Virusul Instagram: Ce este și cum să-l eliminați

S-ar putea să se ascundă un virus urât în ​​unele dintre postările și mesajele Instagram pe care le vedeți, așteaptă doar să vă deturneze contul.


Ce este virusul Instagram?

„Virusul Instagram” este un termen larg folosit pentru a descrie o serie de viruși malware și / sau escrocherii de tip phishing care au apărut pe populara rețea socială. Acești viruși se răspândesc prin hacking de conturi și aduc adepții la falsificarea paginilor web de la link-uri care apar în secțiunile bio de profil fals sau în postările din flux.

În timp ce mulți oameni se referă la acest lucru ca un virus, acesta nu este un virus așa cum este definit în mod obișnuit. Este mai degrabă un atac de phishing care încearcă să vă păcălească să renunțați la informațiile de conectare.


Cum funcționează virusul Instagram?

Cele mai frecvente variații ale virusului Instagram au porecle care s-au răspândit pe web pentru a ajuta la avertizarea tuturor. Iată cinci dintre cele mai importante viruși Instagram despre care ar trebui să știți.

Lista Urâtă

Lista urâtă implică un cont pirat care își etichetează prietenii într-o postare cu un comentariu care le spune că au fost incluși într-un fel de listă de oameni urâți. În comentariul etichetat s-ar putea citi „contul dvs. este clasat pe locul 26” sau „hei ai făcut lista urâtă lol”.

În notificarea pe care o primește un utilizator etichetat, este inclus un link pentru a vedea postarea completă. Odată ce un utilizator atinge linkul, acesta este condus la ceea ce pare a fi o pagină de conectare, care cere detaliile contului său Instagram pentru a vedea Lista Urâtă.

După ce au fost introduse detaliile, contul lor poate fi apoi piratat pentru a posta aceeași imagine urâtă a listei. Prietenii lor sunt apoi etichetați în el și la fel ca un efect de domino, virusul se răspândește.

Lista urâtă

Lista Nasty este o variantă a Listei Urâte, care funcționează practic în același mod, cu excepția faptului că folosește de obicei mesaje directe în loc de notificări etichetate pentru a viza victimele.

Un utilizator primește un mesaj direct dintr-un cont pirat care îi spune că a fost clasat pe un fel de listă de conturi Instagram care evaluează atractivitatea lor. În comentariu, este inclus un indicator al contului unui utilizator, care este evidențiat în albastru și, prin urmare, poate fi făcut clic (cum ar fi @ TheNastyList_99 sau @ Official_NasytList354).

Odată ce utilizatorul etichetat atinge pentru a face clic pe mânerul contului utilizatorului, acesta este dus la profilul corespunzător. Cel puțin, acesta va include o fotografie de profil generică, un link în secțiunea site-ului web și o descriere în biografia care îi instruiește utilizatorul să afle unde au fost clasați.

Link-ul duce la o pagină falsă de conectare pe Instagram, unde artiștii escroci de viruși pot pirata pentru a obține detalii de conectare și a pirata acele conturi.

Lista fierbinte

Virusul Hot List este aproape identic cu virusul The Nasty List. Singura diferență reală este că păcălește victimele să creadă că au fost clasate într-o listă de utilizatori atrăgători, spre deosebire de o listă de utilizatori neatractivi. Scopul este același - de a determina victimele nevinovate să predea datele de conectare.

Lifewire / Theresa Chiechi

Cine ți-a vizualizat profilul Instagram

Au existat mai multe aplicații terțe false care apar pe App Store și Google Play Store care pretind că vă permit să vedeți o listă a utilizatorilor Instagram care v-au văzut profilul. Cu toate acestea, Instagram nu pune aceste informații la dispoziție din motive de confidențialitate, astfel încât orice aplicație care pretinde că face acest lucru minte absolut.

Aceste aplicații vă solicită să introduceți detaliile de conectare Instagram pentru a vă putea în cele din urmă să vă deturneze contul.

Ochelari de soare Ray-Ban

Marca populară de ochelari de soare Ray-Ban a fost folosită pentru a lansa un virus Instagram pe scară largă la mijlocul anului 2019, în care conturile pirate postau imagini promoționale ale produselor cu reduceri imense, cu reducere de până la 70, 80 sau 90%. A fost, de asemenea, o adresă web incompletă care a fost prezentată în postare.

Adresa web inclusă în postare a dus la un site web de phishing în care victimele nevinovate au fost păcălite să predea detaliile lor de conectare Instagram și potențial alte informații personale.


Cum știu că am virusul Instagram?

Dacă găsiți brusc postări noi sau detalii modificate pe contul dvs. Instagram, probabil că aveți virusul. Același lucru este valabil dacă încercați să vă conectați la contul dvs. Instagram și datele dvs. de conectare nu funcționează. Motivul pentru care datele de conectare nu funcționează este că atunci când ați fost păcălit să vă conectați, oamenii care v-au păcălit v-au schimbat imediat parola.

Cum am obținut virusul Instagram?

Probabil ați făcut clic pe un link pe Instagram, ceea ce a dus la o pagină falsă care a fost concepută pentru a arăta ca o pagină legitimă de conectare la Instagram. Dacă ați introdus datele de conectare Instagram pe site, hackerii le-au folosit pentru a vă pirata contul.

Chiar și doar făcând clic pe oricare dintre aceste linkuri fără a introduce niciun detaliu de conectare vă poate pune riscul de a vă infecta dispozitivul cu programe malware, alte conturi compromise și spam suplimentar.


Cum scap de virusul Instagram?

Dacă observați activitate suspectă pe contul dvs. Instagram și aveți în continuare acces la acesta, trebuie să vă schimbați parola imediat. Mergi la profilul tau > meniu > setările > Securitși> Parolă pentru a vă schimba parola.

Încercați întotdeauna să creați o parolă puternică pentru conturile dvs. de socializare. De asemenea, ar trebui să activați autentificarea cu doi factori din Securitate filă dacă nu ați făcut-o deja.

Dacă nu puteți intra în contul dvs. Instagram, trebuie să urmați pagina de ajutor a conturilor piratate Instagram pentru a lua măsurile necesare pentru a recâștiga accesul la contul dvs.

Indiferent dacă aveți sau nu acces la contul dvs. Instagram, ar trebui să revocați, de asemenea, accesul la orice site sau aplicație terță parte suspectă, selectând Aplicații și site-uri web din fila Securitate și scanează dispozitivul pentru a detecta malware cu software antivirus.

Cum să vă scanați corect computerul pentru viruși

Cum pot evita obținerea virusului Instagram?

Virusul Instagram a fost creat pentru a păcăli oamenii în cele mai furioase moduri posibile, așa că identificarea semnelor înainte de a fi prea târziu este crucială. Urmați aceste sfaturi:

  • Nu faceți clic sau atingeți niciodată un link prea repede. Dacă nu sunteți sigur, adresa Google principală (website.com, .net. .Org etc.) a linkului pentru a verifica dacă este de încredere.
  • Dacă cineva vă etichetează sau vă mesajează că ați fost inclus într-un fel de „listă”, nu o căutați.
  • Feriți-vă de profilurile fără postări, dar includeți descrieri biologice care vă îndeamnă să vizitați site-ul lor web.
  • Evitați să instalați orice aplicație terță parte care pretinde că vă spune cine s-a uitat la profilul dvs.
  • Dacă bănuiți că contul unui prieten a fost piratat, contactați-l și spuneți-i să urmeze pagina de ajutor a conturilor piratate Instagram.