Utilizați opțiunea de încărcare sigură pentru a depana problemele Mac

Apple a oferit o opțiune Safe Boot încă de la OS X Jaguar (10.2). Pornirea sigură poate fi un pas crucial de depanare atunci când aveți probleme cu computerul dvs. Mac. Acestea pot fi probleme cu pornirea Mac-ului sau probleme pe care le întâmpinați în timp ce îl utilizați, cum ar fi faptul că aplicațiile nu pornesc sau aplicații care par să-i provoace înghețarea, blocarea sau închiderea Mac-ului.

Safe Boot (un termen folosit adesea în mod interschimbabil cu Safe Mode) funcționează permițând computerului dvs. Mac să pornească cu numărul minim de extensii de sistem, preferințe și fonturi de care are nevoie pentru a rula. Reducând la minimum procesul de pornire numai la componentele necesare, Safe Boot vă poate ajuta să depanați problemele izolând problemele.

Toate Mac-urile care rulează macOS Catalina (10.15) prin OS X Jaguar (10.2) acceptă funcția Safe Boot.

Pixabay

Safe Boot poate face Mac-ul să ruleze din nou atunci când aveți probleme cauzate de aplicații sau date corupte, probleme de instalare a software-ului, fonturi deteriorate sau fișiere de preferință. În aceste cazuri, problema pe care o întâmpinați este fie un Mac care nu pornește complet și se blochează la un moment dat de-a lungul drumului spre desktop, fie un Mac care pornește cu succes, dar apoi se blochează sau se blochează atunci când efectuați sarcini specifice sau utilizați aplicații specifice .


Boot sigur și Safe Mode

Este posibil să fi auzit despre ambii termeni. Din punct de vedere tehnic, nu sunt interschimbabile, deși majorității oamenilor nu le pasă ce termen folosiți. Cu toate acestea, pentru a clarifica lucrurile, Safe Boot este procesul de a forța Mac-ul să pornească utilizând minimul de resurse de sistem. Modul sigur este modul în care funcționează Mac-ul dvs. după ce finalizează un boot sigur.

Ce se întâmplă în timpul unui boot sigur?

În timpul procesului de pornire, un Boot sigur face următoarele:

  • Efectuează o verificare a directorului unității de pornire
  • Încarcă doar minimul de extensii de nucleu de care MacOS sau OS X trebuie să ruleze
  • Dezactivează toate fonturile, altele decât cele aflate în / System / Library / Fonts. Acestea sunt fonturile furnizate de Apple. Toate fonturile terță parte sunt dezactivate.
  • Mută ​​toate cache-urile fonturilor în coșul de gunoi
  • Dezactivează toate elementele de pornire sau conectare
  • Șterge memoria cache a încărcătorului dinamic (OS X 10.5.6 sau o versiune ulterioară) pentru a remedia problemele care cauzează înghețarea ecranului albastru la pornire

Unele caracteristici nu sunt disponibile în modul sigur

Odată ce încărcarea sigură este completă și vă aflați pe desktopul Mac, operați în modul sigur. Nu toate funcțiile OS X funcționează în acest mod. Mai exact, următoarele funcții sunt fie limitate, fie nu funcționează deloc.

  • DVD Player nu funcționează.
  • iMovie nu poate captura videoclipuri.
  • Dispozitivele conectate la intrarea sau ieșirea audio nu funcționează.
  • Modemurile interne sau externe nu funcționează.
  • Este posibil ca cardurile AirPort să nu funcționeze, în funcție de versiunea cardului și de versiunea sistemului de operare utilizat.
  • Quartz Extreme nu va funcționa. Este posibil ca aplicațiile care utilizează funcții Quartz Extreme, cum ar fi ferestrele translucide, să nu funcționeze corect.
  • Partajarea de fișiere în rețea este dezactivată în OS X 10.6 și versiuni ulterioare.

Cum să inițiați o pornire sigură și să rulați în modul sigur

Metoda pe care o utilizați pentru a efectua o pornire sigură pe Mac variază ușor în funcție de utilizarea unei tastaturi cu fir sau fără fir /

Pornire sigură cu tastatură cu fir

  1. Închide Mac-ul.

  2. Apăsați și mențineți apăsată tasta Schimba cheie.

  3. Porniți computerul Mac.

  4. Eliberați Schimba tasta când vedeți fereastra de conectare sau desktopul.

Pornire sigură cu tastatură Bluetooth

  1. Închide Mac-ul.

  2. Porniți computerul Mac.

  3. Când auziți sunetul de pornire al Mac-ului, țineți apăsat butonul Schimba cheie.

  4. Eliberați Schimba tasta când vedeți fereastra de conectare sau desktopul.

Mac-ul dvs. rulând în modul sigur, puteți remedia problema pe care o întâmpinați, cum ar fi ștergerea unei aplicații care cauzează probleme, eliminarea unui element de pornire sau de conectare care cauzează probleme, lansarea primului ajutor pe disc sau repararea permisiunilor.

De asemenea, puteți utiliza modul sigur pentru a iniția o reinstalare a versiunii curente a sistemului de operare Mac utilizând o actualizare combinată. Actualizările combinate actualizează fișierele de sistem care pot fi corupte sau lipsă, lăsând neatinse toate datele dvs. de utilizator.

În plus, puteți utiliza procesul de încărcare sigură ca o simplă procedură de întreținere pentru Mac, spălând multe dintre fișierele cache utilizate de sistem, împiedicându-le să devină prea mari și încetinind unele procese.

Ieșiți din modul sigur prin repornirea computerului Mac ca de obicei.


Boot sigur vs. Boot sigur

Safe Boot nu este același cu Apple Secure Boot, care este disponibil pentru Mac-urile lansate la sfârșitul anului 2018 până în prezent, care includ cipul de securitate Apple T2. Secure Boot oferă trei niveluri de securitate concepute pentru a vă asigura că Mac-ul dvs. poate fi pornit numai de la un sistem de operare de încredere. Nu este destinat să înlocuiască Safe Boot.