Utilizați Activity Monitor pentru a urmări utilizarea memoriei Mac

Poate fi o provocare să vă întoarceți capul în jurul utilizării memoriei Mac. Utilitarul Activity Monitor vă poate ajuta, mai ales când este timpul să vă gândiți dacă trebuie să actualizați memoria RAM a computerului.

Activity Monitor a făcut parte din toate sistemele de operare macOS și majoritatea sistemelor de operare OS X pentru Mac, dar formatul său actual a fost introdus în OS X Mavericks (10.9). Acest articol conține informații care se aplică pentru Activity Monitor în macOS 10.15 prin OS X Mavericks (10.9), precum și informații pentru versiunile anterioare ale OS X.


Monitor de activitate Mac

Activity Monitor este un utilitar de sistem gratuit care vine pe toate computerele Mac. Include file pentru cinci zone care ilustrează modul în care aplicațiile și alte procese vă afectează computerul. Filele sunt:

  • Procesor: Arată efectele proceselor asupra activității procesorului
  • Memorie: Monitorizează utilizarea memoriei, inclusiv memoria fizică a RAM
  • Energie: Indică cantitatea de energie utilizată de fiecare aplicație
  • Disc: Afișează cantitatea de date citite și scrise pe disc
  • Utilizarea rețelei: Indică ce procese trimit sau primesc date prin rețeaua dvs.

Fila Memorie din Activity Monitor este locul în care monitorizați și gestionați utilizarea memoriei pe Mac.


Diagrama de memorie Activity Monitor (OS X Mavericks și versiunile ulterioare)

Când Apple a lansat OS X Mavericks, a introdus diagrama de presiune a memoriei în Activity Monitor, împreună cu memoria comprimată, o schimbare semnificativă a modului în care sistemul de operare gestionează memoria. Compresia de memorie valorifică la maximum RAM-ul disponibil prin comprimarea datelor stocate în RAM în loc de paginare a memoriei în memoria virtuală, proces care poate încetini semnificativ performanța unui Mac.

Pe lângă utilizarea memoriei comprimate, Mavericks a adus modificări în Activity Monitor și modul în care prezintă informații despre utilizarea memoriei. În loc să utilizeze diagrama circulară care a apărut în versiunile anterioare ale OS X pentru a arăta modul în care este împărțită memoria, Apple a introdus diagrama Memory Pressure ca modalitate de a exprima câtă memorie comprimă Mac-ul dvs. pentru a oferi spațiu liber pentru alte activități.

Diagrama de presiune a memoriei

Diagrama de presiune a memoriei apare în partea de jos a filei Memorie în fereastra Monitor de activitate. Acesta indică cantitatea de compresie aplicată RAM, precum și când paginarea pe disc apare atunci când compresia nu este suficientă pentru a satisface cererea aplicațiilor de a aloca memorie.

Diagrama de presiune a memoriei se afișează în trei culori:

  • Verde: nu indică compresie
  • Galben: arată când are loc compresia
  • Roșu: compresia și-a atins limitele și paginarea în memoria virtuală a început

În plus față de culoarea care indică ceea ce se întâmplă în sistemul de gestionare a memoriei, înălțimea barelor reflectă gradul de compresie sau paginare care este în curs.

În mod ideal, diagrama de presiune a memoriei ar trebui să rămână în verde, indicând faptul că nu are loc nici o compresie și că aveți RAM disponibilă adecvată pentru sarcinile care trebuie efectuate. Când graficul începe să arate galben, indică faptul că fișierele cache care nu mai sunt active, dar care încă au datele stocate în RAM, sunt comprimate pentru a crea suficientă memorie RAM gratuită pentru a aloca aplicațiilor care solicită o alocare de RAM.

Compresia de memorie necesită o parte a procesorului, dar această mică performanță este minoră și, de obicei, nu este vizibilă pentru utilizator.

Când diagrama de presiune a memoriei începe să se afișeze în roșu, nu mai există suficient RAM inactiv pentru comprimare și are loc schimbarea pe disc (memorie virtuală). Schimbarea datelor din RAM este o sarcină mult mai intensă în proces și este de obicei vizibilă ca o încetinire generală a performanței Mac-ului.

Cum să spui când ai nevoie de memorie RAM

Diagrama de presiune a memoriei face ușor de spus dintr-o privire dacă Mac-ul dvs. are nevoie de memorie RAM suplimentară.

  • Dacă graficul este verde de cele mai multe ori, Mac-ul dvs. nu are nevoie de memorie RAM suplimentară.
  • Dacă graficul dvs. este un mix galben verde, Mac-ul dvs. folosește cel mai bine memoria RAM disponibilă fără a fi nevoie să paginați datele pe unitate. Vedeți avantajul compresiei de memorie și capacitatea Mac de a utiliza RAM economic pentru a vă împiedica să adăugați mai mult RAM. Dacă graficul este de obicei galben și rareori verde, este posibil să aveți nevoie de memorie RAM în viitorul apropiat.
  • Dacă graficul se află în roșu frecvent sau pentru o perioadă lungă de timp, Mac-ul dvs. ar beneficia de mai multă memorie RAM. Dacă crește în roșu numai atunci când deschideți o aplicație, dar altfel rămâne în galben sau verde, probabil că nu aveți nevoie de mai multă memorie RAM, deși poate doriți să reduceți numărul de aplicații pe care le păstrați deschise în același timp.

Deși pictograma Activity Monitor Dock poate fi configurată pentru a afișa unele statistici în Dock, memoria comprimată nu este una dintre ele. Trebuie să deschideți fereastra aplicației pentru a vizualiza diagrama de presiune a memoriei.


Diagrama de memorie a monitorului de activitate (OS X Mountain Lion și anterioare)

Versiunile anterioare ale OS X înainte de OS X Mountain Lion foloseau un stil mai vechi de gestionare a memoriei care nu utilizează compresia memoriei. În schimb, încearcă să elibereze memoria pe care a alocat-o anterior aplicațiilor și apoi - dacă este necesar - să memoreze pagina pe unitatea dvs. ca memorie virtuală.

Diagrama de activitate pentru monitorizarea activității

Graficul circular al activității Monitor arată patru tipuri de utilizare a memoriei: liber (verde), cu fir (roșu), activ (galben) și inactiv (albastru). Pentru a înțelege utilizarea memoriei, trebuie să știți care este fiecare tip de memorie și cum afectează memoria disponibilă.

  • Gratuit. Aceasta este memoria RAM din Mac pe care nu o folosește în prezent și poate fi alocată oricărui proces sau aplicație care are nevoie de toată sau o parte din memoria disponibilă.
  • Wired. Mac-ul dvs. atribuie memoria cu fir nevoilor sale interne și nevoilor principale ale aplicațiilor și proceselor pe care le executați. Memoria cu fir reprezintă cantitatea minimă de RAM de care are nevoie Mac-ul dvs. în orice moment, pentru a continua să ruleze. Vă puteți gândi la asta ca la o memorie care este interzisă pentru orice altceva.
  • Activ. Memoria utilizată în prezent de aplicațiile și procesele de pe Mac, altele decât procesele speciale de sistem atribuite memoriei cu fir, este memoria activă. Puteți vedea amprenta activă a memoriei crescând pe măsură ce lansați aplicații sau pe măsură ce aplicațiile care rulează în prezent au nevoie și mai multă memorie pentru a efectua o sarcină.
  • Inactiv. Memoria inactivă nu mai este necesară de o aplicație, dar Mac-ul nu a fost încă lansat în piscina gratuită de memorie.

Înțelegerea memoriei inactive

Majoritatea tipurilor de memorie sunt simple. Cel care împiedică oamenii este memoria inactivă. Indivizii văd adesea o cantitate mare de albastru în diagrama circulară a memoriei și cred că Mac-ul lor are probleme de memorie. Acest lucru îi determină să se gândească la adăugarea de memorie RAM pentru a spori performanța computerului, dar, în realitate, memoria inactivă oferă un serviciu valoros care vă face Mac-ul mai rapid.

Când părăsiți o aplicație, OS X nu eliberează toată memoria utilizată de aplicație. În schimb, salvează starea de pornire a aplicației în secțiunea Memorie inactivă. Dacă relansați aceeași aplicație, OS X știe că nu este nevoie să încărcați aplicația de pe hard disk, deoarece este deja stocată în memoria inactivă. Ca urmare, OS X redefinește secțiunea de memorie inactivă care conține aplicația ca memorie activă, ceea ce face ca relansarea unei aplicații să fie un proces rapid.

Memoria inactivă nu rămâne inactivă pentru totdeauna. OS X ar putea începe să utilizeze acea memorie atunci când relansați o aplicație. De asemenea, folosește memorie inactivă dacă nu există suficientă memorie gratuită pentru nevoile unei aplicații.

Succesiunea evenimentelor merge cam așa:

  • Când lansați o aplicație, OS X verifică dacă este stocată în memoria inactivă. Dacă este, memoria respectivă este reatribuită ca activă și aplicația se lansează.
  • Dacă aplicația nu se află în memorie inactivă, OS X scoate o bucată adecvată de memorie gratuită pentru aplicație.
  • Dacă nu există suficientă memorie gratuită, OS X eliberează memorie inactivă pentru a satisface nevoile aplicației. Eliberarea memoriei inactive elimină una sau mai multe dintre aplicațiile memorate în cache din grupul de memorie inactivă, forțând un timp de lansare mai lung pentru acele aplicații.

Deci, de câtă memorie RAM aveți nevoie?

Răspunsul la această întrebare este de obicei o reflectare a cantității de memorie RAM de care are nevoie versiunea dvs. de OS X, tipul de aplicații pe care le utilizați și câte aplicații rulați simultan. Cu toate acestea, există și alte considerații. Într-o lume ideală, ar fi frumos dacă nu ar trebui să faceți raid des la memoria RAM inactivă. Aceasta oferă cele mai bune performanțe atunci când lansați aplicații în mod repetat, păstrând în același timp suficientă memorie gratuită pentru a satisface nevoile oricărei aplicații care rulează în prezent. De exemplu, de fiecare dată când deschideți o imagine sau creați un document nou, aplicația aferentă are nevoie de memorie gratuită suplimentară.

Pentru a vă ajuta să decideți dacă aveți nevoie de mai multă memorie RAM, folosiți Activity Monitor pentru a urmări utilizarea memoriei RAM. Dacă memoria liberă cade în punctul în care este eliberată memoria inactivă, poate doriți să adăugați mai multă memorie RAM pentru a menține performanța maximă.

Puteți, de asemenea, să vă uitați la valoarea Out-uri de pagină din partea de jos a ferestrei principale a Monitorului de activitate. Acest număr indică de câte ori Mac-ul dvs. a rămas fără memorie disponibilă și a folosit hard disk-ul ca RAM virtuală. Acest număr ar trebui să fie mai mic de 1000 pe parcursul unei zile întregi de utilizare a computerului dvs. Mac.

Nu trebuie să adăugați mai multă memorie RAM dacă Mac-ul dvs. funcționează conform așteptărilor și nevoilor dvs.