Alegeți cel mai bun canal de router pentru a vă îmbunătăți conexiunea wireless

O modalitate de optimizare a unei rețele wireless este schimbarea canalului Wi-Fi al routerului pentru a profita de accesul la internet de mare viteză. Când semnalele wireless rulează pe același canal ca și routerul, semnalele interferează cu conexiunea Wi-Fi. Dacă locuiți într-un complex de apartamente, canalul utilizat cu routerul wireless este probabil același cu canalul utilizat pe routerele vecinilor. Acest lucru cauzează conexiuni wireless spotty sau scăzute sau acces wireless lent. Pentru a vă îmbunătăți conexiunea Wi-Fi, găsiți un canal pentru routerul dvs. wireless pe care nimeni altcineva nu îl folosește.


Despre Alegerea celui mai bun canal pentru routerul dvs.

CASEZY / Getty Images

Pentru cea mai bună experiență wireless, alegeți un canal wireless care nu este folosit de vecinii dvs. Multe routere folosesc în mod implicit același canal. Dacă nu testați și schimbați canalul Wi-Fi atunci când instalați routerul, acesta ar putea folosi același canal ca și cineva din apropiere. Când mai multe routere folosesc același canal, performanța scade.

Probabilitatea de a întâlni interferențe de canal crește dacă routerul este mai vechi și de tipul benzii de 2.4 GHz.

Unele canale se suprapun, în timp ce altele sunt mai distincte. Pe routerele care funcționează pe banda de 2.4 GHz, canalele 1, 6 și 11 sunt canale distincte care nu se suprapun. Oamenii cunoscuți aleg unul dintre aceste trei canale pentru routerele lor. Cu toate acestea, dacă sunteți înconjurat de oameni pricepuți din punct de vedere tehnic, este posibil să întâlniți în continuare un canal aglomerat. Chiar dacă un vecin nu folosește unul dintre aceste canale distincte, oricine folosește un canal din apropiere poate provoca interferențe. De exemplu, un vecin care folosește canalul 2 ar putea provoca interferențe pe canalul 1.

Routerele care operează pe banda de 5 GHz oferă 23 de canale care nu se suprapun, deci există mai mult spațiu liber la frecvența mai mare. Toate routerele acceptă banda de 2.4 GHz, dar dacă ați cumpărat un router în ultimii câțiva ani, era probabil un router standard 802.11n sau 802.11ac, ambele fiind routere dual-band. Aceștia acceptă atât 2.4 GHz, cât și 5 GHz. Banda de 2.4 GHz este aglomerată; banda de 5 GHz nu este. Dacă acesta este cazul, setați routerul să utilizeze canalul de 5 GHz.


Cum să găsiți numerele de canale Wi-Fi

Scannerele de canale Wi-Fi sunt instrumente care arată ce canale sunt utilizate de rețelele fără fir din apropiere și de rețeaua dvs. După ce aveți aceste informații, alegeți un alt canal pentru a evita canalele utilizate în prezent. Ei includ:

  • NetSpot: o aplicație gratuită pentru Windows 10, 8 și 7 și pentru Mac OS X 10.10 și versiuni ulterioare.
  • WiFi acrilic: o aplicație gratuită pentru Windows 10, 8 și 7.
  • Scanner WiFi: o aplicație comercială pentru Mac.
  • linSSID: Un analizor grafic Wi-Fi gratuit pentru Linux.
  • WiFi Analyzer: o aplicație gratuită pentru Android, care primește informații despre Wi-Fi.

Aceste aplicații oferă informații despre canalele din apropiere și informații despre rețeaua dvs. wireless.

Dacă aveți un Mac care rulează o versiune recentă de macOS și OS X, obțineți informații despre computer ținând apăsat butonul Opțiune și făcând clic pe butonul Wi-Fi pictogramă din bara de meniu. Apoi selectați Deschideți Diagnostic fără fir pentru a genera un raport care include canale utilizate în apropiere.

Dacă doriți mai multe opțiuni de canal, încercați firmware-ul routerului personalizat, cum ar fi DD-WRT sau Advanced Tomato. Ambele oferă o gamă mai largă de canale disponibile decât majoritatea firmware-ului routerului. Tomato are funcționalitate încorporată pentru scanarea canalelor din zona dvs. și selectarea automată a canalului cel mai puțin aglomerat.

Indiferent de metoda pe care o utilizați, căutați canalul cel mai puțin utilizat pentru a găsi cel mai bun canal Wi-Fi pentru rețeaua dvs.


Cum să vă schimbați canalul Wi-Fi

După ce cunoașteți canalul wireless cel mai puțin aglomerat de lângă dvs., accesați pagina de administrare a routerului tastând adresa IP a acestuia într-o bară de adrese a browserului. În funcție de router, acesta va fi probabil ceva de genul 192.168.2.1, 192.168.1.1 sau 10.0.0.1. Verificați manualul routerului sau partea de jos a routerului pentru detalii. Accesați setările wireless ale routerului pentru a schimba canalul Wi-Fi și a aplica noul canal.

Nu trebuie să faceți nimic pe laptop sau pe alte dispozitive de rețea. Această modificare poate face diferența pentru performanța rețelei fără fir.