Ce este un codec și de ce am nevoie de el?

Un codec - termenul este un mashup al cuvintelor cod și decodare - este un program de computer care folosește compresia pentru a micșora un fișier de film mare sau pentru a converti între sunet analog și digital. Este posibil să vedeți cuvântul folosit atunci când vorbiți despre codecuri audio sau codecuri video.

Roy Scott / Getty Images


De ce sunt necesare codecurile

Fișierele video și muzicale sunt imense, ceea ce înseamnă că sunt de obicei dificil de transferat pe internet. Pentru a accelera descărcările, algoritmii codifică sau micșorează un semnal pentru transmisie și apoi îl decodează pentru vizualizare sau editare. Fără codecuri, descărcările video și audio ar dura de trei până la cinci ori mai mult decât acum.

De câte codecuri am nevoie?

Există sute de codecuri utilizate; veți avea nevoie de combinații care să redea în mod specific fișierele dvs.

Diferite codecuri se specializează pentru compresie audio și video, pentru streaming media pe internet, vorbire, conferințe video, redarea MP3-urilor și captură de ecran. Dacă sunteți un program de descărcare obișnuit, probabil veți avea nevoie de 10 până la 12 codecuri pentru a reda toate tipurile diferite de muzică și filme pe care le aveți.

Unele persoane care își partajează fișierele pe web aleg să folosească codecuri obscure pentru a-și micșora fișierele.


Codecuri comune

Unele codecuri obișnuite sunt MP3, WMA, RealVideo, RealAudio, DivX și XviD, dar există multe altele.

AVI este o extensie de fișier comună pe care o vedeți atașată la o mulțime de fișiere video, dar nu este în sine un codec. În schimb, este un format de container pe care îl pot folosi multe codecuri diferite. Sute de codecuri sunt compatibile cu conținutul AVI.

Cum știu ce codec să descarc și să instalez?

Deoarece există atât de multe opțiuni de codec, pachetele de codec sunt o opțiune convenabilă. Pachetele de codecuri sunt colecții de codecuri adunate în fișiere unice. Există dezbateri cu privire la necesitatea de a avea un grup mare de fișiere codec, dar cu siguranță este cea mai ușoară și mai puțin frustrantă opțiune pentru noii descărcători. 

Iată pachetele de codec de care aveți cel mai probabil nevoie:

  • CCCP (Combined Community Codec Pack) este unul dintre cele mai complete pachete de codec pe care le puteți descărca. CCCP a fost pus la punct de către utilizatori cărora le place să partajeze și să vizioneze filme online, iar codecurile pe care le conține sunt concepute pentru 99 la sută din formatele video pe care le experimentați ca peer-to-peer downloader. Luați în considerare CCCP dacă credeți că computerul dvs. are nevoie de codecuri actualizate.
  • Pachetul X Codec este o colecție elegantă, all-in-one, fără spyware și fără adware, care nu are o dimensiune uriașă, deci nu durează mult pentru descărcare. X Codec Pack este unul dintre cele mai complete ansambluri de codecuri necesare pentru redarea tuturor formatelor audio și video majore.
  • K-Lite Codec Pack este bine testat și încărcat cu bunătăți. Vă permite să redați toate formatele populare de filme. K-Lite vine în patru arome: Basic, Standard, Full și Mega. Dacă tot ce aveți nevoie este să jucați sunt formate DivX și XviD, Basic merge bine. Pachetul standard este cel mai popular. Are tot ce are nevoie un utilizator mediu pentru a reda cele mai comune formate de fișiere. Pachetul complet, conceput pentru utilizatorii avansați, are și mai multe codecuri, pe lângă suportul de codare.
  • K-Lite Mega Codec Pack este un pachet cuprinzător. Are totul în afară de o chiuvetă de bucătărie. Mega conține chiar Media Player Classic.

Dacă utilizați Windows Media Player, acesta încearcă adesea să vă comunice codul de patru caractere al codecului specific de care are nevoie. Rețineți acest cod și apoi vizitați FOURCC pentru a obține codecul lipsă. Pagina de probe FOURCC oferă câteva întrebări frecvente dacă aveți nevoie de mai multe informații despre ceea ce este oferit acolo.

O altă opțiune pentru obținerea codecurilor este descărcarea de playere media care le includ. Uneori, un player video sau audio instalează codecuri importante și obișnuite la prima instalare a aplicației. VLC este un excelent player media gratuit care poate reda tot felul de tipuri de fișiere.