Ce este PlayStation 2?

PlayStation 2 de la Sony a fost lansat în 2000, dar este încă una dintre cele mai populare și iubite console de jocuri de astăzi. Pentru mulți, a fost cea mai bună consolă de joc realizată vreodată. Deci, ce face PS2 atât de special?


Cum a început PS2-ul

PS2 a început viața într-un moment critic în industria jocurilor video. Predecesorul său, PlayStation, fusese prima consolă majoră care folosea CD-uri pentru jocurile sale și concura împotriva Nintendo 64 pe bază de cartuș. Până la PS2, DVD-urile deveniseră mult mai banale, iar puterea de procesare făcuse salturi substanțiale în performanță, deschizând calea pentru jocuri mai mari cu o grafică mult mai atrăgătoare din punct de vedere vizual.

PS2 a sosit la sfârșitul anului 2000, la câteva luni după Dreamcast-ul lui Sega, prima consolă din generația sa. Între numele PlayStation și funcționalitatea adăugată a unui DVD player, consola a decolat ca o rachetă, dominând rapid Sega și jucând un rol la sfârșitul scurtei perioade a Dreamcast-ului.

PlayStation 2 a fost prima consolă de jocuri multimedia, iar DVD playerul a reprezentat un punct de vânzare major, chiar și pentru oamenii care nu erau mari în jocurile video. PS2 avea, de asemenea, avantajul distinct al compatibilității cu versiunile anterioare PlayStation, ceea ce înseamnă că, chiar și în primele luni de viață ale consolei, era ceva de jucat.

Căderea Dreamcast a lăsat PS2 complet neopozit până la lansarea GameCube a Nintendo și Xbox a Microsoft aproape șase luni mai târziu. Acel început a ajutat la stabilirea PS2 în mii de gospodării și la construirea unei biblioteci extinse de jocuri.


Detalii tehnice PlayStation 2

Conform standardelor actuale, specificațiile tehnice ale PS2 sunt de râs, dar în 2000 nu a fost nimic mai puțin impresionant.

Atât PlayStation, cât și Nintendo 64 ofereau grafică 3D, dar erau destul de simpliste. Modelele aveau un număr mic de poligoane și totul părea dur și mai reprezentativ decât realist.

 Pixabay

PS2 a fost prima consolă care a permis cu adevărat să strălucească grafica 3D. A deschis nenumărate posibilități noi pentru designeri și dezvoltatori de jocuri și a făcut-o înainte de oricare dintre celelalte console ale generației sale. Această formulă l-a făcut terenul de reproducere perfect pentru noile serii de jocuri și design inovator.

Unitatea DVD a PS2 a fost un punct uriaș de vânzare la început, dar a permis și jocurilor să fie mai mari ca niciodată. Anterior, jocurile mari trebuiau să se întindă pe mai multe discuri, iar rezultatul era cel mai greoi.

PS2 a fost, de asemenea, conceput având în vedere gameplay-ul online. Cu toate acestea, când a lansat jocurile online, era încă la început și multe gospodării nu aveau o conexiune la internet capabilă de jocuri online. Drept urmare, Sony și-a îndreptat atenția în altă parte, până când Xbox-ul a dovedit că jocurile de pe consolă online ar putea fi populare.


Ce face ca PS2 să fie special?

Au existat o serie de factori care s-au reunit pentru a forma setul perfect de circumstanțe și a face din PS2 o legendă. Prima a fost momentul; PS2 a reușit exact la momentul potrivit cu funcțiile exacte dorite de oameni. Pentru mulți oameni, un PS2 a fost primul lor DVD player, făcându-l piesa centrală a centrului de divertisment pentru o mulțime de familii.

Compatibilitatea cu versiunile anterioare a fost, de asemenea, o mare problemă pentru PS2. Nici Xbox, nici GameCube nu au beneficiat de biblioteca de jocuri a unei console anterioare, dar PS2 a reușit să se bazeze pe succesul PlayStation. Pentru unii oameni, în special pentru proprietarii de PlayStation, aceasta a făcut alegerea clară.

Controlerul DualShock al PS2 este, de asemenea, considerat unul dintre cele mai bune modele de controlere din istorie. Este simplu și se simte doar în mână. În schimb, controlerul GameCube a fost puțin ciudat, iar controlerul original al Xbox-ului a fost de-a dreptul greu de ținut. Nu este de mirare de ce Sony nu și-a schimbat mult designul pentru PlayStation 3 sau PlayStation 4.

Jocuri, Jocuri, Jocuri

Cel mai important factor în succesul PS2 este simplu: jocurile. PlayStation 2 a fost locul de naștere al unor serii de jocuri mai populare decât orice altă consolă. PS2 a găzduit, de asemenea, serii populare precum Final Fantasy și Grand Theft Auto.

 Sony

Desigur, PS2 a fost mai mult decât favoritele bine stabilite. Au existat sute de titluri mai puțin cunoscute, care au fost pur și simplu fantastice. Titlurile inovatoare într-o gamă largă de genuri au însemnat că există ceva pentru toată lumea.

Dacă acest lucru nu sună prea diferit de consolele de astăzi, considerați că PS2 a găzduit mii de jocuri pe durata lungă de viață de 13 ani. Ambele cifre sunt absolut de neegalat de atunci.


Mai poți obține un PlayStation 2?

Producția PS2 s-a oprit în 2013, dar există literalmente milioane de console încă în lume. Nu ar fi prea greu să găsești un PS2 de vânzare la un preț rezonabil.

Acestea fiind spuse, puteți emula și PS2 pe computer. Emulatorul open-source, PCSX2, va juca cele mai populare jocuri PS2 de pe computer. Întrucât jocurile PS2 erau pe DVD-uri, le puteți citi pe cele mai multe pe o unitate DVD DVD obișnuită.

Indiferent dacă doriți nostalgia perioadei de glorie a PlayStation 2 sau căutați să aruncați o privire înapoi la o eră a istoriei jocurilor, puteți experimenta în continuare unele dintre cele care au făcut din PS2 una dintre cele mai mari console realizate vreodată.