Rulați software pe diferite mașini Linux cu „xhost”

Spre deosebire de utilizarea tipică a computerelor de acasă bazate pe Windows, în mediile Linux / Unix, lucrul „în rețea” a fost întotdeauna norma, ceea ce explică caracteristicile puternice de rețea ale sistemelor de operare Unix și Linux. Linux acceptă conexiuni rapide și stabile la alte computere și rulează interfețe grafice de utilizator prin rețea. 

Comanda principală pentru executarea acestor activități de rețea este xhost - programul de control acces acces server pentru X. The xhost programul este utilizat pentru a adăuga și șterge nume de gazdă (computer) sau nume de utilizator pe lista de mașini și utilizatori cărora li se permite să facă conexiuni la serverul X. Acest cadru oferă o formă rudimentară de control și securitate a confidențialității.


Scenariul de utilizare

Să apelăm computerul pe care stați la „localhost” și computerul la care doriți să vă conectați la „gazdă la distanță”. Mai întâi folosiți xhost pentru a specifica computerul (computerele) pe care doriți să acordați permisiunea de conectare (serverul X al) localhost. Apoi vă conectați la gazda la distanță folosind telnet. Apoi, setați variabila DISPLAY pe gazda la distanță. Doriți să setați această variabilă DISPLAY la gazda locală. Acum, când porniți un program pe gazda la distanță, GUI-ul său va apărea pe gazda locală (nu pe gazda la distanță).


Exemplu caz de utilizare

Să presupunem că adresa IP a gazdei locale este 128.100.2.16 și adresa IP a gazdei la distanță este 17.200.10.5. În funcție de rețeaua în care vă aflați, este posibil să puteți utiliza și numele computerelor (nume de domenii) în locul adreselor IP.

  1.  Tastați următoarele la linia de comandă a localhost:

    xhost + 17.200.10.5

  2. Conectați-vă la gazda la distanță:

    telnet 17.200.10.5

  3. Pe gazda la distanță (prin conexiunea telnet), instruiți gazda la distanță să afișeze ferestrele pe gazda locală tastând:

    setenv DISPLAY 128.100.2.16:0.0

    (În loc de setenv poate fi necesar să utilizați exportul pe anumite cochilii.)

  4. Acum puteți rula software pe gazda de la distanță. De exemplu, atunci când tastați „xterm” pe gazda la distanță, ar trebui să vedeți o fereastră xterm pe gazda locală.

  5. După ce terminați, ar trebui să eliminați gazda de la distanță din lista de control acces, după cum urmează. Pe tipul de gazdă locală:

    xhost - 17.200.10.5


Referință rapidă

Platforma xhost comanda conține doar câteva variante pentru a vă ajuta cu rețeaua:

  • xhost + nume gazdă: Adaugă numele de gazdă în lista de control acces acces server X.
  • xhost - nume de gazdă: Elimină numele gazdei din lista de control acces acces server X.
  • xhost + : Dezactivează controlul accesului (toate gazdele la distanță vor avea acces la serverul X)
  • xhost - : Activează controlul accesului.

Deoarece distribuțiile Linux și nivelurile de lansare a nucleului diferă, utilizați om comanda (% man) pentru a vedea cum xhost este implementat în mediul dvs. special de calcul.