Repararea computerului: o întrebare completă

Decizia de a vă rezolva computerul de către un profesionist ar putea părea o alegere ușoară decât rezolvarea personală a problemei, dar asta nu înseamnă că vine fără griji.

Confidențialitatea datelor, timpul și costul serviciilor și gravitatea problemei sunt cele mai frecvente subiecte de întrebări pe care le primim de la cititori atunci când decid să își repare computerele.

golubovy / iStock

Cele mai multe dintre întrebările mai specifice pe care le-am primit de-a lungul anilor sunt mai jos, împreună cu răspunsurile mele:


"Am nevoie de acces la fișierele mele chiar ACUM! Cum le scot? Sunt chiar acolo?"

Aceasta este cu ușurință cea mai comună și complet de înțeles întrebare pe care o primesc. Indiferent de planurile dvs. în ceea ce privește modul sau locul în care vă puteți repara computerul, datele dvs. importante sunt prioritare.

Cel mai important lucru de înțeles este că majoritatea problemelor computerului nu au impact asupra fișierelor salvate, cum ar fi acel CV pe care tocmai ați terminat actualizarea sau acea hârtie pentru școală de care aveți nevoie pentru cursul de mâine dimineață. Deci, în afară de situația relativ rară a unei probleme cu unitatea de disc fizică, fișierele dvs. sunt probabil în regulă - pentru moment nu sunt la îndemână.

În ceea ce privește partea „Cum să le scoateți”, majoritatea problemelor computerului care restricționează accesul la fișierele dvs. se încadrează în două tabere, fiecare cu soluția sa:

Dacă computerul dvs. nu este complet incapacitat, încercați să îl porniți în modul sigur. Odată ajuns acolo, puteți chiar să vă utilizați computerul temporar, dar dacă nu, puteți copia cel puțin fișierele de care aveți nevoie pe o unitate flash sau pe un disc, astfel încât să le puteți utiliza de pe alt computer.

Dacă computerul dvs. nici măcar nu va porni în modul sigur sau chiar nu va porni deloc, puteți să vă scoateți fișierele, dar veți avea nevoie de ajutorul unui alt computer și de un instrument relativ ieftin.

Consultați Cum să scoateți datele de pe un hard disk vechi pentru ajutor în acest sens. Acest lucru nu este deosebit de ușor de făcut pentru un începător, dar este foarte posibil dacă urmați instrucțiunile legate aici. Un serviciu de reparații de computere va face exact această sarcină pentru dvs., dacă doriți, contra cost, desigur.


"Este această problemă chiar rezolvabilă sau este atât de gravă încât voi avea nevoie de un computer nou?"

Evident, răspunsul la această întrebare are aproape 100% de-a face cu natura problemei cu computerul, lucru pe care probabil nu îl știți încă, deoarece nu a fost analizat.

Cu toate acestea, în general, majoritatea problemelor legate de computer sunt rezolvabile, ceea ce înseamnă o piesă nouă, iar timpul de reparație este mai probabil rezultatul decât necesitatea unui computer nou. De asemenea, așa cum am menționat în răspunsul meu la ultima întrebare, este relativ rar ca o problemă de computer să vă afecteze fișierele.

Toate acestea spuse și, deși este posibil să nu știți cauza problemei cu computerul dvs., există de obicei câteva indicii cu privire la cât de rea este problema și care ar putea fi soluția atunci când totul este spus și făcut.

Dacă aveți orice fel de computer, dar acesta este pornit și cel puțin Windows încearcă să pornească, există o șansă decentă ca aceasta să fie o problemă software, nu o problemă hardware. Problemele software sunt mai ușor de rezolvat și implică, de obicei, ceva timp cu o tehnică de reparații a computerului.

Dacă aveți un laptop sau o tabletă care nu funcționează complet sau deloc, s-ar putea să aveți noroc și să aveți nevoie doar de o baterie nouă sau de un adaptor de alimentare. Dacă acest lucru nu este posibil, este posibil să aveți de-a face cu un alt tip de problemă hardware, ceea ce înseamnă că este posibil să aveți nevoie de un computer nou. Din păcate, aceste tipuri de computere nu au multe piese înlocuibile.

Dacă aveți un computer desktop care nu se va aprinde deloc, este posibil ca unele dintre componentele hardware să fie de vină, dar este posibil ca piesele hardware individuale să poată fi înlocuite, rezolvând problema.

Dacă sunteți pregătit pentru asta, avem un ghid extins de depanare care vă poate ajuta să aflați sau chiar să remediați o problemă care împiedică pornirea computerului. Vedeți Cum să remediați un computer care nu se va porni pentru mai multe detalii.

Un alt lucru de luat în considerare este costul reparației față de costul computerului nou. Dacă computerul dvs. are o problemă majoră sau oricum ați luat în considerare un computer nou sau poate ambele, uneori să alegeți să nu aveți computerul reparat este o alegere inteligentă.

Ar trebui să faceți upgrade sau să înlocuiți laptopul?


„Cât timp va dura pentru a rezolva această problemă și cât ar putea costa?”

Răspunsul la aceste întrebări depinde aproape complet de problemă și este una dintre primele întrebări pe care trebuie să le adresați oricărui serviciu de reparații cu care vă gândiți să faceți afaceri.

Consultați Întrebările noastre importante pentru a pune o piesă de service pentru repararea computerului pentru mai multe despre aceste întrebări și alte întrebări conexe la care trebuie să vă asigurați că primiți răspunsuri.

De asemenea, este util aici ghidul nostru Cum să descrieți problema dvs. către un computer de reparații profesionale. Știind cum să comunicați problema este cea mai bună modalitate de a obține o ofertă exactă pentru timp și costuri pentru servicii.


"Ce se întâmplă dacă trebuie să reinstaleze totul pe computerul meu pentru a remedia problema? Nu voi pierde toate fișierele mele ?!"

Absolut nu. Copierea de rezervă a fișierelor este sau ar trebui să fie prima prioritate a tehnicianului de reparații atunci când apare computerul. Având în vedere cât de importante sunt fișierele dvs., acesta ar trebui să fie cu siguranță unul dintre lucrurile despre care întrebați, doar pentru a fi sigur.

Nu mă înțelegeți greșit, dacă problema a cauzat pierderea unora sau a tuturor fișierelor dvs., ceea ce se întâmplă cu probleme serioase de pe hard disk, atunci fișierele dvs. nu ar mai fi salvate. Cu toate acestea, dacă fișierele dvs. pot fi copiate în siguranță, acestea pot fi și ar trebui să fie.

După ce ați reparat computerul, chiar dacă a fost necesară o reinstalare completă a Windows și a software-ului dvs., ar trebui să vi se ofere un disc sau o unitate flash cu fișierele dvs. sau să vi se spună unde sunt salvate acum fișierele anterioare de pe computer.


„Dacă ajung să am nevoie de un computer nou, îmi pierd fișierele sau pot fi transferate pe noul meu computer?”

Da, fișierele dvs. pot fi transferate de pe vechiul computer pe noul computer. Dacă vi se întâmplă să cumpărați noul computer din același loc în care l-ați reparat pe cel vechi, acesta poate chiar să o facă gratuit.

Dacă doriți sau aveți nevoie, abordați acest lucru pe cont propriu, unele versiuni recente de Windows includ ceva numit Windows Easy Transfer care face procesul foarte simplu.

Cum să vă mutați datele și programele pe un hard disk nou

"Tehnicienii care repară computerul scotocesc fișierele pe care le găsesc pe un computer? Nu-mi imaginez să plătesc pe cineva pentru a-mi încălca confidențialitatea!"

S-a întâmplat asta vreodată? Vă garantez că răspunsul este da.

Este aceasta o problemă rampantă? Nu, nu cred. Am deținut și am lucrat în atelierele de reparații de computere de mulți ani și nu am văzut niciodată o încălcare deliberată a vieții private.

În afară de alegerea celui mai bun atelier de reparații posibil (a se vedea următoarea întrebare) și în speranța că un atelier de reparații excelent înseamnă practici comerciale oneste și un personal excelent, puteți face puțin despre această potențială problemă.

Dacă aveți norocul să aveți acces complet la fișierele dvs. înainte de a vă opri computerul, puteți copia întotdeauna fișierele pe o unitate flash sau pe un disc și apoi le puteți scoate de pe computer. Sincer, totuși, aveți probabil un risc mai mare de a șterge accidental ceva important decât a fi victima furtului de identitate sau a unei încălcări a confidențialității.