Restaurarea sistemului (Ce este și cum să o utilizați)

Restaurarea sistemului este un instrument de recuperare pentru Windows care vă permite să inversați anumite tipuri de modificări aduse sistemului de operare.

Restaurarea sistemului este utilizată pentru a returna fișiere și setări importante de Windows - cum ar fi drivere, chei de registry, fișiere de sistem, programe instalate și multe altele - înapoi la versiunile și setările anterioare.

Gândiți-vă la Restaurarea sistemului ca la o caracteristică de „anulare” pentru cele mai importante părți ale Microsoft Windows.


Ce face Restaurarea sistemului

Restabilirea computerului la o stare anterioară afectează numai fișierele Windows. Acest tip de date este în mod normal de vină pentru probleme care v-ar determina să utilizați Restaurarea sistemului.

Dacă se întâmplă lucruri ciudate computerului dvs. după instalarea driverului, de exemplu, ați putea descoperi că restabilirea sistemului la o stare anterioară înainte de instalarea driverului, remediază problema, deoarece Restaurarea sistemului va anula instalarea.

Ca un alt exemplu, spuneți că vă restaurați computerul în starea în care se afla acum o săptămână. Toate programele pe care le-ați instalat în acel timp vor fi dezinstalate în timpul Restaurării sistemului. Este important să înțelegeți acest lucru, astfel încât să nu vă lăsați gândiți că computerul dvs. se află într-o stare și mai gravă atunci când descoperiți că un program sau două lipsesc după restaurare.

Restaurarea sistemului nu garantează că problema va fi rezolvată. Să presupunem că abia acum întâmpinați o problemă cu driverul plăcii dvs. video, deci restaurați computerul în urmă cu câteva zile, dar problema persistă. Este posibil ca șoferul să fi fost corupt acum trei săptămâni, caz în care restaurarea la doar câteva zile în urmă, sau orice punct din ultimele trei săptămâni, nu va ajuta la corectarea problemei.


Ce nu face Restaurarea sistemului

Restaurarea sistemului nu vă afectează fișierele personale, cum ar fi fotografiile, documentele, e-mailul etc. Puteți utiliza Restaurarea sistemului fără ezitare, chiar dacă tocmai ați importat câteva zeci de imagini pe computer - nu „anulează” importul.

Același concept se aplică descărcării fișierelor, editării videoclipurilor etc. - toate acestea vor rămâne pe computerul dvs.

Chiar dacă Restaurarea sistemului poate elimina un program pe care l-ați instalat, nu va șterge și fișierele pe care le-ați făcut prin intermediul programului. De exemplu, chiar dacă System Restore șterge instalarea Adobe Photoshop și programul Microsoft Word, imaginile și documentele pe care le-ați creat sau le-ați editat cu ele nu sunt eliminate și ele - acestea sunt considerate în continuare fișierele dvs. personale.

Întrucât Restaurarea sistemului nu restabilește fișierele personale, nu este o soluție de rezervă dacă ați uitat să faceți copii de rezervă ale datelor dvs. sau dacă doriți să anulați o modificare făcută la un fișier. Un serviciu de backup online sau un program de backup pentru fișiere este ceea ce aveți nevoie pentru a face copii de rezervă ale fișierelor dvs. Cu toate acestea, ați putea lua în considerare Restaurarea sistemului o soluție de „copiere de rezervă a sistemului” deoarece, de fapt, face backup și restaurează fișierele de sistem cruciale.

În această notă, Restaurarea sistemului nu este, de asemenea, un utilitar de recuperare a fișierelor care vă permite să „anulați ștergerea” fișierelor. Dacă ați șters accidental un folder plin de documente importante și nu îl puteți restabili din Coșul de reciclare, Restaurarea sistemului nu este ceea ce doriți să utilizați pentru a recupera acele lucruri. Pentru aceasta, consultați această listă de instrumente gratuite de recuperare a datelor pentru un program creat special pentru dezgroparea fișierelor șterse.


Cum se face o restaurare a sistemului

Instrumentul Restaurare sistem poate fi accesat în mai multe moduri în Windows. Odată pornit, acest utilitar este conceput ca un expert pas cu pas, ceea ce face foarte ușor să alegeți un punct din trecut, numit punct de restaurare, pentru a vă întoarce fișierele și setările importante.

Vedeți Ce este un punct de restaurare? pentru mult mai multe despre punctele de restaurare, inclusiv când sunt create, ce conțin etc.

Consultați Cum se utilizează Restaurarea sistemului în Windows pentru o prezentare completă a procesului.

Restaurarea sistemului este disponibilă din Microsoft Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP și Windows Me, dar nu și niciun sistem de operare Windows Server.

Dacă nu puteți accesa Windows în mod normal, Restaurarea sistemului poate fi pornită și din Safe Mode în toate versiunile de Windows. De asemenea, puteți porni Restaurarea sistemului de la linia de comandă.

Puteți rula chiar și Restabilirea sistemului din afara Windows complet prin Opțiuni avansate de pornire în Windows 10 și Windows 8 sau Opțiuni de recuperare a sistemului în Windows 7 și Windows Vista.