Ce este o cheie WEP în rețeaua Wi-Fi?

WEP înseamnă Wired Equivalent Privacy, un standard de securitate a rețelei wireless Wi-Fi. O cheie WEP este o parolă de securitate pentru dispozitivele Wi-Fi. Cheile WEP permit dispozitivelor dintr-o rețea locală să facă schimb de mesaje criptate (codificate matematic) între ele, ascunzând în același timp conținutul mesajelor de la vizualizarea ușoară de către persoane din afară.


Cum funcționează tastele WEP 

Garry Wade / Getty Images

Administratorii de rețea aleg ce chei WEP să utilizeze într-o rețea. Ca parte a procesului de activare a securității WEP, cheile potrivite trebuie setate pe routere, precum și pe fiecare dispozitiv client pentru ca acestea să comunice între ele prin conexiunea Wi-Fi.

Cheile WEP sunt o secvență de valori hexazecimale luate din numerele de la 0 la 9 și literele de la A la F. Unele exemple de chei WEP sunt:

  • 1A648C9FE2
  • 99D767BAC38EA23B0C0176D152

Lungimea necesară a unei chei WEP depinde de ce versiune a standardului WEP rulează rețeaua:

  • WEP pe 40 sau 64 de biți: Tasta cu 10 cifre
  • WEP pe 104 sau 128 de biți: Tasta cu 26 cifre
  • WEP pe 256 de biți: Tasta cu 58 cifre

Pentru a ajuta administratorii să creeze chei WEP corecte, unele mărci de echipamente de rețea fără fir generează automat chei WEP din text obișnuit (numit uneori o expresie de acces). În plus, unele site-uri web publice oferă generatoare automate de chei WEP care generează valori cheie aleatorii, care sunt greu de ghicit pentru străini.


De ce WEP a fost odată esențial pentru rețelele fără fir

După cum sugerează și numele, tehnologia WEP a fost creată pentru a proteja rețelele Wi-Fi până la nivelurile echivalente pe care rețelele Ethernet fuseseră protejate. Securitatea conexiunilor fără fir a fost semnificativ mai mică decât cea a rețelelor Ethernet cu fir atunci când rețelele Wi-Fi au devenit populare pentru prima dată.

Programele de detectare a rețelei au permis oricui cu un pic de cunoștințe tehnice să circule prin cartiere rezidențiale și să acceseze rețelele Wi-Fi active de pe stradă. Acest lucru a devenit cunoscut sub numele de wardriving. Fără WEP activat, sniffers ar putea capta și vizualiza parolele și alte date personale gospodăriile neprotejate trimise prin rețelele lor. Conexiunile lor de internet ar putea fi, de asemenea, atinse și utilizate fără permisiune.

WEP a fost la un moment dat singurul standard acceptat pe scară largă pentru protejarea rețelelor Wi-Fi de acasă împotriva atacurilor sniffer.


De ce cheile WEP sunt învechite astăzi

Cercetătorii din industrie au descoperit și au făcut publice defecte majore în proiectarea tehnologiei WEP. Cu instrumentele potrivite (cum ar fi programele construite pentru a exploata aceste defecte tehnice), o persoană ar putea intra în majoritatea rețelelor protejate WEP în câteva minute și poate efectua același tip de atacuri de sniffing ca și pe o rețea neprotejată.

Sisteme de chei wireless mai noi și mai avansate, inclusiv WPA și WPA2, au fost adăugate la routerele Wi-Fi și la alte echipamente pentru a înlocui WEP. Deși multe dispozitive Wi-Fi încă îl oferă ca opțiune, WEP a fost mult timp considerat învechit și ar trebui utilizat pe rețelele wireless doar ca ultimă soluție.