Cum se folosește clientul Telnet în Windows

Telnet este un protocol de rețea care oferă o interfață de linie de comandă pentru a comunica cu un dispozitiv. Telnet este utilizat cel mai adesea pentru gestionarea de la distanță, dar, de asemenea, uneori pentru configurarea inițială pentru unele dispozitive, în special hardware de rețea, cum ar fi comutatoare și puncte de acces. Telnet este, de asemenea, utilizat pentru gestionarea fișierelor de pe un site web.


Cum funcționează Telnet?

Telnet a fost inițial utilizat pe terminale. Aceste computere necesită doar o tastatură, deoarece totul de pe ecran se afișează ca text. Terminalul oferă o modalitate de a vă conecta de la distanță la un alt dispozitiv, la fel ca și cum ați fi așezat în fața acestuia și îl utilizați ca orice alt computer.

În zilele noastre, Telnet poate fi utilizat de la un terminal virtual sau un emulator de terminal, care este în esență un computer modern care comunică cu același protocol Telnet. Un exemplu în acest sens este comanda telnet, disponibilă din linia de comandă din Windows. Comanda telnet utilizează protocolul Telnet pentru a comunica cu un dispozitiv sau sistem la distanță.

Comenzile Telnet pot fi, de asemenea, executate pe alte sisteme de operare, cum ar fi Linux și macOS, în același mod în care comenzile telnet sunt executate în Windows.

Telnet nu este același lucru cu alte protocoale TCP / IP, cum ar fi HTTP, care transferă fișiere către și de la un server. În schimb, protocolul Telnet vă face să vă conectați la un server ca și cum ați fi un utilizator real, apoi vă acordă controlul direct și toate aceleași drepturi asupra fișierelor și aplicațiilor ca și utilizatorul la care sunteți conectat.

Deși nu este același lucru cu Telnet, dacă căutați o modalitate de a comunica cu un alt computer de la distanță, consultați această listă de programe gratuite de acces la distanță.


Cum se folosește Windows Telnet

Deși Telnet nu este un mod sigur de a comunica cu un alt dispozitiv, există un motiv sau două pentru a-l utiliza, dar nu puteți deschide doar o fereastră de comandă și vă puteți aștepta să începeți să executați comenzi telnet.

Telnet Client, instrumentul din linia de comandă care execută comenzile telnet în Windows, funcționează în fiecare versiune de Windows, dar, în funcție de versiunea de Windows pe care o utilizați, poate fi necesar să o activați mai întâi.


Activați clientul Telnet în Windows

În Windows 10, Windows 8, Windows 7 și Windows Vista, porniți clientul Telnet în caracteristicile Windows din panoul de control înainte de a putea executa orice comenzi telnet.

Clientul Telnet este deja instalat și gata de utilizare atât din Windows XP cât și din Windows 98.

  1. Deschideți Panoul de control căutând panoul de control în meniul Start. Sau deschideți caseta de dialog Executare prin WIN + R și apoi intrați Control.

  2. Selectați Programe. Dacă nu vedeți asta pentru că vizualizați pictogramele appletului Panoul de control, alegeți Programe și caracteristici în schimb, apoi treceți la pasul 4.

  3. Selectați Programe și caracteristici.

  4. Selectați Activarea caracteristici Windows sau dezactivarea din panoul din stânga.

  5. Bifați caseta de selectare de lângă Client Telnet.

  6. Selectați OK pentru a activa Telnet.

  7. Când vedeți Windows a finalizat modificările solicitate mesaj, puteți închide orice casete de dialog deschise.


Executați comenzi Telnet în Windows

Comenzile Telnet sunt ușor de executat. După ce deschideți Command Prompt, introduceți cuvântul Telnet. Rezultatul este o linie care spune Microsoft Telnet>, unde se introduc comenzile Telnet.

Dacă nu intenționați să urmați prima comandă telnet cu comenzi suplimentare, tastați Telnet urmată de orice comandă telnet, precum cele prezentate în exemplele de mai jos.

Pentru a vă conecta la un server Telnet, introduceți o comandă care urmează această sintaxă:

tel

De exemplu, intrarea telnet textmmode.com 23 se conectează la textmmode.com pe portul 23 folosind Telnet.

Ultima porțiune a comenzii este utilizată pentru numărul de port Telnet, dar este necesară doar pentru a specifica dacă nu este portul implicit de 23. De exemplu, telnet textmmode.com 23 este la fel ca rularea comenzii telnet textmmode.com, dar nu la fel ca telnet textmmode.com 95, care se conectează la același server, dar pe portul 95.

Microsoft păstrează această listă de comenzi telnet dacă doriți să aflați mai multe despre cum să faceți lucruri precum deschiderea și închiderea unei conexiuni Telnet, afișarea setărilor clientului Telnet și multe altele.


Jocuri Telnet și informații suplimentare

Există o serie de trucuri de prompt de comandă pe care le puteți efectua folosind Telnet. Unele dintre ele sunt sub formă de text, dar s-ar putea să vă distrați cu ele.

Verificați vremea la Weather Underground cu această comandă Telnet:

telnet rainmaker

Folosiți Telnet pentru a vorbi cu un psihoterapeut inteligent artificial numit Eliza. După conectarea la Telehack cu comanda de mai jos, introduceți Eliza când vi se cere să alegeți una dintre comenzile listate.

te

Urmăriți o versiune ASCII a filmului complet Star Wars Episodul IV, introducând acest lucru în linia de comandă:

prosop telnet

Dincolo de lucrurile distractive care pot fi făcute în Telnet există o serie de sisteme de buletine. Un BBS oferă o modalitate de a trimite mesaje altor utilizatori, de a vizualiza știri, de a partaja fișiere și multe altele. Ghidul BBS Telnet listează sute de servere la care vă puteți conecta folosind Telnet.