Utilizarea software-ului Open Source pentru Desktop Publishing

Din anumite motive, cea mai mare parte a lumii editoriale nu ia în serios software-ul open-source. Există excepții: un număr mare de guverne naționale, corporații mari, furnizori de servicii de internet gigant și firme de găzduire web îl folosesc. Dar în autoeditare? Este greu să găsești chiar și o mențiune a sursei deschise în format tipărit sau online.

Recentul articol de aici, despre Lifewire, intitulat „Mix and Match Software”, a fost un exemplu - chiar și la sfârșitul articolului în care erau listate atât opțiunile software ieftine, cât și cele gratuite, cele mai puternice instrumente profesionale și gratuite pentru editarea fotografiilor, procesarea textelor, aspectul și generarea de PDF-uri pregătite pentru presă au fost complet omise. De aceea scriu acest articol!

Când mi-am înființat propria mică firmă de editare în urmă cu doi ani, bugetul era un costum combinat cu arahide. Folosisem deja sistemul de operare Linux de mulți ani, inclusiv câteva instrumente de editare foto open-source extrem de puternice pentru meseria mea „reală” de fotograf profesionist. Nu a durat mult până am găsit tot software-ul gratuit de care aveam nevoie pentru a scrie și publica o carte mare, plină de fotografii și desene CAD.

Dovada se află în dovezi și în presă, desigur. Avans rapid 2 ani. Fiecare tipografie pe care am contactat-o ​​atât pentru galerele legate (scurtă durată pentru 150 de exemplare Advance Review), cât și pentru presa finală (2,000 de exemplare) spunea „Linux? Scribus? GIMP? Despre ce pilde vorbești, niciodată nu am auzit de ele . " Dar două dintre aceste tipare (Bookmobile pentru galerele legate și Friesens pentru ultima cursă de presă) au spus, de asemenea, că sunt dispuși să lucreze cu începători și că nu le-ar putea păsa mai puțin pe ce platformă au fost produse PDF-urile pregătite pentru presă, atâta timp cât au trecut înainte de zbor.

Deci, m-am gândit, "de ce nu?" De ani de zile foloseam aceste instrumente open-source pentru editare foto și materiale promoționale. Păreau că funcționează bine, iar imprimantele locale nu au avut niciodată probleme cu PDF-urile, chiar și cu CMYK la 2,400 dpi.

Prima sesiune de mestecat cu unghii a venit în timp ce aștepta galerele legate. Rezultat? Nicio problemă, cărțile tale ajung săptămâna viitoare. Următoarea sesiune a implicat tragerea părului și mestecarea unghiilor, deoarece am investit aproximativ 10,000 de dolari în presa de presă. Din nou, același rezultat, PDF-urile au fost în regulă. Pre-pre-zborul open-source a arătat 100% OK, iar pre-zborul din presa mare a arătat același lucru, 100% OK. Cartea arată grozav și deja se vinde bine. Și noua mea companie de edituri a economisit mii de dolari în costuri software!

Voi acoperi instrumentele gratuite, open-source, pe care le-am folosit pentru această carte într-un mod ala-carte.

Sistem de operare: Sistemul meu de operare pentru întregul proiect de carte a fost Ubuntu.

Editare foto: GIMP (Gnu Image Manipulation Processor) este o tehnologie matură de mulți ani. Nu am întâlnit niciodată o singură eroare în ultimii 10 ani de când am folosit acest software. Este la fel de puternic ca Photoshop, cu la fel de multe plug-in-uri fanteziste disponibile de la terți (cu excepția faptului că pentru The GIMP, acestea sunt gratuite).

Fluxul meu de fotografii cu GIMP pentru carte a mers astfel:

  • Fotografii RAW de la un Pentax k10d în format .DNG, procesează la TIFF necomprimat utilizând plug-in-ul GIMP UFRaw.
  • Conversia modului în tonuri de gri.
  • Reglați pentru alb complet și negru complet.
  • Reglați curba de nivel pentru tonurile medii.
  • Aplicați profilul de presă salvat pentru procentul maxim de alb și maxim de negru. Reglați-vă după cum este necesar.

Majoritatea operațiilor sunt efectuate folosind un clic dreapta în loc de un element de meniu sau o bară de andocare (deși cu siguranță puteți face totul și cu aceste metode). GIMP este disponibil gratuit pentru toate sistemele de operare Windows, Mac și Linux.

Procesarea cuvântului: Suita OpenOffice (acum Apache OpenOffice) concurează destul de bine cu Microsoft Office. La fel ca în cazul Microsoft Office, veți întâmpina unele probleme dacă scrieți o carte de 300 de pagini ca un singur fișier și încercați să o importați într-un program de aspect DTP real. Și dacă încercați să generați PDF-uri pregătite pentru presă cu orice procesor de text, presa dvs. de tipărire CSR va râde și vă va spune să cumpărați un software DTP real.

Am folosit OpenOffice pentru a scrie câte un capitol din această carte, care a fost apoi importat în DTP. Spre deosebire de pachetul Microsoft Works profund stricat și Microsoft Office critic pentru platformă, Open Office va citi și importa aproape orice format de procesor de text inventat și vă va exporta munca în orice format și orice platformă. OpenOffice este disponibil gratuit pentru toate sistemele de operare Windows, Mac și Linux.

Aspectul paginii (DTP): Acesta este software-ul care m-a uimit. Am petrecut ani în urmă folosind atât PageMaker, cât și QuarkXPress. InDesign a fost departe de acoperirea mea financiară pentru această nouă companie. Apoi l-am găsit pe Scribus. Poate că nu este la fel de elegant ca InDesign, iar unele caracteristici automate ale acestuia din urmă nu sunt incluse. Dar punctele forte ale lui Scribus depășesc cu mult cele câteva bătăi de cap. Profilurile de culoare CMYK și de culoare ICC sunt perfecte - Scribus le tratează automat, nu trebuie să convertiți sau să procesați nimic - PDF / X-3 a fost implementat înainte ca QuarkXPress sau InDesign să aibă chiar formatul respectiv fără un plug-in.

Scripturile macro sunt foarte ușoare, cu multe exemple de scripturi disponibile gratuit online. Și verificatorul Scribus înainte de zbor pentru generarea de PDF pregătit pentru presă funcționează simplu - toate mestecarea unghiilor și tragerea părului au fost pentru nimic. Fișierele erau perfecte, fără a atinge nici măcar Acrobat Distiller! Totul dintr-un profil de presă Distiller descărcat de la compania tipografică este disponibil în Scribus dintr-un meniu simplu de export PDF al utilizatorului. Și nu vorbim aici despre presele de vanitate auto-publicate, acesta a fost adevăratul lucru, cu taxe mari, dacă s-a încurcat ceva. Scribus este disponibil gratuit pentru toate sistemele de operare Windows, Mac și Linux.

Grafică vectorială: Inițial am început CAD-ul cărții folosind TurboCAD pentru Windows, pentru că era ceea ce aveam. Ce dezastru - a fost foarte limitat în formatele pe care le putea scoate și am ajuns să tipăresc în fișiere PDF, apoi să le import în carte. Pe la jumătatea scrierii cărții, am găsit câteva instrumente open source și am trecut la utilizarea lor. Inskscape pentru grafica vectorială este un pachet matur și a funcționat bine. Este disponibil gratuit pentru sistemele Windows, Mac și Linux. Cu toate acestea, până acum nu am reușit să găsesc un program CAD 3D bun în open source.

Concluzie: Unul dintre recenzorii noii noastre cărți ne-a felicitat pentru cât de curajos a fost să urmărim întregul proiect în sursă deschisă. Dar suntem extrem de mulțumiți de rezultate și chiar am inclus o declarație software open-source în creditele de carte. Recomand cu tărie oricui, indiferent dacă este un utilizator casnic sau un profesionist, cel puțin să încerce software-ul de editare desktop gratuit, open source. Tot ce costă este puțin din timpul tău!