Ce este o extensie de fișier și de ce sunt importante?

O extensie de fișier, numită uneori un sufix de fișier sau o extensie de nume de fișier, este caracterul sau grupul de caractere după perioada care alcătuiește un întreg nume de fișier.

Extensia de fișier ajută un sistem de operare, cum ar fi Windows sau macOS, să determine cu ce program de pe computer este asociat fișierul.

De exemplu, fișierul myhomework.docx se termină cu docx, o extensie de fișier asociată cu Microsoft Word de pe computer. Când încercați să deschideți acest fișier, Windows vede că fișierul se termină cu o extensie DOCX, despre care știe deja că ar trebui să fie deschisă de programul Microsoft Word.

Extensiile de fișiere indică adesea tipul de fișier sau formatul de fișier al fișierului, dar nu întotdeauna. Orice extensie de fișier poate fi redenumită, dar aceasta nu va converti fișierul în alt format sau nu va schimba nimic despre fișier în afară de această porțiune a numelui său.

Unele extensii de fișiere obișnuite includ PNG, MP4, PDF, MP3, DOC, SVG, INI, DAT, EXE și LOG.


Extensii de fișiere vs Formate de fișiere

Extensiile de fișiere și formatele de fișiere sunt adesea vorbite în mod interschimbabil. În realitate, totuși, o extensie de fișier este doar caracterele care apar după perioadă, în timp ce formatul de fișier vorbește despre modul în care sunt organizate datele din fișier.

De exemplu, în numele fișierului mydata.csv, extensia de fișier este csv, indicând faptul că acesta este un fișier CSV. Un utilizator de computer ar putea redenumi fișierul respectiv în mydata.mp3, totuși asta nu ar însemna că puteți reda fișierul pe un smartphone. Fișierul în sine este încă rânduri de text (un fișier CSV), nu o înregistrare muzicală comprimată (un fișier MP3).


Schimbarea programului care deschide un fișier

Extensiile de fișiere ajută Windows sau alte sisteme de operare pe care le utilizați, să determine ce program să utilizați pentru a deschide acele tipuri de fișiere. Cele mai multe extensii de fișiere, în special cele utilizate de formate comune de imagine, audio și video, sunt de obicei compatibile cu mai multe programe pe care le-ați instalat.

Dacă există mai multe programe care pot deschide un fișier, le puteți deschide utilizând un program la alegere în Windows. Pe un sistem de operare Mac, faceți clic dreapta pe fișier și selectați Deschis cu... pentru a vedea o selecție de programe pe care le puteți utiliza pentru a deschide fișierul (inclusiv opțiunea implicită de program).

O altă modalitate de a deschide un fișier cu un alt program este redenumirea extensiei de fișier. De exemplu, dacă aveți un fișier RTF care se deschide în WordPad, dar doriți să se deschidă întotdeauna în Notepad, puteți redenumi fișierul în file.txt, deoarece Notepad recunoaște fișierele TXT și nu fișierele RTF.

Există câteva modalități de a face acest lucru în Windows, dar cea mai ușoară metodă este să dezactivați opțiunea „Ascundeți extensiile pentru tipurile de fișiere cunoscute”, astfel încât să puteți vedea extensia de fișier după numele fișierului și să o schimbați în orice doriți.

Iată cum:

  1. Deschideți caseta de dialog Executare prin WIN + R.

  2. Introduce folderele de control.

  3. Intrați în Vizualizare tab.

  4. Eliminați cecul de lângă Ascunde extensiile pentru tipurile de fișiere cunoscute.

  5. Clic OK.


Conversia fișierelor dintr-un format în altul

Simpla redenumire a unui fișier pentru a-și modifica extensia nu va schimba ce tip de fișier este, chiar dacă ar putea apărea ca și când s-ar întâmpla atunci când Windows afișează pictograma asociată cu noua extensie de fișier.

Pentru a schimba cu adevărat tipul de fișier, acesta trebuie convertit utilizând un program care acceptă ambele tipuri de fișiere sau un instrument dedicat conceput pentru a converti fișierul din formatul în care este formatul în care doriți să fie.

De exemplu, să presupunem că aveți un fișier imagine SRF de la camera dvs. digitală Sony, dar un site web pe care doriți să încărcați imaginea permite numai fișiere JPEG. Puteți redenumi fișierul din filename.srf în filename.jpg.

Pentru a converti fișierul din SRF în JPEG, ar trebui să găsiți un program care să le accepte pe deplin, astfel încât să puteți deschide fișierul SRF și apoi să exportați sau să salvați imaginea ca JPG / JPEG. În acest exemplu, Adobe Photoshop este un exemplu perfect de program de manipulare a imaginii care ar putea face această treabă.

Dacă nu aveți acces la un program care acceptă nativ ambele formate de care aveți nevoie, sunt disponibile multe programe dedicate de conversie a fișierelor.


Extensii de fișiere executabile

Unele extensii de fișiere sunt clasificate ca executabile, ceea ce înseamnă că, atunci când faceți clic, nu se deschid doar pentru vizualizare sau redare. În schimb, ei fac ceva de la sine, cum ar fi instalarea unui program, pornirea unui proces, rularea unui script etc.

Deoarece fișierele cu aceste extensii sunt la un singur pas distanță de a face multe lucruri computerului dvs., trebuie să fiți foarte atenți atunci când primiți extensii de fișiere executabile de acest fel dintr-o sursă în care nu aveți încredere.