Găsiți date în Excel cu formatare condiționată

Adăugarea formatării condiționate în Excel vă permite să aplicați diferite opțiuni de formatare unei celule sau unei game de celule care îndeplinesc condiții specifice. Opțiunile de formatare care pot fi aplicate includ modificări ale fontului și ale culorii fundalului, stiluri de fonturi, margini ale celulei și adăugarea formatării numărului la date.

Aceste instrucțiuni se aplică pentru Excel 2019, 2016, 2013, 2010, 2007 și Excel pentru Microsoft 365.


Găsirea datelor duplicate în Excel

Excel are mai multe opțiuni de formatare condiționate prestabilite pentru condiții utilizate în mod obișnuit, cum ar fi găsirea unor numere care sunt mai mari sau mai mici decât o anumită valoare sau care sunt peste sau sub valoarea medie.

Una dintre opțiunile prestabilite Excel este de a găsi și de a forma date duplicate cu formatare condiționată, indiferent dacă datele duplicate sunt text, numere, date, formule sau rânduri întregi sau înregistrări de date.

Formatarea condiționată funcționează și pentru datele adăugate după ce formatarea condițională a fost aplicată unei game de date, astfel încât este ușor să selectați datele duplicate pe măsură ce le adăugați la o foaie de lucru.


Găsiți duplicate cu formatarea condiționată

Iată cum puteți găsi celule duplicate de date pentru interval E1 la E6 așa cum se vede în imaginea de mai sus.

  1. Evidențiați celulele E1 la E6 pe foaia de lucru.

  2. Apasă pe Acasă fila a panglică.

  3. Clic Formatarea condițională în panglică pentru a deschide meniul derulant.

  4. Alege Evidențiați regulile celulei > Valori duplicate pentru a deschide caseta de dialog de formatare a valorilor duplicate.

  5. Selectați Completați verde cu text verde închis din lista de opțiuni de formatare presetate.

  6. Clic OK pentru a accepta selecțiile și a închide caseta de dialog.

Celule ​E1E3, E5, și E6 ar trebui să aibă o culoare de fundal verde deschis și un text verde închis, deoarece toate cele patru conțin date duplicate - lunile ianuarie și martie.


Eliminați datele duplicate în Excel

Dacă scopul este de a elimina datele duplicate, nu doar să le găsiți, fie că este vorba de celule unice sau de înregistrări de date întregi, în loc să utilizați formatarea condiționată, Excel oferă o altă opțiune cunoscută sub numele de Eliminare duplicate; acest instrument de date poate fi utilizat pentru a găsi și a elimina înregistrările de date care se potrivesc parțial sau complet dintr-o foaie de lucru.

Găsiți date unice cu formatarea condiționată

O altă opțiune cu formatarea condiționată este de a căuta câmpuri unice de date, cele care conțin date care apar doar o singură dată într-un interval selectat. Această opțiune este utilă pentru situațiile în care vă așteptați să vedeți date duplicate. Găsirea câmpurilor unice facilitează determinarea momentului în care lipsesc astfel de trimiteri. Mai jos sunt pașii pentru a găsi celule unice de date pentru interval E1 la E6 așa cum se vede în imaginea de mai sus.

Iată cum puteți găsi celule unice de date pentru interval E1 la E6 așa cum se vede în imaginea de mai sus.

  1. Evidențiați celulele E1 la E6 pe foaia de lucru.

  2. Apasă pe Acasă fila a panglică.

  3. Clic Formatarea condițională în panglică pentru a deschide meniul derulant.

  4. Alege Evidențiați regulile celulei > Valori duplicate pentru a deschide caseta de dialog de formatare a valorilor duplicate.

  5. În caseta de dialog, faceți clic pe caseta drop-down etichetată duplicat și selectați unic.

  6. Selectați Umpleți roșu deschis cu text roșu închis din lista de opțiuni de formatare presetate.

  7. Clic OK pentru a accepta selecțiile și a închide caseta de dialog.

Celulele E2 E4 trebuie formatate cu o culoare de fundal roșu deschis și un text roșu închis, deoarece ambele conțin date unice care nu sunt prezente în restul datelor - februarie și aprilie.