Utilizarea AirDrop pentru a transfera fișiere

AirDrop este tehnologia wireless proprietară Apple pe care o puteți folosi pentru a partaja anumite tipuri de fișiere cu dispozitive Apple compatibile din apropiere - indiferent dacă vă aparțin sau altui utilizator.

AirDrop este disponibil pe dispozitive mobile iOS care rulează iOS 7 și versiuni ulterioare și pe computerele Mac care rulează Yosemite și versiuni ulterioare. Puteți chiar să partajați fișiere între Mac și dispozitive mobile Apple, deci, dacă doriți să transferați o fotografie de pe iPhone pe Mac, de exemplu, pur și simplu declanșați AirDrop și faceți-o. Utilizați tehnologia AirDrop pentru a trimite fără fir fotografii, site-uri web, videoclipuri, locații, documente și multe altele către un iPhone, iPod touch, iPad sau Mac din apropiere.


Cum funcționează AirDrop

În loc să folosească o conexiune la internet pentru a muta fișierele, utilizatorii și dispozitivele locale partajează datele folosind două tehnologii fără fir - Bluetooth și Wi-Fi. Unul dintre principalele avantaje ale utilizării AirDrop este că anulează necesitatea de a utiliza orice conexiune la internet sau serviciu de stocare la distanță în cloud pentru a transfera fișiere. 

AirDrop configurează o rețea locală fără fir pentru a distribui fișiere în siguranță între hardware-ul compatibil. Este flexibil în modul în care fișierele pot fi partajate. Puteți configura o rețea AirDrop pentru a partaja în mod public cu toată lumea din vecinătate sau doar cu persoanele de contact.


Dispozitive Apple cu capacitate AirDrop

Toate dispozitivele mobile Mac și iOS actuale au capacitatea AirDrop. În ceea ce privește hardware-ul mai vechi, AirDrop este disponibil pe Mac-urile din 2012 care rulează OS X Yosemite sau o versiune ulterioară și pe următoarele dispozitive mobile care rulează iOS 7 sau o versiune ulterioară:

  • iPhone 5 sau versiuni ulterioare
  • IPod touch 5
  • iPad 4 sau o versiune ulterioară
  • iPad Mini

Dacă nu sunteți sigur dacă dispozitivul dvs. are AirDrop:

  • Pe Mac, Faceți clic pe Go în bara de meniu din Finder. Dacă Airdrop este in Go meniu, Mac poate folosi AirDrop.
  • Pe un dispozitiv mobil iOS - iPhone, iPad sau iPod touch - deschideți fișierul Centrul de control. Dacă AirDrop se află în Centrul de control, dispozitivul poate folosi AirDrop. Pe dispozitivele care rulează iOS 10 și versiuni anterioare, accesați Centrul de control glisând în sus din partea de jos a ecranului. Pe dispozitivele care rulează iOS 11, glisați în jos din colțul din dreapta sus pentru a accesa Control Center, apoi forțați să apăsați tasta Pictogramă celulară pentru a afișa un meniu care conține AirDrop. Clic Airdrop și selectați una dintre cele trei opțiuni: Primire oprită, Numai contacte și Toată lumea.

Pentru ca AirDrop să funcționeze corect, dispozitivele trebuie să se afle la 30 de picioare una de cealaltă, iar Hotspot-ul personal trebuie să fie dezactivat în setările Cellular ale oricărui dispozitiv iOS.


Cum să configurați și să utilizați AirDrop pe un Mac

Pentru a configura AirDrop pe un computer Mac, faceți clic pe Go > Airdrop din bara de meniu Finder pentru a deschide o fereastră AirDrop. AirDrop se activează automat când Wi-Fi și Bluetooth sunt activate. Dacă sunt dezactivate, faceți clic pe butonul din fereastră pentru a le activa.

În partea de jos a ferestrei AirDrop, puteți comuta între cele trei opțiuni AirDrop. Setarea trebuie să fie fie numai Contacte sau Toată lumea pentru a primi fișiere.

Fereastra AirDrop afișează imagini pentru utilizatorii AirDrop din apropiere. Trageți fișierul pe care doriți să-l trimiteți în fereastra AirDrop și plasați-l pe imaginea persoanei căreia doriți să îl trimiteți. Destinatarului i se solicită să accepte elementul înainte de a fi salvat, cu excepția cazului în care dispozitivul receptor este deja conectat la contul dvs. iCloud.

Fișierele transferate se află în folderul Descărcări de pe Mac.


Cum să configurați și să utilizați AirDrop pe un dispozitiv iOS

Pentru a configura AirDrop pe un iPhone, iPad sau iPod touch, deschideți Control Center. Apăsați forțat pictograma Celular, atingeți AirDrop și selectați dacă doriți să primiți fișiere numai de la persoane din aplicația dvs. Contracte sau de la toată lumea.

Deschideți tipul de document, fotografie, video sau alt tip de fișier pe dispozitivul dvs. mobil iOS. Folosește Share pictogramă care apare în multe dintre aplicațiile iOS pentru a iniția transferul. Este aceeași pictogramă pe care o utilizați pentru a imprima - un pătrat cu o săgeată îndreptată în sus. După ce porniți AirDrop, pictograma Partajare deschide un ecran care include o secțiune AirDrop. Apasă pe imaginea persoanei doriți să trimiteți fișierul către. Aplicațiile care includ pictograma Partajare sunt Note, Fotografii, Safari, Pagini, Numere, Keynote și altele, inclusiv aplicații de la terți.

Fișierele transferate se află în aplicația corespunzătoare. De exemplu, un site web apare în Safari și o notă apare în aplicația Note.

Dacă dispozitivul de recepție este configurat să utilizeze numai Contacte, ambele dispozitive ar trebui să fie conectate la iCloud pentru a funcționa corect.