă, de asemenea, un rol important în conservarea digitală. Programele stocate în formate învechite, precum cartușele de jocuri vechi, pot fi descărcate ca fișiere ROM (memorie numai în citire) folosind un dispozitiv special. ROM-urile pot fi apoi redate folosind un emulator pentru sistemul de joc original pentru care au fost concepute.


Exemple de emulatoare

Există nenumărate emulatoare comerciale și open-source disponibile pentru fiecare sistem de operare major. Aici sunt cateva exemple:

  • Emulatoarele precum BlueStacks fac posibilă utilizarea aplicațiilor Android pe Windows și Mac.
  • Programe precum Xcode pot rula iOS pe Mac și Windows.
  • Appetize.io este un emulator bazat pe browser care vă permite să utilizați aplicații iOS pe orice PC.
  • WINE rulează aplicații Windows pe sistemul de operare Linux.
  • Emulatorii precum Nestopia pot juca jocuri Nintendo pe Linux.
  • Emulatoarele pentru console, cum ar fi SNES Classic, sunt hardware independente care permit jucătorilor să joace jocuri video vechi pe televizoarele HD moderne.
  • Numeroase emulatoare pentru PlayStation Portable le permit utilizatorilor să joace jocuri pentru alte console pe sistemul mobil Sony.