Utilizarea Microsoft Office pe Linux

Acest ghid vă va arăta cea mai bună metodă pentru rularea aplicațiilor Microsoft Office în Linux și va lua în considerare și aplicațiile alternative pe care le-ați putea folosi.


Problemele majore legate de instalarea Microsoft Office

Este posibil să rulați Microsoft Office 2013 utilizând WINE și PlayOnLinux, dar rezultatele sunt departe de a fi perfecte, ceea ce face departe de a fi o idee grozavă de a vă baza zilnic.

Microsoft a lansat toate instrumentele Office ca versiuni gratuite online și conține toate caracteristicile pe care le-ați putea solicita pentru sarcinile zilnice, cum ar fi scrierea scrisorilor, crearea CV-ului, crearea buletinelor informative, crearea bugetelor și crearea prezentărilor. Deoarece această versiune web de Office nu necesită instalarea a nimic, o puteți folosi cu ușurință de la Linux fără niciun efort sau configurare suplimentară.

Prin urmare, primele secțiuni din acest ghid vor arăta cum să obțineți acces la instrumentele Office online, precum și să evidențiați caracteristicile acestora.

Sfârșitul acestui ghid va evidenția alte aplicații Office pe care le-ați putea considera ca alternative la Microsoft Office. 

LIfewire / Jie En Lee


Cum se utilizează aplicațiile online Microsoft Office

Există multe motive bune pentru a utiliza instrumentele Microsoft Office Online din Linux:

  1. Lucrează fără să se prăbușească
  2. Sunt liberi
  3. Le puteți folosi oriunde
  4. Nu există instrucțiuni de instalare complicate

Să ne gândim de ce ați putea dori să utilizați Microsoft Office în primul rând. Adevărul este că Microsoft Office este încă considerat a fi cea mai bună suită de birou disponibilă, dar majoritatea oamenilor folosesc doar un mic procent din funcții, mai ales atunci când utilizează instrumentele de birou acasă.

Din acest motiv, merită să încercați versiunea online a Microsoft Office înainte de a încerca ceva drastic, cum ar fi utilizarea WINE pentru a instala Office.

  1. Deschideți browserul web preferat pentru a lucra și accesați pagina Office Microsoft.

  2. Localizați și selectați Conectare în colțul din dreapta sus al ecranului.

  3. Veți fi direcționat către o nouă pagină de conectare. Dacă aveți deja un cont Microsoft pentru o adresă de e-mail, Windows sau ceva de genul Skype, puteți utiliza contul respectiv pentru a vă conecta.

    Dacă nu, selectați Creeaza cont să facă una nouă. Contul este gratuit și va dura doar câteva secunde pentru configurare.

  4. După ce v-ați conectat, veți ajunge la tabloul de bord Microsoft Office Home. Aici puteți gestiona documentele existente (când aveți unele) sau puteți crea unul nou selectând una dintre pictogramele aplicației Office din partea de sus a paginii. Selectați Cuvânt pentru a încerca.

  5. Apoi, veți ajunge la o nouă pagină care vă permite să alegeți un șablon pentru noul dvs. document Word. Acest lucru ar trebui să fie foarte familiar pentru oricine a folosit Office înainte. Alegeți Document nou gol.

  6. Fila se va schimba pentru a arăta exact ca interfața Microsoft Word. Asta pentru că este interfața Word, numai online. Continuați și încercați. Totul ar trebui să arate și să acționeze exact așa cum vă amintiți din versiunea instalată.

  7. Acum vă puteți accesa Office Home ori de câte ori vă conectați. La fel ca alte soluții bazate pe cloud, vă puteți accesa și modifica documentele de oriunde și totul este salvat automat.


O prezentare generală a Microsoft Word Online

Primul lucru pe care îl veți observa când faceți clic pe țiglă Word este că veți vedea o listă de documente existente atașate contului dvs. OneDrive.

Orice document existent deja instalat în OneDrive poate fi deschis sau puteți încărca un document de pe computer. Veți observa, de asemenea, o serie de șabloane online disponibile, cum ar fi un șablon de scrisoare, un șablon de CV și un șablon de buletin informativ. Desigur, este posibil să creați un document necompletat.

În mod implicit, veți vedea vizualizarea de pornire și aceasta are toate caracteristicile principale de formatare a textului, cum ar fi alegerea stilului textului (de exemplu, Antet, Paragraf, etc), numele fontului, dimensiunea, dacă textul este aldin, cursiv sau subliniat. De asemenea, puteți adăuga gloanțe și numerotare, puteți schimba indentarea, puteți modifica justificarea textului, găsiți și înlocui textul și gestionați clipboard-ul. 

Puteți utiliza opțiunea Meniu Inserare pentru a afișa panglica pentru adăugarea tabelelor și majoritatea caracteristicilor de care ați putea avea nevoie pentru formatarea tabelelor sunt acolo, inclusiv formatarea tuturor antetelor și a fiecărei celule individuale. Principala caracteristică pe care am observat-o că lipsește este capacitatea de a îmbina două celule împreună.

Alte elemente din meniul de inserare vă permit să adăugați imagini atât de pe computer, cât și din surse online. Puteți adăuga chiar și programe de completare disponibile în magazinul Office online. Anteturile și subsolurile pot fi adăugate, precum și numerele de pagină și puteți chiar să inserați acele Emojis atât de importante.

Panglica Aspect pagină prezintă opțiuni de formatare pentru margini, orientarea paginii, dimensiunea paginii, indentare și spațiere.

Word Online include chiar și un verificator ortografic prin intermediul meniului Review.

În cele din urmă, există meniul Vizualizare care oferă opțiunea de previzualizare a documentului în aspectul de imprimare, vizualizarea citirii și cititorul imersiv.


O prezentare generală a Excel Online

Puteți comuta între oricare dintre produse făcând clic pe grila din colțul din stânga sus. Aceasta va afișa o listă de dale pentru celelalte aplicații disponibile.

La fel ca în Word, Excel începe cu o listă de șabloane potențiale, inclusiv planificatori de buget, instrumente de calendar și, desigur, opțiunea de a crea o foaie de calcul goală.

Meniul Acasă oferă opțiuni de formatare, inclusiv fonturi, dimensionare, bold, cursiv și text subliniat. Puteți formata celule și puteți, de asemenea, să sortați datele în celule.

Elementul cheie despre Excel online este că majoritatea funcțiilor comune funcționează corect, astfel încât să o puteți folosi pentru sarcinile mai comune.

Evident, nu există instrumente pentru dezvoltatori și există instrumente de date limitate. De exemplu, nu vă puteți conecta la alte surse de date și nu puteți crea tabele pivot. Totuși, ceea ce puteți face prin meniul Insert este să creați sondaje și să adăugați tot felul de diagrame, inclusiv linii, scatter, diagrame și grafice cu bare.

La fel ca în cazul Microsoft Word Online, fila Vizualizare prezintă diferite vizualizări, inclusiv Vizualizare editare și Vizualizare citire.

De altfel, meniul Fișier de pe fiecare aplicație vă permite să salvați fișierul și puteți vedea o vizualizare a fișierelor accesate recent pentru instrumentul pe care îl utilizați.


O prezentare generală a PowerPoint Online

Versiunea PowerPoint furnizată online este excelentă. Este inclus la pachet cu multe funcții minunate.

PowerPoint este un instrument pe care îl puteți utiliza pentru a crea prezentări. 

Puteți adăuga diapozitive la proiect în același mod ca și în cazul aplicației complete și puteți insera și glisa diapozitive pentru a schimba ordinea. Fiecare diapozitiv poate avea propriul șablon și prin intermediul panglicii Acasă puteți formata textul, crea diapozitive și adăuga forme.

Meniul Inserare vă permite să inserați imagini, diapozitive și chiar conținut media online, cum ar fi videoclipuri.

Meniul Proiectare face posibilă schimbarea stilului și a fundalului pentru toate diapozitivele și vine cu o serie de șabloane predefinite.

Pentru fiecare diapozitiv, puteți adăuga o tranziție la diapozitivul următor folosind meniul Tranziții și puteți adăuga animații la elementele de pe fiecare diapozitiv prin meniul Animații.

Meniul Vizualizare vă permite să comutați între vizualizarea editare și citire și puteți rula prezentarea de diapozitive de la început sau dintr-o diapozitivă selectată.

Microsoft Office online are multe alte aplicații, inclusiv OneNote pentru adăugarea de note și Outlook pentru trimiterea și primirea de e-mailuri.

La sfârșitul zilei, acesta este răspunsul Microsoft la Google Docs și trebuie spus că este unul foarte bun. 

Alternative la Microsoft Office

Există o mulțime de alternative la Microsoft Office, deci nu vă descurajați dacă nu îl puteți folosi. Ca și în MS Office, puteți alege dintre rularea aplicațiilor în mod nativ sau utilizarea aplicațiilor online.

Aplicațiile native Linux includ LibreOffice, WPS Office și SoftMaker.

Google Docs este cea mai bună alternativă online.

Iată câteva informații despre fiecare dintre acestea:

LibreOffice

Dacă utilizați Ubuntu, LibreOffice este deja instalat. Include:

  • LibreOffice Writer
  • LibreOffice Calc
  • LibreOffice Impress

LibreOffice oferă funcții cheie care au făcut MS Office atât de popular: îmbinarea e-mailurilor, înregistrarea macro și tabelele pivot. Este un bun pariu că LibreOffice este exact ceea ce majoritatea oamenilor (dacă nu toți) au nevoie de cele mai multe ori.

WPS Office

WPS Office pretinde că este cea mai compatibilă suită de birou gratuită. Include:

  • Procesor de cuvinte
  • Spreadsheet
  • Pachet de prezentare

Compatibilitatea este adesea o problemă cheie atunci când alegeți un alt procesor de text, mai ales atunci când editați ceva la fel de important ca un CV. Din experiența mea, eșecul major al LibreOffice este faptul că textul pare să treacă la pagina următoare fără niciun motiv evident. Încărcarea CV-ului meu în WPS pare să rezolve cu siguranță această problemă.

Interfața reală pentru procesorul de text din cadrul WPS este destul de simplă, cu un meniu în partea de sus și cu ceea ce ne-am obișnuit ca o bară de panglică dedesubt. Procesorul de text din cadrul WPS are cele mai multe caracteristici la care v-ați aștepta de la un pachet de top, inclusiv tot ceea ce versiunile gratuite ale Microsoft Office au de oferit. Pachetul de foi de calcul cu WPS pare să includă, de asemenea, toate caracteristicile pe care le oferă versiunea online gratuită Microsoft a Excel. Deși nu este o clonă a MS Office, puteți vedea clar influența pe care MS Office a avut-o asupra WPS.

SoftMaker

Înainte de a intra în asta, iată afacerea: nu este gratuită. Prețul variază între 70-100 USD. Include:

  • TextMaker
  • PlanMaker
  • Prezentări

În Soft Maker nu există multe lucruri pe care să nu le poți obține într-un program gratuit. Procesorul de text este cu siguranță compatibil cu Microsoft Office. TextMaker folosește un meniu tradițional și un sistem de bare de instrumente în loc de bare de panglică și arată mai mult ca Office 2003 decât Office 2016. Aspectul mai vechi este persistent în toate părțile suitei. Acum, asta nu înseamnă că totul este rău. Funcționalitatea este de fapt foarte bună și puteți face tot ce puteți face în versiunile online gratuite de Microsoft Office, dar nu este clar de ce ar trebui să plătiți acest lucru folosind versiunea gratuită de WPS sau LibreOffice.

Google Docs

Cum am putea să omitem Google Docs? Google Docs oferă toate caracteristicile instrumentelor de birou Microsoft Online și se datorează în mare măsură acestor instrumente pe care Microsoft a trebuit să le lanseze propriile versiuni online. Dacă compatibilitatea strictă absolută nu este pe lista dvs., ați fi prostesc să căutați în altă parte o suită online.