Ce este DRM?

Probabil că există o mulțime de fișiere pe computer și dispozitive pe care nu le puteți controla. De la muzică la cărți electronice și multe altele, aceste fișiere sunt controlate de DRM. Pe scurt pentru Digital Rights Management, DRM este o tehnologie care permite companiilor care furnizează aceste fișiere să controleze modul în care le utilizați. Deși aceasta este o restricție, are și unele beneficii.

credit de imagine: Atomic Imagery / DigitalVision / Getty Images


Ce este DRM? Managementul drepturilor digitale explicat

DRM sau Digital Rights Management controlează modul în care puteți utiliza anumite fișiere. DRM se aplică de obicei pe suporturi media - muzică, filme, cărți electronice - precum și pe software. Este conceput pentru a opri pirateria și a se asigura că companiile care dețin fișierele sunt plătite pentru ele.

Este cel mai ușor să înțelegi DRM gândindu-te la muzica digitală. Dacă o melodie nu are DRM, oricine ar putea partaja melodia cu oricine altcineva, gratuit, iar compania de muzică nu ar fi plătită pentru aceasta. Cu DRM, doar utilizatorul care a cumpărat melodia îl poate asculta, ceea ce împiedică ceilalți utilizatori să asculte dacă nu plătesc și ei.

Nu fiecare fișier digital folosește Digital Rights Management. De obicei, numai articolele cumpărate din magazinele media online sau dezvoltatorii de software au DRM în ele. Fișierele audio și video digitale pe care le creați, cum ar fi muzica extrasă de pe un CD, nu au DRM. 


Cum funcționează DRM

Există multe tehnologii DRM diferite, care funcționează în moduri ușor diferite. Ideea de bază a DRM este, totuși, că este încorporată într-un fișier. Apoi, atunci când un utilizator încearcă să utilizeze acel fișier, sistemul DRM verifică dacă acesta este autorizat.

De exemplu, atunci când cumpărați o melodie dintr-un magazin de muzică digitală, DRM-ul magazinului conectează fișierul pe care îl descărcați la contul dvs. DRM vă autorizează să redați melodia pe dispozitivele pe care le dețineți. Data viitoare când cineva încearcă să redea acea melodie, software-ul playerului de muzică verifică DRM-ul pentru a vedea ce cont de utilizator poate reda melodia. Dacă contul are permisiunea, melodia se redă. În caz contrar, se afișează un mesaj de eroare și melodia nu se redă.

Există instrumente software terță parte pentru a elimina unele DRM din fișiere. Acest lucru nu funcționează întotdeauna și nu ar trebui să vă implicați în piraterie, dar instrumentele există dacă aveți nevoie de ele.

Un dezavantaj evident al DRM este dacă software-ul care verifică cine poate și nu poate utiliza un fișier nu mai funcționează. În acest caz, puteți întâmpina probleme cu mediile pe care le dețineți și pe care ar trebui să le puteți folosi.

Un mod inteligent de a utiliza DRM pentru a proteja fișierele, permițând totuși o anumită partajare, este partajarea familială Apple. Acest lucru permite membrilor aceleiași familii să partajeze toate conținuturile media cumpărate din magazinele Apple.


Cum folosește Apple DRM

Toată muzica vândută în iTunes Store a avut inițial controlul DRM. Acest lucru se datorează faptului că companiile de muzică ar lăsa Apple să își vândă muzica doar dacă va încerca să oprească partajarea neautorizată.

Gestionarea drepturilor digitale a Apple le permite utilizatorilor să redea melodii cumpărate de pe iTunes pe până la cinci computere. Configurarea unui computer pentru a reda aceste melodii s-a făcut într-un proces numit autorizare.

În timp ce Apple a folosit DRM ani de zile, compania a eliminat toate DRM-urile din melodiile iTunes în ianuarie 2008. Un tip de DRM controlează în continuare modul în care sunt utilizate următoarele tipuri de suporturi comercializate pe iTunes:

  • audiobooks
  • Apple Books
  • Video (filme și TV)
  • aplicaţii

Alte tipuri comune de DRM

Cel mai obișnuit mod în care oamenii întâlnesc DRM este prin streaming de muzică. DRM vă asigură că puteți asculta melodii numai în timp ce abonamentul dvs. de muzică în flux este valid. Spotify, Apple Music și servicii similare folosesc această abordare. Acest DRM face ca melodiile să nu poată fi redate dacă vă anulați abonamentul, chiar dacă le-ați descărcat pe dispozitiv.

DRM este, de asemenea, adesea utilizat cu software. Când cumpărați software, acesta poate fi licențiat numai pentru dvs., pentru a fi utilizat pe un singur dispozitiv. Dacă încercați să îl instalați pe o secundă, nu va funcționa decât dacă cumpărați o a doua licență.


Sfârșitul DRM?

Managementul drepturilor digitale este susținut de companiile media și de unii artiști, dar nu a fost niciodată popular printre consumatori. Avocații drepturilor consumatorilor au susținut că utilizatorii ar trebui să dețină în mod direct articolele pe care le cumpără chiar dacă sunt digitale și că DRM împiedică acest lucru.

În primele zile ale internetului și mass-media digitale, pirateria și serviciile precum Napster au condus la utilizarea DRM. Unii utilizatori cu cunoștințe tehnice au găsit încă modalități de a învinge multe tipuri de DRM și de a partaja liber fișiere. În cele din urmă, un confort în creștere cu mass-media digitală și eșecul unor sisteme DRM au dus la un DRM mai puțin invaziv și la o utilizare scăzută a tehnologiei.